Πέρσι μεγαλεία, φέτος κοκορέτσι στη φρεγάτα


Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.
Η Ανάσταση που έταζε τον περασμένο χρόνο στο μήνυμά του όχι μόνο έμεινε στον Γολγοθά, αλλά ανάγκασε τον πρωθυπουργό σχεδόν να εξαφανιστεί φέτος προκειμένου να αποφύγει τα απρόοπτα.

Περιστοιχισμένος από 20 αστυνομικούς έκανε Ανάστα­ση στην Παναγίτσα της Αίγινας ο πρωθυπουργός, τι­μώντας ξανά το αγαπημένο του νησί μετά τη σύντομη βόλτα του στην ελληνικά Ριβιέρα. Η ίδια φρουρά άδειασε τον χώρο παίρνοντας όλα τα αυτοκίνητα των πελατών μπροστά από την ταβέρνα που θα έτρωγε η εικοσαμελής πρωθυπουργική παρέα, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης πλήρωσε τον λογαριασμό.

Απρίλιος 2015, σε μια ταβερνούλα πάνω στην παραλία του Μαραθώνα, στην Αίγινα. Φορώντας ένα πράσινο μιλιτέρ τζάκετ -που χάριζε μια εξωτική πινελιά απειθαρχίας στην ήδη ανατρεπτική διάθεση που διακατείχε τη νεοσύστατη τότε κυβέρνησή του- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αστειευόταν χαμογελαστός με τον πρώην υπουργό Οικονο­μικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο onoios τότε αποτελούσε για τον συνομιλητή του asset, κάμποσο καιρό πριν καταλήξει, δηλα­δή, να τον χαρακτηρίσει ουσιαστικά ανόητο. Λίγα μέτρα πιο μακριά, η σύζυγός του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα συνομιλούσε με την κυρία Δανάη Στρατού, σε μια πα­σχαλινή ατμόσφαιρα εντελώς διαφορετική από τη φετινή.

Άλλωστε, στο περσινό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, δήλωνε: «Η φετινή Ανάσταση είναι ξεχωριστή. Φέρνει μαζί της την αναγέννηση της ελπίδας του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που· ήδη έχει κάνει τα πρώτα του βήματα».

Μόνα που εκείνα τα ασταθή, όπως αποδείχτηκε, βήματα έμελλε τελικά να οδηγήσουν τη χώρα στο τραμπάλισμα των περίφημων περήφανων διαγγελμάτων, στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls και στις κυβιστήσεις που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα.

Αναπόφευκτα η ριζοσπαστική αύρα της περσινής Ανάστασης στην Αίγινα έδωσε τη θέση της φέτος οε μια Πασχα­λιά απομόνωσης για τον πρωθυπουργό και το στενό περι­βάλλον του. Οι αποθεωτικές εμφανίσεις του την περασμένη χρονιά στο νησί του Σαρωνικού, που συνοδεύονταν από ατέλειωτες θερμές χαιρετούρες, πλατιά χαμόγελα, εναγκα­λισμούς με κεφάτες ουζοκατανύξεις στα καφέ και τα στέκια του λιμανιού, είναι μια νωπή μεν αλλά ξεθυμασμένη πλέον ανάμνηση.

Το φετινό πασχαλινό δρομολόγιο του πρωθυπουργού ξεκίνησε σχετικά νωρίς. Ήδη στις 11.30 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής βρισκόταν στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, όπου μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας επιβιβάστηκε στο μικρό σκάφος «lulestoo», το οποίο έχει κατά το παρελθόν θεαθεί να πιλοτάρεται από τον κ. Πάνο Καμμένο. Προορισμός αμφότερων, το Πόρτο Ύδρα στη Ερμιόνη. Εκεί παρέμειναν και οι δύο κλεισμένοι σε ένα σπίτι πάνω σε ένα από τα κανάλια της «μικρής Βενετίας» του συγκροτήματος στο οποίο συχνάζει τα τελευταία Σαββατοκύριακα μαζί με την οικογέ­νεια του ο πρόεδρός των ΑΝ.ΕΛ. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, παρά τη συρροή δυνάμεων ασφαλείας, ο πρωθυ­πουργός με τον εξέχοντα υπουργό του πέρασαν απαρατή­ρητοι και φυσικά δεν ξεμύτισαν από την εξοχική οικία. Το πλέον παράδοξο είναι πως, όταν έγιναν αντιληπτοί και η παρουσία τους εκεί άρχισε να μεταδίδεται στα ΜΜΕ, δεκά­δες αστυνομικοί επιφορτισμένοι με τη φύλαξη τους άπλωσαν δίχτυ παραλλαγής γύρω από το σπίτι σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις κάμερες των φωτογράφων, οι οποίοι είχαν ήδη επισπεύσει επιτόπου προκειμένου να αποτυπώσουν στιγμιότυπα αυτής της ινκόγκνιτο συνάντησης. Οι τυλιγμένες οε πέπλο μυστηρίου συνομιλίες τους, πάντως, διήρκεσαν μέχρι το απόγευμα, αν και εκτιμάται ότι το «απόρρητο» αντι­κείμενο της διαβούλευσης τους αφορούσε το πολιτικό μασάζ του πρωθυπουργού προς τον κυβερνητικό εταίρο του ενόψει των ψηφοφοριών του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα. Κατά το σούρουπο, η σύντομη αυτή απόδραση την ημέρα του επιτάφιου θρήνου του θεανθρώπου έληξε, με τον πρωθυπουργό να αναχωρεί με προορισμό την Αίγινα. Χωρίς να γνωρίζει κανείς αν χρησιμοποίησε ελικόπτερο ή πλωτό μέσο, ο κ. Τσίπρας έφτασε στο νησί και μετέβη αμέσως στην περίφημη πλέον εξοχική κατοικία του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Ένα σπίτι το οποίο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλό και αισθάνεται άνετα, αφού έχει περάσει πολλά καλοκαίρια εκεί μαζί με την οικογένεια του, ενώ οι δυο γιοι του λατρεύ­ουν κυριολεκτικά τον «παππού Αλέκο», όπως τον αποκαλούν. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τις διακοπές του Πάσχα συνήθως τις περνάει στην Αίγινα, εκτός από το 2013 και το 2014 που προτίμησε, αντίστοιχα, τη Γαύδο και τα Σφακιά.

