Αρχική » » ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ


Θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κατά της επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών- μελών έχουν τοποθετηθεί πολλοί, έχοντας υπόψη τις οικονομικές συνέπειες που θα συνεπαγόταν για την Ευρώπη μια τέτοια απόφαση. 

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΙΨΑ 

Συντονισμένη επίθεση δέχεται η Ελλάδα από συγκεκριμένα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρό­σχημα το Προσφυγικό. Σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα, όταν πρότεινε να δημιουργηθεί στη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης 400.000 προσφύγων, καθώς και την έξοδό της από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η τοποθέτηση, ωστό­σο, του Τέο Φράνκεν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν ήταν δικής του έμπνευσης, αλλά μέρος ενός οργανωμέ­νου σχεδίου με εμπνευστές τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλους ακραίους κύκλους, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούνται από σκοτεινές πολιτικές προσωπικότητες της ΕΕ... 

Άλλωστε, είναι γνωστή στους Έλληνες η επιθετικότητα και η αντιπάθεια που τρέ­φει ο Σόιμπλε για τη χώρα μας. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που η ελ­ληνική κυβέρνηση έδινε τεράστιες μάχες για να αποφύγει το Grexit, είχε αποκαλυ­φθεί ότι ο Γερμανός υπουργός παρουσίαζε στο Eurogroup σχέδιο εξόδου της από τη Νομισματική Ένωση με μια σχετι­κή αποζημίωση της τάξης των 27 δις ως «οδοιπορικά», που να πλησιάζει στα 50 δις κατά την ολοκλήρωσή του. Φυσικά, και αυτό το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί, πάντα υπάρχει στο συρτάρι του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, μόνο που τώρα προστέθηκε και το σχέδιο εξόδου της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν αλλά και του εγκλωβισμού σχεδόν μισού εκατομμυρίου μεταναστών, με «αντισταθμιστικά οφέλη» τη διαγραφή μέρους του χρέους και μια μικρή έκτακτη βοήθεια. Στο οργανωμένο αυτό έγκλημα ο Σόιμπλε έχει βρει αρκετούς συμμάχους, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά, καθώς κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους, αφού την ίδια ώρα βλέ­πουν να διαμορφώνεται ένας άξονας του Νότου, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που αντιδρά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας αλλά και στα σχέ­δια του Βερολίνου. 

Ενδιαφέρον όμως παρουσιά­ζει, με την κυνικότητα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο σενά­ριο, ο διεθνής Τύπος, με στρατευμένους δημοσιογράφους και αναλυτές εντύπων όπως οι Financial Times και η Frankfurter Allgemeine Zeitung να υπερ­τονίζουν την «αναγκαιότητα» εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν και της δημιουργίας στρατοπέδου συγκέντρωσης στην επικράτειά της. 

Υπενθυμίζεται δε ότι η Γερμα­νία προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού από τα 36 στα 50 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρωτο­βουλία για αύξηση από 3 σε 5 δις ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας για την ταυτοποίηση των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος. 

0 Κοτζιάς στο Βερολίνο - Στο πλευρό της Αθήνας ο Σταϊνμάγερ 

Την ουσία της υπόθεσης προσέγγισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερο­λίνο, λέγοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στην ανεύρεση του «μουτζούρη» που θα ευθύνεται για όλα τα προβλήματα, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο των χωρών που επιτίθενται στην Ελλάδα. Μά­λιστα, ο υπουργός έκανε κι ένα σημαντικό βήμα επεξήγησης της κατάστασης. «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από τη Σένγκεν. Δεν μπορεί βέβαια, αυτό να το κάνει κανείς. Δεν θα υπάρχουν πρόσφυγες; Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνονται μεγάλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα σταματή­σουν οι προσφυγικές ροές;» διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. 

Οι πρόσφυγες θα βρουν νέες οδούς, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει η περίπτωση των ΗΠΑ, που είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Αυτό το προοδευμένο έθνος έχει κατασκευάσει έναν υπερσύγχρονο ηλεκτροφόρο φράχτη στα σύνορά του με το Μεξικό και θα πρέπει συνεπώς να διασχίσει κανείς μια έρημο που εκτείνεται σε Τέξας και Νέο Μεξικό. Εντούτοις, και σε πείσμα αυτών των ακραία αντίξοων συνθηκών, από το 2001 έχουν περάσει στις ΗΠΑ 41 εκατομμύρια άνθρωποι, 13 εκατομμύρια εκ των οποίων παρανόμως. Κανένα τείχος δεν μπορεί να αποκλείσει τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. 

