ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
ptroupiotis@yahoo.gr
Ο Παύλος Μελάς, μια μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη γενιά του (και τις επόμενες) να αγωνιστούν για τη Μακεδονία και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, είναι, θα έλεγε κανείς, ένας "ξεχασμένος" ήρωας της ελληνικής ιστορίας.
Παρότι υπάρχει και χωριό με το όνομά του (εκεί όπου σκοτώθηκε το 1904) αλλά και στρατόπεδο που έχει... το όνομά του, συνήθως οι Έλληνες δεν διδασκόμαστε, δεν μαθαίνουμε γενικότερα τη δράση του Παύλου Μελά και το πόσο σημαντική ήταν για το θέμα της Μακεδονίας. Σε μια μάλιστα εποχή όπου "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά".
Δυστυχώς, και ο ελληνικός στρατός, αξιωματικός του οποίου υπήρξε ο Παύλος Μελάς, δεν έχει δώσει (όσο τουλάχιστον γνωρίζω) τη σημασία που θα έπρεπε, τόσο σε σχέση με την ενημέρωση των στελεχών του όσο και σε σχέση με τιμητικές ή άλλες εκδηλώσεις που θα έπρεπε, νομίζω, να γίνονται κατά την επέτειο του θανάτου του. Επέτειο που είναι στις 13 0κτωβρίου.
Ούτε φέτος προγραμματίστηκε κάτι αντίστοιχο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από το ΓΕΣ, παρότι σε άλλες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις .. περισσεύουν.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά φέτος ήλθε και πάλι στο φως το ζήτημα του σπιτιού του Παύλου Μελά σε κεντρικότατο σημείο της Κηφισίας. Ενός σπιτιού που, αν και έχει κηρυχτεί από το 2009 (από τον τοπικό δήμο) εθνικό μνημείο και από το υπουργείο Πολιτισμού "Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο" που χρειάζεται αποκατάσταση, ως σήμερα, έξι χρονιά μετά, καταρρέει...
Και, δυστυχώς, κανείς δεν κάνει κάτι για να διασωθεί ένα εθνικό πραγματικά μνημείο που μπορεί να θυμίζει σε όλους εμάς του αγώνες των προγόνων μας για την απελευθέρωση της χώρας.
Σωστά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε στο κοινοβούλιο σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας του να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του κτιρίου, παρότι υπάρχει σχετική μελέτη από το 2012.
Λεν ξέρω αν ο υπουργός Πολιτισμού θα κάνει κάτι ή θα επικαλεστεί οικονομική στενότητα", πιθανώς μάλιστα και γιατί "ιδεολογικά" δεν του πάει, που λένε, να ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα, όμως μήπως να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Μήπως ο Πάνος Καμμένος να αναλάβει πρωτοβουλία, έστω και πέρα από τις τυπικές αρμοδιότητες, και να βοηθήσει την αναστήλωση του κτιρίου, μέσω της ανασυσταθείσας ΜΟΜΑ (Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως). Μήπως θα μπορούσε μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (σε συνεργασία με τον δήμο Κηφισιάς) να κάνει το συγκεκριμένο σπίτι ένα είδος μουσείου για τον Παύλο Μελά, αλλά και τον Μακεδονικό Αγώνα;
Έτσι, για να μην ξεχνάμε πάντα την ιστορία μας και τους ανθρώπους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε συγκεκριμένες, κρίσιμες, ιστορικές περιόδους.
Και κυρίως, να μην τους ξεχνάμε από "ιδεολογικές αγκυλώσεις"...
Υ.Γ.: Για τους νεότερους, σύντομα να αναφέρουμε ότι ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη. Σπούδασε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός το 1891. Συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό Κομιτάτο για την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας και σε αντίδραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Στις 18 Αυγούστου 1904, ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε στην κατεχομένη Μακεδονία.
Στις 12 Οκτωβρίου, ύστερα από αποτυχημένη επιδρομή στο Νερέτ, ο Μελάς και η ομάδα του κατευθύνθηκαν στα Σιάτιστα (σημερινός Μελάς), χωριό τότε πλειοψηφικά σλαβόφωνο. Στο χωριό όμως υπήρχε οργανωμένος βουλγαρικός πυρήνας, μέλος του οποίου ειδοποίησε τον οθωμανικό στρατό για την παρουσία του ελληνικού σώματος. Στις 13 Οκτωβρίου, το χωριό περικυκλώθηκε από οθωμανικό απόσπασμα 150 ανδρών και ξεκίνησαν αψιμαχίες. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε τον Μελά νεκρό.
(ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-19/10/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.