Η «σημειολογία» της παρέας

Μόνο που φέτος όλα ήταν διαφορετικά για τον κ. Τσίπρα, τη σύζυγό του και τους νυν και πρώην κυβερνητικούς παράγοντες της Αίγινας, όπως τον κ. Θοδωρή Δρίτσα και τη σύντροφο του Τασία Χριστοδουλοπούλου, που φιλοξένησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την οικο­γένεια του. Ο τελευταίος ήταν ίσως ο μόνος που τόλμησε να κάνει κάποιες βόλτες στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το λιμάνι μαζί με τη Σκωτσέζα σύζυγό του Χέδερ Γκίμπσον και τα παιδιά τους. Η «σημειολογία» της πασχαλινής συντροφιάς του κ. Τσίπρα εκτιμάται ότι έχει ξεχωριστή σημασία, εν όψη των πολιτικών εξελίξεων, καθώς τα μέλη της παρέας είναι εκπρόσωποι της κίνησης των «53+», που, ως γνωστόν, ασκούν εσωκομματική κριτική στην κυβέρνηση. Προφανώς δεν συνεόρτασαν το Πάσχα για vα τσουγκρίσουν αυγά, αλλά μάλλον για να συζητήσουν πώς θα κατευναστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, εν όψει των δύσκολων νομοσχεδίων (Φορολογικό, Ασφαλιστικό) που εισάγονται για ψήφιση στη Βουλή. Και βέβαια για να διασκε­δαστούν επικοινωνιακά, σε ειδυλλιακό τοπίο αναστάσιμης αγάπης, οι εντυπώσεις περί της θρυλούμενnς παραίτησης του κ. Τσακαλώτου λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, όταν κατέβηκε στην Αί­γινα για να ακούσει το «Χριστός Ανέστη» στην εκκλησία της Παναγίτσας, ο πρωθυπουργός προτίμησε την ασφάλεια της κατοικίας Φλαμπουράρη στον λόφο Μοσχονά και απέφυγε έστω και μία βόλτα στην Αίγινα λίγο πριν οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση. Με τη συνοδεία περίπου 80 αστυνομικών και τους δρόμους γύρω από την εκκλησία αποκλεισμένους από την Αστυνομία, και να ήθελε κάποιος να τον συναντήσει έστω και τυχαία, ήταν μάλλον αδύνατο. Κάτι μάλλον φυσιο­λογικό, από πλευράς προφυλάξεων, για τον άνθρωπο που πέρυσι την ίδια εποχή υποσχόταν ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο και καλλιεργούσε προσδοκίες που προσγειώθηκαν με πάταγο στο πιο σκληρό μνημόνιο που υπέγραψε ποτέ ελλη­νική κυβέρνηση και σε νομοσχέδια σαν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που έχουν ξεσηκώσει την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας, η εικοσαμελής παρέα του κ. Τσίπρα δεν είχε πολλά-πολλά με πολίτες, ευρισκόμενη σε έναν διακριτικό κλοιό ασφαλείας περίπου 20 αστυνομικών. Επίσης, δεν σημειώθηκαν αναπάντεχες συναντήσεις του με «σκιές» από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν του -όπως με τον Γιάνη Βαρουφάκη ή τη Νάντια Βαλαβάνη-, δεδομένου ότι οι δύο πρώην υπουργοί δεν πάτησαν το πόδι τους στην Αίγινα στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το αναστάσιμο δείπνο και τα απρόοπτα

