Η υπόθεση της ΠΓΔΜ να μας γίνει μάθημα για την υφαλοκρηπίδα
Για την αναμενόμενη έως αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα:
- Πρώτον, ότι η ήττα ήταν αναμενόμενη λόγω πράξεων και παραλείψεων της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΞ (του κ. Δρούτσα) και της ανεπάρκειας συγκεκριμένων διπλωματών, οι οποίοι ...απέρριπταν τις εισηγήσεις της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του και άλλων πεπειραμένων στελεχών.
- Και δεύτερον, ότι, αν η Ελλάδα προχωρήσει με την ίδια ανευθυνότητα και ανεπάρκεια στον δρόμο της Χάγης για μια σειρά θεμάτων του Αιγαίου (αντί μόνον του συνυποσχετικού με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα), τότε τα πιο εφιαλτικά σενάρια για μείωση της εθνικής κυριαρχίας θα γίνουν πραγματικότητα.
Η ουσία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του1995 ήταν σαφής. Οι δύο πλευρές έδιναν προτεραιότητα σε πρακτικά θέματα λειτουργίας των κοινωνιών και των οικονομιών τους μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία. Τα Σκόπια θα απέφευγαν την αλυτρωτική προπαγάνδα, ενώ η Αθήνα θα διευκόλυνε την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα. Αν και αρκετοί (συμπεριλαμβανομένης της ταπεινότητας του υπογράφοντος) είχαν επισημάνει ότι «αντί για ενδιάμεση, θα αποδειχθεί ως η τελική συμφωνία», το γεγονός είναι ότι συνέβαλε στη σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης. Επέτρεψε, ταυτόχρονα, τη διάλυση ορισμένων μύθων: Αν και οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ ήταν εντυπωσιακές, τα Σκόπια δεν εξαγοράστηκαν «ανοίγοντας μερικά σούπερ μάρκετ», όπως υποκρίνονταν διάφοροι εξυπνάκηδες. Επίσης, αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα όχι μόνον δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της, αλλά ήταν η μόνη που την προστάτευσε κατά τον εμφύλιο του 2001.
Από εκεί και πέρα οι ελληνικοί χειρισμοί στο ΔΔΧ είναι αδιανόητοι. Τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, αποτρέποντας την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο, γιατί δεν χρειάστηκε! Παρά την πίεση της Ουάσινγκτον, το θέμα δεν ετέθη επισήμως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008), καθώς αρκετά μέλη δεν το έκριναν ώριμο. Στην πραγματικότητα, η ΠΓΔΜ είναι εκείνη που παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία, ανεγείροντας αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δίνοντας το όνομά του στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων. Όλα αυτά, όπως και η θετική ελληνική στάση από το 1995, δεν ήταν αρκετά στην προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να αντιστρέψει την υπόθεση με την κατάθεση μιας «ανταγωγής»;
Η εξέλιξη του, σχετικά απλού, ζητήματος της ΠΓΔΜ ας χτυπήσει τουλάχιστον το διπλωματικό «ξυπνητήρι» για την πιο σύνθετη υπόθεση του Αιγαίου. Αν, αντί της υφαλοκρηπίδας, επιλεγεί η διεύρυνση του συνυποσχετικού με σειρά θεμάτων ή αν επιλεγεί μια (άνευ Χάγης) διευρυμένη διμερής διαπραγμάτευση, τότε τα ελληνικά συμφέροντα θα είναι στον αέρα. Αποτελεί μάλιστα ειρωνεία ότι, όταν πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση συζητούσε την αυξομείωση του εύρους των χωρικών υδάτων και δεν απέρριπτε κατηγορηματικά την τουρκική αμφισβήτηση της επήρειας του Καστελόριζου στον ορισμό υφαλοκρηπίδας, κάποιοι στο ΥΠΕΞ ξεσηκώθηκαν. Ποιοι ήταν; Οι ίδιοι που χειρίστηκαν και την υπόθεση της ΠΓΔΜ!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τάρκας*
* Εκδότης του περιοδικού Άμυνα & Διπλωματία" και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.