«Όλα είναι για εσωτερική κα­τανάλωση, το να λένε "είμαστε πολύ ικανές κυβερνήσεις εδώ στη Βιέννη, εδώ στη Βουδαπέ­στη και γνωρίζουμε τη λύση - να απομονώσουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν" αυτό για μένα είναι ένδειξη ανικανότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελ­λάδας. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η Ελλά­δα κατηγορείται ως υπεύθυνη για την πολι­τική ασφάλειας, για την οικονομική κρίση και για την προσφυγική κρίση... 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τρίω­ρη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Βερολίνο ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, σε φιλικό κλίμα και, απ' ό,τι φάνηκε, έγιναν κατανοητά τα προβλήματα που αντιμετω­πίζει η Ελλάδα στο Προσφυγικό. Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, δεν διαπίστω­σε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόθεση του Βερολίνου για περιορισμό ή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν, «της με­γαλύτερης ίσως ευρωπαϊκής κατάκτησης». 

Μάλιστα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, την επομένη της συνάντησης με τον κ. Κοτζιά, προέβη σε δηλώσεις, απαντώ­ντας στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερι­κών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός, που απείλησε εκ νέου την Ελλάδα με απο­πομπή από τη Ζώνη Σένγκεν σε περίπτω­ση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισ­σότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης». Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμ­ματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευ­σης, το οποίο, καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση, είχε αυξή­σει εντυπωσιακά τη δύναμή του κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατί­διο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο. Ο κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε, ωστόσο, ότι η έξο­δος της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι «ψευ­δεπίγραφη λύση» και ότι ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη δεν προωθεί απολύ­τως τίποτα, δεν περιορίζει τις προσφυγικές ροές και κυρίως διχάζει την Ευρώπη. 

2 δις για τους πρόσφυγες η «Ψωροκώσταινα» 

Ιδιαίτερα κατατοπιστική και ενημερωτι­κή για τους Γερμανούς πολίτες ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Togeszeitung του Βερολίνου. «Αν θέλαμε να σταματήσου­με τους πρόσφυγες, θα έπρεπε να κάνουμε πόλεμο εναντίον τους. Θα έπρεπε να τους βομβαρδίζουμε, να βυθίζουμε τις βάρκες τους και να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν. Αυτό όμως αντίκειται αφενός στον ανθρωπισμό και αφετέρου στο ευρωπαϊ­κό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό αποκλείεται», είπε ο κ. Κοτζιάς. Κατήγγειλε δε ότι στις επίσημες συναντήσεις των Ευ­ρωπαίων υπουργών Εξωτερικών οι πολι­τικοί που στη χώρα τους δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι «που δεν κάνουν τα μαθήματά τους» σιωπούν όταν τους τίθεται το ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να φυλαχθούν καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα. 

«Η Ελλάδα έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για την προστασία των θαλάσσιων εξωτε­ρικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και επισήμανε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια της φυγής των προσφύγων από τις εστίες τους. Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Frontex και εξήγησε ότι η Αθήνα ζήτησε 780 στελέ­χη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών-Μελών της ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων. Παρ' όλα αυτά, ήρθαν μόνο 340 και, μάλι­στα, στην αρχή λειτουργούσαν γραφειοκρατικά, τηρώντας το ωράριό τους (8.00- 16.00) και την πενθήμερη εργασία. Σε ό,τι αφορά στις αδυναμίες στην καταγραφή, ο Νίκος Κοτζιάς τις απέδωσε στον μεγάλο αριθμό των προσφύγων και επικαλέστη­κε ως παράδειγμα ανάλογα προβλήματα που έχουν σημειωθεί ακόμη και στα πολύ μικρότερης έκτασης γερμανοαυστριακά σύνορα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το 2015 η Ελλάδα δαπάνησε περί τα 2 δις ευρώ για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη των προσφύ­γων. «Για μας 2 δις είναι πάρα πολλά χρή­ματα - είναι, για την ακρίβεια, περισσότερα απ' όσα μας ζητά η τρόικα για τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για «κύκλους του εξωτερικού που ονειρεύονται, ακόμα, την κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». 