Περίπου 15 λεπτά μετά το «Χριστός Ανέστη» και την ανταλ­λαγή ευχών, η συντροφιά κατέφτασε στην ταβέρνα «Ο Μπάμπης», στην ακτή Τότη Χατζή, στην παραλία της Παναγίτσας, όπου το τραπέζι τους ήταν στρωμένο και έτοιμο τους υποδε­χτεί. Είχε φροντίσει γι’ αυτό ο υπουργός Επικράτειας Αλέκος Φλαμπουράρης, «εραστής» του νησιού εδώ και δεκαετίες, ο οποίος γνωρίζει πού μπορεί κανείς να φάει καλά. Τα 20 άτομα που απάρτιζαν την πρωθυπουργική παρέα απόλαυσαν αρχικά το πατροπαράδοτο έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών, πριν περάσουν στην παραδοσιακή μαγειρίτσα. Πέρα από κάποιους τυπικούς χαιρετισμούς κατά την είσοδό τους και ένα γενικό «Χρόνια Πολλά» που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας κατά την είσοδό του στην ταβέρνα, όπου βρίσκονταν για φαγητό άλλα 100 άτομα, δεν υπήρξε καμία διάθεση, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν από θαμώνες, για ανταλλαγή χειραψιών και ευχών με την κυβερνητική παρέα.

Ο κ. Τσίπρας πάντως φρόντισε να επικοινωνήσει όσο αυτό ήταν δυνατό με το διπλανό στο δικό του τραπέζι, το οποίο είχε καταληφθεί από μια καλλιτεχνική παρέα. Την αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, ο Θοδωρής Αθερίδης με τη σύντροφό του Σμαράγδα Καρύδη, η οποία έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει σπίτι στην Αίγινα, ο Μιχάλης Μαρίνος και ο θεατρικός παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης με την ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα. Ήταν οι μόνοι από τους πελάτες που συνομίλησαν ευγενικά μαζί του για λίγα λεπτά, προτού αφοσιωθούν και αυτοί στο φαγητό τους. Η πρωθυπουργική παρέα, πάντως, δεν έμεινε μόνο στην τέρψη της μαγειρίτσας, αλλά τίμησε δεόντως το κοκορέτσι καθώς και το ψητό αρνά­κι με πατάτες φούρνου, εδέσματα τα οποία συνδύασαν με φρέσκες σαλάτες, ενώ οι μεγαλύτεροι απόλαυσαν δροσερό κόκκινο και παγωμένο λευκό κρασί.

Εκείνο, ωστόσο, που συζητήθηκε με δυσφορία ήταν η πληροφορία ότι η αστυνομία σήκωσε με γερανό αυτοκίνητα πελατών της ταβέρνας -χωρίς να κοπεί κλήση φυσικά- τα οποία μετέφερε σε παρακείμενο παρκινγκ. Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν, για να παρκάρουν μπροστά από το μαγαζί τα επίσημα αυτοκίνητα του πρωθυ­πουργού και του υπουργού Επικρατείας καθώς και τα συνο­δευτικά οχήματα. Κατά τα άλλα, μετά την παραμονή της παρέας για δύο ώρες στην ταβέρνα, ο πρωθυπουργός επέ­στρεψε οικογενειακώς στην οικία Φλαμπουράρη. Το «γλέντι» είχε σχολάσει. Εμφανίστηκε δημοσίως ξανά την Κυριακή το βραδάκι μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας», όταν κάθισε κάπως κουρασμένος για να πιει ένα ποτό μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη στο «Εν πλω», έχοντας την όχι και τόσο διακριτική παρουσία των ανδρών ασφαλείας του σε απόστα­ση αναπνοής.

Αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, πάντως, που τον εντόπισαν, συμφωνούσαν σε ένα: ότι αυτό το Πάσχα ο άλλοτε εύχαρις και διαχυ­τικά εκδηλωτικός με τους πολίτες κ. Τσίπρας ήταν ένας απομονωμένος πρωθυπουργός, εκκωφαντικά σιωπηλός δημοσίως και μονίμως περικυκλωμένος από τη φρου­ρά του. Άγνωστο, πάντως, αν η φετινή μοναξιά του οφείλεται στη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος τού γυρνάει την πλάτη, ξεπληρώνοντάς του ακριβά τις περσινές αναστάσιμες κορόνες του.

Και επιπλέον αβέβαιο αν η συγκρατημένη κοινωνικότητα και η διακριτική σιωπή του τις ημέρες του Πάσχα προέρχεται από στοχασμό για τις επιλογές του, καθώς το μονοπάτι της λύτρωσης στενεύει ενώ ανοίγεται διάπλατα εκείνο της τρα­γωδίας. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η φετινή του απόσπα­ση από τη χαρά της αναστάσιμης ενέργειας είναι συνακόλουθη της ανάλωσής του σε ζυμώσεις με μια κλειστή κομμα­τική νομενκλατούρα και την εξάντλησή του σε παρασκηνιακές διεργασίες με τον κυβερνητικό εταίρο του για την εξισορρόπηση τυχόν αποκλίσεων εν όψει των ακάνθινων ψη­φοφοριών στη Βουλή.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, του Διονύση Θανάσουλα-07/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger