Αρχική » » Πληθαίνουν οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Πληθαίνουν οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο


Η Τουρκία «ξεδιπλώνει» την πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε προκλήσεις, αεροπορικές και ναυτικές.
«Θα πρέπει να δούμε αν η Τουρκία συνεχίσει τις εμπλοκές στο Αιγαίο ή αν ήταν ένα πρόσκαιρο περιστατικό αυτό που συνέβη», δηλώνει ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου. 
Γειτονικές νευρώσεις.
 ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΕΡ0ΜΑΧΙΕΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ. 

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΡΑ 

Σε νέους «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα, δοκι­μάζοντας την ετοιμότητα της ελλη­νικής στρατιωτικής-αποτρεπτικής μηχανής. Η συμπεριφορά της Άγκυρας προβληματίζει τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, τα οποία παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της αεροπορικής και ναυ­τικής δραστηριότητας της γείτονος, δεδομένων και των ερευνών που πραγματοποιούν νότια της Χίου για την ανεύρεση του F-16 που κατέπε­σε στην περιοχή το 1996 μετά από αναχαίτιση από ελληνικό «Mirage 2000». 

Έπειτα από δύο και πλέον χρό­νια, οι Τούρκοι επέστρεψαν στις σκληρές «αερομαχίες» στο Αι­γαίο,...
στέλνοντας μαχητικά τους όχι να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά να εμπλακούν με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα ανα­χαιτίσουν. Ανήμερα της Μεγάλης Τρίτης, τέσσερα F-16 της Άγκυρας, οπλισμένα με πυραύλους αέρος αέρος (και αυτό έχει σημα­σία), παραβίασαν το FIR Αθηνών και αντέδρασαν στην αναχαίτισή τους από ισάριθμα F-16 που απογειώθηκαν από Λήμνο και Σκύρο. Οι εμπλοκές έγιναν νότι­α-νοτιοδυτικά της Λήμνου και βό­ρεια της Σαμοθράκης. 

Πρόκειται για μια περιοχή, ιδίως στη νησίδα Ζουράφα, η οποία απο­τελεί και το βορειοανατολικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, που η Τουρκία αμφισβητεί. Σε τακτικό μάλιστα επί­πεδο στέλνει σκάφη της Ακτοφυλα­κής της να παραβιάσουν τα χωρικά ύδατα, αφού πρώτα η Άγκυρα έχει στείλει τους ψαράδες της να απλώσουν τα δίχτυα της... πρόκλησής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Και σε άλλα νησιά του Αι­γαίου, όπως το Καστελλόριζο και η Στρογγύλη, το άλλο άκρο της ελλη­νικής ΑΟΖ, η Τουρκία «ξεδιπλώνει» την πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμά­των προβαίνοντας σε προκλήσεις, αεροπορικές και ναυτικές. 

Υδρογονάνθρακες 

Είναι δεδομένο πως πρόκειται για προκλήσεις που συνδέονται με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την εκμετάλλευση των υδρογοναν­θράκων. Κάτι πάντως που συνιστά πάγια τακτική. Όπως ακριβώς κάνει τώρα η Άγκυρα στην Κύπρο, αξιώ­νοντας να έχει λόγο, και βεβαίως μερίδιο, διά των Τουρκοκυπρίων στα πλούσια κοιτάσματα υδρογο­νανθράκων της ΑΟΖ Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτό εντάσσει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις τε­λευταίες προκλήσεις από την πλευ­ρά της Τουρκίας στο Αιγαίο. 

«θα πρέπει να δούμε αν η Τουρ­κία συνεχίσει τις εμπλοκές στο Αιγαίο ή αν ήταν ένα πρόσκαιρο περιστατικό αυτό που συνέβη τη Μεγάλη Τρίτη», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώ­νου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυ­ριακής. Από το περιστατικό αυτό δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αν η Άγκυρα σκοπεύει να κλιμακώσει την έντα­ση στο Αιγαίο. Πάντως, οι εμπλο­κές μετά από 29 μήνες (η προη­γούμενη είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2012) είναι ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία. Όπως επίσης και ένα άλλο συμβάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που δεν είδε το φως της δημοσιότητας. 

Η Τουρκία είχε απογειώσει δύο ελικόπτερα από τα παράλιά της απέναντι από τη Λέσβο και αυτά. αφού παρέβησαν το FIR Αθηνών, συνέχισαν δυτικά. Μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήραν εντολή να απογειωθούν και αναχαίτισαν τα «εχθρικά» ελικόπτε­ρα, αφού πρώτα προχώρησαν σε αναγνώρισή τους. 

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται σε συνέχεια της άνευ προηγουμέ­νου πρόκλησης στην Αμοργό, στις 3 Απριλίου, όταν τουρκική φρεγάτα ενώ είχε παραβιάσει τα ελληνικά χω­ρικά ύδατα απονήωσε και το οργανι­κό της ελικόπτερο παραβιάζοντας και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το ελι­κόπτερο προσνηώθηκε όταν ζεύγος μαχητικών F-16 της ΠΑ πέταξε από πάνω του και το... ταρακούνησε. 

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «θερμό επεισόδιο». 

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ αυτή της Τουρ­κίας στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τους επιτελείς του Πενταγώνου, καθότι η Άγκυρα πασχίζει να αναγνωρισθεί ως μια περιφερειακή δύναμη. Από την εμ­μονή του νεο-οθωμανισμού (δόγμα Αχμέτ Νταβούτογλου) η Τουρκία προβαίνει σε «τσαμπουκάδες», και όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει λοιπόν υπό τις συνθήκες αυτές ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. 

Άλλες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν πως η στάση της Ελλάδας θα πρέ­πει να είναι ψύχραιμη, καθότι στη γειτονική χώρα, όπως αναφέρουν, γίνεται ένα «παιχνίδι» εσωτερικής κατανάλωσης. 

Σε αυτό εντάσσουν την επιχείρηση ανέλκυσης του F-16 που είχε κα­ταπέσει στις 8 Οκτωβρίου του 1996, νότια της Χίου, μετά από εμπλοκή με ελληνικό «Mirage-2000». 

Το εθνικιστικό κόμμα της Τουρ­κίας είχε «ανεβάσει» πολύ αυτό το θέμα πριν από τις δημοτικές εκλο­γές και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί να «εμβολίσει» το χώρο αυτό απο­φασίζοντας και εγκρίνοντας (αφού συμφώνησε η σύζυγος του νεκρού πιλότου Ναΐλ Εντογάν) αποστολή ανέλκυσης των συντριμμιών του αεροσκάφους. 

Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Απριλίου με συμμετοχή δύο ναρκοθηρευτικών της Τουρκίας. Τις έρευνες αυτές, νότια της Χίου και σε διεθνή ύδατα παρακολουθούν ελληνικά πλοία, αφού διεξάγονται άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρη­πίδας. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-19/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger