Αρχική » , , , » ΥΠΕΘΑ: Τι θα ισχύσει με τα Μετοχικά Ταμεία

ΥΠΕΘΑ: Τι θα ισχύσει με τα Μετοχικά Ταμεία


Τι θα γίνει με τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Σχεδόν μηδενικές μειώσεις στον υπο­λογισμό του εφάπαξ των στρατιωτικών ευελπιστεί πως έχει πετύχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πώς θα υπολογίζεται το νέο εφάπαξ αναφέρεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

«Ειδικότερα, το εφάπαξ βοήθημα που καταβάλλεται στους δικαιούχους των τομέων Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απασχολούμε­νων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΑΣ), εφεξής Ταμεία, και τους Μετόχους των ειδικών λογαριασμών Αλληλοβοηθείας Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αερο­πορίας, εφεξής “Ειδικοί Λογαριασμοί" καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των οι­κείων καταστατικών διατάξεων και υπολογίζεται ως εξής:

Α. Για όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση έως την 31.12.2014 υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείς κατα­στατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογα­ριασμών.

Β. Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν σχετική αίτηση μετά την 1.1.2015 υπολογίζεται αθροιστικά για τον μεν χρόνο μετοχικής σχέσης έως την 31.12.2014 σύμφωνα με τις οικείς καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών, για τον δε χρόνο μετοχικής σχέ­σης από 1.1.2015 και μετά σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) κατά τον μαθηματικό τύπο παρ. 4γ του παρόντος».

Το δεύτερο σημείο που θεωρούν ως θετικό στο ΥΠΕΘΑ είναι ότι τα Μετοχικά Ταμεία παραμένουν υπό την εποπτεία του και δεν έχουν περάσει στο υπουργείο Εργα­σίας, όπως αρχικά είχε επιδιωχθεί:

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο σχετικό απόσπα­σμα:

«Άρθρο 60 Μετοχικά Ταμεία:

1. Η χορήγηση παροχών από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλισης και Κοινω­νικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα Μετοχικά Ταμεία Στρα­τού, Αεροπορίας και Ναυτικού αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των Μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων. Αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρα­τικό προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης των μερισμάτων των εν δυνάμει μερισματούχων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Επιστολή διαμαρτυρίας Ενώσεων Αποστράτων για την παρουσία μη θεσμικών οργάνων στη Βουλή

Την έντονη διαμαρτυρία των θεσμικών ενώσεων στρατιωτικών προκάλεσε η παρουσία στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Ασφαλιστικό, του προέδρου της ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών), Βασίλη Νικολόπουλου.

Αυτό γιατί η ΠΟΣ είναι φορέας σωματειακής μορφής (ΝΠΙΔ), χωρίς θεσμικό ρόλο και ανάλογη αναγνώριση. Στην ανα­κοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό συμβούλιο τριών θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων, της ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονο­μικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή κ. Γ. Μπαλαούρο, αναφέρεται μεταξύ άλ­λων:

''Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγο­νός ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το ασφαλιστικό νο­μοσχέδιο, την 26 04-2016, της οποίας εί­στε πρόεδρος, δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων των εν αποστρατεία αξιωματικών των ΕΔ και των ΣΑ. (...) Αντ΄ αυτών εκλήθησαν εκπρόσωποι φορέων σωματειακής μορφής (ΝΠΙΔ), χωρίς θεσμικό ρόλο και θεσμική αναγνώριση. Οι τρεις Ενώσεις των εν αποστρατεία αξιωματικών είναι ΝΠΔΔ και η θέση τους είναι υπερκομματική, εκπροσωπούν, δε, πάνω από 120.000 αποστράτους και ορφανικές οικογένειες των ΕΔ και των ΣΑ.

Γιατί αγνοήθηκαν οι θεσμικές Ενώσεις, οι οποίες εκφράζουν την ενιαία φωνή στον χώρο των αποστράτων, διαθέτουν στις τάξεις τους καταξιωμένους επιστήμονες και οι οποίες, μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου;

Από ποιον η ποιους εκλήθησαν αυτοί που εκλήθησαν και τι εκπροσωπούσαν;''

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-06/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger