►Πολλά και ουσιαστικά τα οφέλη της επισκέψεως του αρχηγού ΓΕΝ Γεώργιου Γιακουμάκη στις ΗΠΑ.
►Οι επαφές με ομολόγους του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η επιλογή των CH-47SD Chinook και τα υλικά που θα διατεθούν στο ΠΝ.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ X. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Απολύτως θετικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και συγκεκριμένα για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία Στρατού, κρίνονται οι δύο πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, και υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της Αεροπορίας Στρατού, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή της αρμοδίας Διευθύνσεως του ΓΕΣ (ΔΑΣ/ΓΕΣ).
Και τούτο διότι, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες μας, ο μεν Α/ΓΕΝ κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, για άλλο λόγο και αφορμή, υπέβαλλε σειρά προτάσεων για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών αναγκών του Κλάδου, ενώ η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της ΔΑΣ/ΓΕΣ επισκέφτηκε και επέλεξε τα μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook που θα ενταχθούν στη δύναμη του Ελληνικού Στρατού, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους και σε δύο αποστολές.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, το διάστημα από 27 έως 31 Μαρτίου, τυπικώς για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Ουσιαστικώς, όμως, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του αυτής συναντήθηκε και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας με τον ομόλογό του, αρχηγό του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος φέρει τον τίτλο του αρχηγού των Ναυτικών Επιχειρήσεων (US Chief of Naval Operations), ναύαρχο John Richardson. Ακόμα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτικών για τα Διεθνή Ναυτικά Προγράμματα (ΝΙΡΟ), υποναύαρχο James Shannon, τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τα θέματα του NATO, James Townsend Jr, καθώς και με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφαλείας (DSCA), Jennifer Zakriski.
Επίσης, ο Έλληνας αρχηγός, στο περιθώριο της επισκέψεώς του και συνοδευόμενος από τον πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστο Παναγόπουλο, συνάντησε μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως τον πρόεδρο του American Hellenic Institute, Nick Larigakis, και τον πρόεδρο του ΟΧΙ Day Foundation, Andy Manatos, οι οποίοι έχουν ισχυρότατη πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.
Γιατί αναφέρουμε τις συναντήσεις αυτές; Γιατί στη διάρκειά τους επιβεβαιώθηκαν εκ νέου η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, καθώς επίσης ο αξιόπιστος και επί συνεχούς βάσεως ρόλος του ΠΝ ως παράγοντος σταθερότητος στη θαλάσσια ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και η μοναδικότητα και η σημασία της ναυτικής βάσεως της Σούδας, τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για το Αμερικάνικο Ναυτικό.
Αφού, λοιπόν, επανεπιβεβαιώθηκαν όλα τα προαναφερθέντα, ο αντιναύαρχος Γιακουμάκης προχώρησε και στο επόμενο «βήμα», που δεν ήταν άλλο από την εξέταση διαθέσεως από την Αμερική:
■ Υλικών για την αναβάθμιση του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β της ενδιαμέσου λύσεως, που έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και επομένως να αποδοθεί στο ΠΝ στον συντομότερο χρόνο.
■ Αριθμού επιπλέον ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων SH-60 της Sikorsky, όμοιου τύπου με αυτά που διαθέτει και επιχειρεί ήδη το ΠΝ.
■ Σκαφών ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) τύπου ΜΚ.5 για τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου. Ακόμα, ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδόσεως FMS CASE για την προμήθεια αμοιβών υλικών για τα πολεμικά πλοία και τα ιπτάμενα μέσα του ΠΝ (π.χ. αντιπυραυλικά/αεροπορικά συστήματα CIWS Phalanx, Sea Sparrow VLS, αεροσκάφος P 3B κ.λπ.).
Για όλα τα προαναφερθέντα συστήματα, η θέση των Αμερικανών είναι εξαιρετικά θετική και υπάρχουν βάσιμες και ουσιαστικές ελπίδες, συμφώνως με υψηλόβαθμες πηγές του ΠΝ, να παραληφθούν συντόμως τα περισσότερα εξ αυτών, και μάλιστα δωρεάν.
Τα πρώτα ελικόπτερα θα προσγειωθούν εντός του 2016
Αναφορικά με το θέμα της ολοκληρώσεως της επισκέψεως της υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της ΔΑΣ/ΓΕΣ στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι πολύ πιο προχωρημένη, καθώς η απόκτηση των συνολικώς 15 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει περάσει από διαδοχικά ΚΥΣΕΑ. Τα πρώτα εξ αυτών αναμένονται να αφιχθούν στην Ελλάδα, αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, προς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, επειδή το εν λόγω αίτημα είχε υποβληθεί εγκαίρως αρμοδίως, η ελληνική αντιπροσωπία ήταν και η πρώτη που έφτασε στις ΗΠΑ και έτσι είχε το πλεονέκτημα της καλύτερης και ευχερέστερης επιλογής από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που έχουν αποσυρθεί για λόγους οικονομίας, περικοπών και αναδιοργανώσεως, ιδίως μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Chinook που επιλέχτηκαν είναι σε τόσο καλή κατάσταση από πλευράς ωρών πτήσεων, που κάποια εξ αυτών έχουν πολύ λιγότερες ώρες από τα ήδη υπηρετούντο στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) ελικόπτερα του ίδιου τύπου.
Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα αφού έχουν περάσει με ευθύνη και έξοδα των Αμερικανών και από εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θεωρούνται από τους Έλληνες «ελικοπτεράδες»... του κουτιού, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικώς ένας εξ αυτών.
Σημειώνεται ότι η Αεροπορία Στρατού -και κατ’ επέκταση ο Ελληνικός Στρατός- αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ένταξη στο οπλοστάσιό του των νέων Chinook, καθώς η απόκτησή τους θα δρομολογήσει τη συγκρότηση και ενός δεύτερου τάγματος μεταφορικών ελικοπτέρων, μετά το 4ο ΤΕΑΣ, που τα επιχειρεί την παρούσα χρονική στιγμή. Πρόκειται για γεγονός καθοριστικής σημασίας για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή σχεδίαση τόσο για το ΓΕΣ όσο και για το ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό γιατί έτσι αντιμετωπίζονται καλύτερα οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές απειλές σε βόρειο μέτωπο, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-06/05/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.