Να τους πνίγουμε;... 

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα ση­μείωναν ότι η ελληνική ακτογραμμή έχει μήκος 16.300 χιλιομέτρων, μήκος που θα ήταν πρόκληση για οποιοδήποτε κράτος να φυλάξει. «Πώς θα μπορούσε να διαφυ­λαχθεί αυτό το εκτενέστατο μέτωπο θαλάσσης;» αναρωτιόντουσαν οι ίδιοι παρατη­ρητές. «Με τη βύθιση των προσφύγων; Με παράνομες εποναπροωθήσεις;»... 

Αίσθηση, πάντως, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Frontex. Μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανι­σμού που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε τη Λέ­σβο, τόνισε ότι νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσμα­τικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας. Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνα­τον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. Αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης, εξήγησε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς [σ.σ: στην Ελλάδα] μέσω θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετή­σουμε έναν φράχτη», υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ. «Στη μέση της θάλασσας είναι αδύνατον να τους ερευνήσουμε, πολύ περισσότερο που συχνά δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας», είπε. 

Κατά της επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών-μελών έχουν τοποθετηθεί πολλοί, έχοντας υπόψη τις οικονομικές συνέπειες που θα συνεπαγόταν για την Ευρώπη αυτή η από­φαση. Πρόσφατα, μάλιστα, στο Νταβός, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε ότι «η Ένωση θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κιν­δύνους αν τα κράτη-μέλη αρχίσουν να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους, περιορίζοντας τις διασυνοριακές μετακινήσεις». 

Φόβοι Γιούνκερ, αλλά... 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ευρώ και της κοινής αγοράς έκρουσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊ­κής Επιτροπής, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου (15/1/2016). Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη Ζώνη Σένγκεν έχει τε­ράστιο κόστος και θα αποδομήσει την κοινή αγορά. «Η Σένγκεν είναι από τα με­γαλύτερα κατορθώματα της Ενωμένης Ευ­ρώπης. Χωρίς ελευθερία μετακίνησης, δεν υπάρχει Ευρώπη. Υπάρχει δεσμός μεταξύ του κοινού νομίσματος και της ελευθερίας μετακίνησης στην ΕΕ, όπως και με την κοι­νή αγορά», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι, για παράδειγμα, μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κόστισαν ήδη 300 εκατ. ευρώ. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όλοι πετάνε το μπαλάκι στον άλλο. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα. Φανταστείτε ότι στο σύνολο των μεταφορών το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ αν η Σένγκεν καταρρεύσει. Η καταστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομία θα είναι τεράστια. Η κοινή αγορά θα είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχει». Τέ­λος, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βλέπουν μόνο τους πρόσφυγες, αλλά να κοιτούν και τη «μεγάλη εικόνα». 

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουρ­γός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποίησε ότι άνοιξε ένα επικίνδυνο παράθυρο για τη Σένγκεν κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών για το Μεταναστατευτικό. Παρά την καταδίκη των μονομερών ενεργειών για το κλείσιμο συνόρων, οι μεγάλες χώρες της ΕΕ ανέ­φεραν ότι «αντιλαμβάνονται» τα κίνη­τρα των κυβερνήσεων, είπε ο κ. Μου­ζάλας και συμπλήρωσε ότι στις μεγάλες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν διατυπώσεις που να σχετίζονται με την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος της Ζώνης Σένγκεν, αλλά, αντίθετα, εκφράζεται διάθε­ση ενίσχυσής της. 

Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, στην Αθήνα δήλωναν ότι η μόνη ίσως απάντηση που μπορεί να δοθεί σε όσους με περισσή υποκρισία -με το βλέμμα στραμμένο στα στενά πολιτικά τους συμφέροντα και στο εσωτερικό πολιτικό τους ακροατήριο- διατείνονται ότι υπάρχει λύση με το κλεί­σιμο των συνόρων είναι η φράση: «Είναι η ανάγκη για ζωή, είναι οι άνθρωποι, είναι ο ανθρωπισμός, ηλίθιοι»... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-28/01-04/02/16) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger