Στροφή στον ρεαλισμό, ανησυχία για το μέλλον αλλά και προσκόλληση σε αμφιλεγόμενες δοξασίες είναι ορισμένα από τα πρώτα συμπεράσματα της ποσοτικής πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας about people. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 503 ενηλίκων ανδρών και γυναικών στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2016. Εναντι της νέας χρονιάς οι συμμετέχοντες διχάζονται συναισθηματικά μεταξύ της ελπίδας (44,2%) και της ανησυχίας (43,8%). Οσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σαφώς πιο αισιόδοξοι, 54,6%, ενώ η ελπίδα μοιάζει να κυριαρχεί και στους νεότερους, 18 έως 34 ετών, με 68,6%.
Σχετικά με την επόμενη μέρα, το 51% θεωρεί πιθανό να γίνουν εθνικές εκλογές το 2016, στην ...πλειοψηφία τους ψηφοφόροι της Ν.Δ. (48,5%). Το φάντασμα της δραχμής, που στοίχειωσε το 2015, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, καθώς το 83,6% αποκλείει την επιστροφή στο παλαιό νόμισμα κατά το τρέχον έτος. Πιο πιθανή θεωρούν την ανάδειξη νέων κομμάτων (70,4%), μια άποψη που συμμερίζονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (69,4%). Μια τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή του Παρισιού, θεωρεί απίθανη το 79,8%, όπως και μια ενδεχόμενη διάλυση της Ε.Ε. (81,3%).
Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, το 68,1% δεν κρίνει πιθανή μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Εξαιρετικά προσγειωμένοι φαίνονται, όμως, οι πολίτες και ως προς την εσωτερική πολιτική, με το 71,9% να μην πιστεύει σε βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ όσων αισιοδοξούν (22,7% του δείγματος), το 40,6% είναι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους, οι συμμετέχοντες δηλώνουν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. σε ποσοστό 70,3%, ενώ απαντούν ότι νιώθουν πιο κοντά στη Δύση (58,8%) και λιγότερο στην Ανατολή (29%), χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται αν πρόκειται για γεωγραφική, πολιτισμική ή πολιτική εγγύτητα. «Διαμορφώσαμε τις ερωτήσεις λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις μας καθημερινά» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής, κ. Πέτρος Ιωαννίδης, διευθυντής της about people.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα, ένα ακανθώδες ζήτημα κατά το 2015, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών κατά 60,5% (30,5% μάλλον ναι και 30% ναι), αλλά απαντούν κατηγορηματικά ότι οι ίδιοι δεν επηρεάζονται (83,3%).
Σε επίπεδο δοξασιών, οι συμμετέχοντες μοιάζουν ιδιαίτερα επιρρεπείς στο... μεταφυσικό. Ετσι, το 33,9% δηλώνει ότι υπάρχουν εξωγήινοι έναντι 52% που αρνούνται την ύπαρξή τους και 14,1% που δεν παίρνουν θέση. Μεταξύ των πιο ένθερμων οπαδών των εξωγήινων μοιάζουν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (35,6% έναντι 13,8% των ψηφοφόρων Ν.Δ.). «Η συζήτηση έγινε πάλι επίκαιρη έπειτα από τις δηλώσεις Κλίντον» σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης, «στις ΗΠΑ πριν από τρία περίπου χρόνια 36% των ερωτηθέντων σε μελέτη θεωρούσε βέβαιη την ύπαρξή τους, 48% δεν απέκλειε το ενδεχόμενο και μόνον 17% πίστευε ότι δεν υπάρχουν». Αντίστοιχα, δημοφιλής παραμένει ο πατέρας Παΐσιος, στις προφητείες του οποίου πιστεύει το 25,7%. Βέβαια, το κοινό του διάσημου μοναχού φαίνεται μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς το 39,2% είναι άνω των 55 ετών. Τέλος, ο πιο σύγχρονος ελληνικός αστικός μύθος, οι «αεροψεκασμοί» μοιάζουν ακόμα να κρατούν καλώς - 34,1% απαντά ότι ενδέχεται να μας ψεκάζουν, 57,3% το αποκλείει, ενώ 8,6% κρατά ουδέτερη στάση. Στο ίδιο ερώτημα που είχε θέσει η Μetron Analysis, τον Οκτώβριο του 2013, το 33,3% απαντούσε ότι γίνονται ρίψεις χημικών, το 58,4% διαφωνούσε και το 9% αμφιταλαντευόταν...
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-09/1/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.