Μια αλλαγή βαθμολογίας που θα προκαλέσει συνωστισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για όσους έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε επιτελικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και σήμερα, τα τρία Όπλα περιγράφεται με μία λέξη: «υδροκεφαλισμός». Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά πολλά στοιχεία της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σημαντικό βαθμό και τον συνωστισμό βαθμοφόρων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών.
Με τον τελευταίο νόμο («Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες ...διατάξεις»), που καταρτίσθηκε με την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό το χαρακτηριστικό να έχει εφαρμογή σε μία βαθμίδα, εκείνη των συνταγματαρχών, σμήναρχων και πλοιάρχων που δεν προήχθησαν σε ταξιάρχους (ή αρχιπλοιάρχους, στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού) κατά την τετραετία ισχύος του προηγούμενου νόμου, μεταξύ 2011 και 2015. Στον Στρατό Ξηράς υπάρχουν σήμερα περί τους 35 ταξιάρχους, και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δημιουργούνται οι συνθήκες για πιθανή αύξησή τους, αν και αυτό αντίκειται στο οργανόγραμμα.
Με δεδομένο ότι ο κ. Βίτσας απέσυρε από τον νόμο την πρόβλεψη περί αναδρομικότητας (καθώς θα κρινόταν αντισυνταγματική), την κρίση για όσους παρέμειναν στάσιμοι θα αναλάβουν τα ενδεδειγμένα συμβούλια των γενικών επιτελείων. Το πρόβλημα, όπως είναι γνωστό, δημιουργείται από την αύξηση του εύρους της βαθμολογίας εντός της οποίας ένας αξιωματικός θεωρείται ότι έχει λάβει «λίαν καλώς». Για την τετραετία 2011-2015 το «λίαν καλώς» καθοριζόταν μεταξύ 17 και 18,99, πλέον μεταξύ 15 και 18,99. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αξιωματικών που δεν προήχθησαν. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα επανακάμψουν, για να κερδίσουν τα χαμένα έτη στην εξέλιξή τους. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός ανώτατων αξιωματικών είναι συγκεκριμένος. Στον Στρατό Ξηράς είναι λ.χ. περί τους 160, παρότι το όριο δεν τηρούνταν στο παρελθόν (είχαν φθάσει και τους 200). Στο ερώτημα τι θα γίνει αν κάποιοι από όσους έμειναν στάσιμοι την προηγούμενη τετραετία προσφύγουν στα συμβούλια κρίσεων, αναφέρουν ότι, πέρα από τον βαθμό που λαμβάνουν στις σχολές, οι αξιωματικοί κρίνονται με βάση και άλλα χαρακτηριστικά (χρόνος υπηρεσίας, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.ά.).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔ0Σ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-24/01/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.