Σχεδιάζουν «πειράματα» στις ΕΔ, για να μειωθεί η ανεργία.
Μία από τα ίδια ήταν, τελικά, και τα «νέα» σχέδια για τη στράτευση (εθελοντική και υποχρεωτική) των γυναικών, στράτευση που, αν ποτέ εφαρμοστεί υποχρεωτικά για τις γυναίκες που θα σταδιοδρομήσουν στα Σώματα Ασφαλείας, θα οδηγήσει στο μοναδικό φαινόμενο οι άνδρες να υπηρετούν τη θητεία τους στις σχολές της Αστυνομίας και οι γυναίκες στα... στρατόπεδα.
Και αυτή η εξαγγελία στην ουσία της ήταν απλά και μόνο ένας τρόπος να χρησιμοποιηθούν εκ νέου...
οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να σταματήσει η κυβέρνηση την ανεργία που καλπάζει, αφού τελικά μιλάμε -όπως αποσαφηνίστηκε- για εξάμηνη εθελοντική «θητεία» (όταν όλοι οι ανώτατοι κάνουν λόγο για θητεία που πρέπει, ανάλογα με την ειδικότητα, να γίνει 12μηνη, 15μηνη και σε κάποιες περιπτώσεις 24μηνη).
οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να σταματήσει η κυβέρνηση την ανεργία που καλπάζει, αφού τελικά μιλάμε -όπως αποσαφηνίστηκε- για εξάμηνη εθελοντική «θητεία» (όταν όλοι οι ανώτατοι κάνουν λόγο για θητεία που πρέπει, ανάλογα με την ειδικότητα, να γίνει 12μηνη, 15μηνη και σε κάποιες περιπτώσεις 24μηνη).
Εξάμηνη «θητεία», λοιπόν, μείον ένας μήνας βασική εκπαίδευση σημαίνει... stage πέντε μηνών στον στρατό και, μάλιστα, με «πληρωμή» ένα πιάτο φαγητό και ένα στρώμα, συν βέβαια τα (ούτε) 9 ευρώ του μισθού του φαντάρου. Χρήσιμο για να καταπολεμηθεί με φιλοδωρήματα η ανεργία στους νέους, άχρηστο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και αμφιβόλου αποτελέσματος για τις «στρατιωτίνες».
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ανάλογα πειράματα. Ποιος δεν θυμάται τους ΕΕΦΟΠ (Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες) ή τους ΟΒΑ ή τους ΕΦΥΕΣ (τους Έφεδρους Υψηλής Ετοιμότητας); Υποτίθεται πως όλοι αυτοί θα «προσλαμβάνονταν» κατά χιλιάδες και θα «μπάλωναν» όλες τις τρύπες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Αύξηση θητείας ή προσλήψεις
Άλλωστε, και η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση ζητούσε από την προηγούμενη, αν δεν αυξηθεί η θητεία, προσλήψεις 10.000 ΕΠΟΠ. Φυσικά, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας και η θητεία δεν θα αυξηθεί, γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν θα αναλάβει ποτέ το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η υλοποίηση μιας (εκ των ελάχιστων) ρεαλιστικής λύσης. Παράλληλα, όμως, ούτε οι ανάγκες υπάρχει περίπτωση να εξορθολογιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, γιατί ακόμα και αν υποθέσουμε πως το σχέδιο επί χάρτου για το συμμάζεμα των μονάδων υλοποιηθεί, απαιτεί λεφτά που δεν υπάρχουν.
Έτσι, καταλήγουμε στην μόνη πραγματική (υπό τις παρούσες συνθήκες) «λύση» που είναι η τόνωση του ηθικού των στελεχών και η ξεκάθαρη εξήγηση πως θα κληθούν να βάλουν πλάτη για να πληρώσουν αμαρτίες άλλων. Πώς, όμως, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει και άλλα από τους στρατιωτικούς, όταν όχι μόνο δεν τους δίνει τίποτα (π.χ. ΣτΕ, ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.), αλλά τους βάζει ουσιαστικά στη «δεύτερη» ταχύτητα, διαγράφοντας μόνο για αυτούς χιλιάδες δωρεάν και υποχρεωτικές ώρες εργασίας τους κάθε χρόνο, τη στιγμή μάλιστα που για τους δημόσιους υπαλλήλους που πληρώνονται κανονικά τις υπερωρίες ακόμα και η σύνταξη βγαίνει στα 62 (67 αν δεν έχουν 40 χρόνια εργασίας), ενώ για τους στρατιωτικούς ελάχιστα νωρίτερα, αλλά με εργασιακές συνθήκες «γαλέρας»;
Κώστας Αττίας
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-09/1/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.