Αρχική » » Πως η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Πως η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου


Η ΚΑΚΗ ποιότητα του ύπνου, που συνδέεται με σειρά διαταραχών (από αυ­τές εκτιμάται ότι πάσχει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού), αλλά και με την εκδήλωση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συνδέεται άμεσα με το είδος της διατροφής μας. Ωστόσο, μπορεί να ρυθμιστεί σε μόλις μία ημέρα με αλλαγή του διατροφικού μοντέλου που ακο­λουθούμε. 

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου...
της επιθεώρησης «Clinical Sleep Medicine» και βασίστηκε σε πειραματικές μετρήσεις, απέδειξε ότι ο χρόνος που διανύ­ουμε στο στάδιο του λεγόμενου βαθέος ύπνου των βραδέων κυμάτων (το στάδιο κατά το οποίο γίνονται η παραγωγή και αποθήκευση των ορμονών) αυξάνεται εάν έχουμε προσλάβει μεγαλύτερη πο­σότητα φυτικών ινών μέσω της τροφής. 

Αντιθέτως, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μεγάλης θερμιδικής αξίας μει­ώνει τον χρόνο του βαθέος ύπνου. Η δε πρόσληψη σακχάρου συνδέεται με την εκδήλωση επαναλαμβανόμενων αφυπνίσεων. Στην πειραματική μέτρηση η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η διατροφή με βάση προσδιορισμένο από διατροφολόγο πρόγραμμα, χαμηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και πλούσιο σε πρωτεΐνες, περιόρισε στα 17 λεπτά τον χρόνο βύθισης σε ύπνο των συμμετεχόντων, από 29 λεπτά που χρειάστηκαν όσοι ακολούθησαν τη διατροφή της επιλογής τους. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-20/01/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger