Αρχική » » ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ


ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ.

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
 
Tο μείγμα σκληρής πολιτικής στην οικονομία και «χαλαρής» στο Μεταναστευτικό που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προκαλεί σύγχυση σε πολύ κόσμο και ιδίως στο δεξιό μπλοκ της χώρας. Οι οικονομολόγοι δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν ότι είναι προς το συμ­φέρον της Γερμανίας η άφιξη εξειδικευμένων εργατών και μορφωμένων νέων ανθρώπων, όπως είναι σε μεγάλο βαθμό οι Σύροι πρόσφυγες, που, αφού έχουν περάσει από σαράντα κύματα και πύλες διαλογής, καταλήγουν με ταυτότητες στα γερμανικά χέρια. 
 
Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη πείσει σημαντικό κομμάτι των Γερμανών, κυρίως αυτών ...της ανατολικής πλευράς, που θεωρούν ότι δεν έχουν ακόμη εξισωθεί κοινωνικά και οικονομικά με τους Δυτικογερμανούς, αλλά και μεγάλη μερίδα των «δικών της».

Το «άλλο πρόσωπο» της καγκελαρίου, που προωθεί την αλληλεγγύη, τη συμ­μετοχή και το ευρωπαϊκό πνεύμα, προ­σκρούει στο πιο συντηρητικό τμήμα της δεξιάς παράταξης, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -αδελφό κόμ­μα των Χριστιανοδημοκρατών- και στο σκληρό ακραίο κίνημα Pegida, το οποίο με τις θέσεις του επαναφέρει ζοφερές μνήμες στη χώρα.

Όπως σχολίαζε πρόσφατα το πρακτο­ρείο Bloomberg, η θέση της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευ­ρώπης επέτρεψε στην Άνγκελα Μέρκελ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά το Προσφυγικό είναι άλλης τάξης ζήτη­μα. Σε κάθε νέο κύμα προσφύγων διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση στη Δρέσδη ή στην Κολωνία του ξενοφοβικού - αντιισλαμικού κινήματος. Σε ορισμένες πολυπληθείς διαδηλώσεις οι παριστάμενοι κρατούν ομοιώματα της καγκελαρίου σε ικριώματα, ενώ σε άλλες, όπου παρει­σφρέουν πιο σκληρές οργανώσεις, όπως η ακραία HOGESA («Χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών» - οργάνωση οπαδών του ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει δεξιούς ακτιβιστές και νεοναζί), τα επεισόδια με την αστυνομία ή με αριστερές ομάδες εί­ναι αναπόφευκτα.

Γενικώς, η κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία είναι περίπλοκη και ανησυχητι­κή, καθώς αναδεικνύει τις ευάλωτες πλευ­ρές μιας ευκαιριακής πολιτικής. Η δημο­τικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ μειώ­θηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευ­ταίων τριών ετών (στο 36% από το 42% το 2012). Αντίθετα, το αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που πρωτοστατεί στις ξενοφοβικές διαδηλώσεις κι έχει ταυ­τιστεί σε πολλά σημεία με το Pegida, κερ­δίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας το 7% (από περίπου 4%). Το ευρωσκεπτικιστικό AfD χαρακτηρίζει την καγκελάριο ως «την πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης».

Άνοδος του ακροδεξιού ριζοσπαστισμού

Η πιο σφοδρή επίθεση, πάντως, εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ προέρχεται από το εσωτερικό της παράταξής της, τους Βαυαρούς εταίρους των Χριστιανoδημοκρατών, που εντείνουν την κριτική τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση. Ο επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεχόφερ, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ύπαρξη του συντηρητικού μπλοκ αν η καγκελάριος δεν «διορθώσει» την πολιτική της για το άσυλο. Οι Βαυαροί ζητούν αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.

Η άνοδος του δεξιού και ακροδεξιού ριζοσπαστισμού στη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές για την υποδοχή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, προκαλεί έντονο προβληματισμό, ιδίως μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά πολιτικών που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης της πολιτικής ασύλου ή βοηθούν πρόσφυγες. Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί, με αποκορύφωμα τον σοβαρό τραυματισμό της δημάρχου της Κολωνίας, Χενριέτε Ρέκερ, που κατέβηκε ως ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχθηκε από τους Χριστιανoδημοκράτες.

Φεύγει;

Την ίδια ώρα κυκλοφορεί ευρέως ένα προσφιλές στους Γερμανούς σχολιογράφους σενάριο, που θέλει τη σιδηρά κυρία της Γερμανίας, την «καγκελάριο από τεφλόν», όπως την έχουν ονομάσει οι Αγγλοσάξονες, να εγκαταλείπει τον θώκο της. Το σενάριο ανασύρεται κάθε φορά που η Άνγκελα Μέρκελ έχει προβλήματα ή χάνει σε δημοτικότητα ή που τέλος πάντων... κάτι συμβαίνει. Κι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν πολλά στη Γερμανία: προσφυγική κρίση, η οποία αποδεικνύεται σε πραγματική λαίλαπα, κάνοντας το «ελληνικό πρόβλημα» να φαντάζει αθλοπαιδιά σκάνδαλο Volkswagen, αδιέξοδο με τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης...

Οι φήμες και οι ψίθυροι που ακούγονται στο Βερολίνο για το μέλλον της κυρίας Μέρκελ πληθαίνουν. Σύμφωνα με ορισμένους αρθρογράφους, η καγκελάριος θα αποχωρήσει διεκδικώντας ενδεχομένως μια υψηλή ευρωπαϊκή θέση -ακόμη και τη Γενική Γραμματεία του ΟHE, όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάει οπωσδήποτε σε γυναίκα-, αφήνοντας χώρο στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόι μπλε, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι χειρίστηκε σωστά την ευρωπαϊκή κρίση, προς όφελος της χώρας.

Για να κατευνάσει, πάντως, τις επικρί­σεις, η Μέρκελ αναζητά επίλυση του Προσφυγικού μέσω... Τουρκίας. Θέλει η ΕΕ να υιοθετήσει πιο αποτελεσματική διεθνή πολιτική και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ειρήνευση στη Συρία, καλώντας ακόμη και τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, δεν δίστασε να επισκεφθεί την Τουρκία -και, μάλιστα, προεκλογικά- για να υποσχεθεί κοινές περιπολίες με την Ελλάδα στο Αιγαίο, 3 δις ευρώ βοήθεια από την ΕΕ και ξεπάγωμα της ενταξιακής της πορείας. Επίσης, προώθησε στη γερμανική Βουλή αυστηρό πακέτο μέτρων για τη χορήγηση ασύλου και τη μείωση επιδομάτων σε μετανάστες στη χώρα, ενώ ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, ενισχύοντας τη δύναμη της Frontex και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα. Όλα αυτά, φυσικά, γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της Άγκυρας, σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ανάγκη την αποδοχή μιας ισχυρής δύναμης, καθώς την Κυριακή γίνονται οι κρίσιμες επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές...

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/10-05/11/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger