Αρχική » , , , , , » Η σχεδιαζόμενη κατάληψη της νησίδας

Η σχεδιαζόμενη κατάληψη της νησίδας


Πως αποτράπηκε την τελευταία στιγμή μείζον επεισόδιο στο Αν. Αιγαίο.

Ισχυρές είναι, πλέον, οι ενδείξεις ότι την περίοδο από 25 έως και 30 Απριλίου οι τουρκικές 'Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες να προχωρήσουν στη δη­μιουργία επεισοδίου τύπου Ίμια στη νησίδα Πα­σά, η οποία βρίσκεται ανατολικά από τις Οινούσσες. Σε αυτό συνηγορούν τόσο πληροφορίες που έφτασαν στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών, όσο και οι κινή­σεις των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτές, ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενι­κού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε τα διήμε­ρο 29 και 30 Απριλίου στη φρεγάτα TCG Gokova (F-496) κλάσης Ο.Η. Perry, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, και τον διοικη­τή Εφοδιασμού, όπου θα παρακολουθούσαν επιχείρηση των ειδικών μονάδων SAT-SAS. Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με επιτελείο του ΥΠΕΘΑ, μπορεί να είχε μέχρι και στόχο την κατά­ληψη της νησίδας Πασά. 

Το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε, τελι­κά, έχει να κάνει τόσο με τη διαρροή της πληροφορίας, όσο και με την άμεση κινητοποίηση των ΕΔ. Ερώτημα είναι πώς έφτασε η πληροφορία στην ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές «δείχνουν» ξένη υπηρεσία να έχει υποκλέψει κωδικοποιημένο σήμα για την τουρκική ενέργεια, ενώ η κίνηση της ομάδας παρακολουθείτο από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, από τη στιγμή που ξεκίνησε από τη βάση της. Τελικά η όλη επιχείρηση «πάγω­σε», λόγω της διαρροής της και αφού στην περιοχή αναπτύχθη­καν ισχυρές ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ τα ΑΣΕΠΕ ΕΜΡ-145 Erieye της ΠΑ είχαν δημιουργήσει κλοιό επιτήρησης σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από τη νησίδα, προκειμένου να εντο­πίσουν άμεσα την οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν.

Ταυτόχρονα, η εσπευσμένη άφιξη μικρής δύναμης Ειδικών Δυνάμεων στη νησίδα, προκειμένου να τη περιφρουρήσει, έθε­σε προσωρινό «φρένο» στην επιδιωκόμενη κατάληψή της. Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο, που προχώρησε σε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, είχαμε και τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του αρχηγού της Πολεμι­κής Αεροπορίας με τον ίδιο τελικό αποδέκτη, ενώ δημοσιοποι­ήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή και το σήμα του Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκη προς τα πληρώματα του Στόλου που περιπολούσαν στο Αιγαίο. Επικοινωνιακές κινήσεις που ανέδειξαν, όμως, τη σο­βαρότητα της κατάστασης...

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-06/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger