ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ προχωρημένης αποσύνθεσης βρίσκεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο, αν και ανακοίνωσε χθες τα πρώτα στοιχεία από τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα (εργασιακή εφεδρεία και συνταξιοδοτήσεις), εντούτοις δείχνει ότι έχει χάσει την μπάλα. Έτσι, από την αδυναμία να μάθει το κράτος πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχει, φτάσαμε στο σημείο να μην ξέρει... πόσοι φεύγουν.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία τα οποία απέστειλαν ως το βράδυ (σ.σ.: σημειολογικό και αυτό, καθώς δείχνει ότι το υπουργείο έχει... μαύρα μεσάνυχτα) της περασμένης Τρίτης οι φορείς του Δημοσίου, έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που σημαίνει ότι επί δύο χρόνια θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους, 4.929 υπάλληλοι. Ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που αποχωρούν είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο περίπου το ένα τρίτο των υπηρεσιών έχουν αποστείλει στοιχεία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, θα έπρεπε έως τη Δευτέρα να έχουν σταλεί από όλα τα υπουργεία και τους φορείς.
Είναι ενδεικτικό ότι ελλειπή στοιχεία έχουν στείλει οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από τα υπουργεία, οι οποίες εμφανίζονται απρόθυμες -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να συμμορφωθούν με τις εντολές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από τους 4.929 υπαλλήλους που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οι 1.134 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 537 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 2.659 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 599 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, από τους 4.929 υπαλλήλους οι 1.917 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.170 από τα ΝΠΔΔ, οι 288 από τα δικαστήρια, οι 189 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 430 από τις περιφέρειες, οι 763 από τους δήμους, οι 133 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 39 από τις ανεξάρτητες αρχές.
Εν τω μεταξύ, το δεύτερο επεισόδιο της εργασιακής εφεδρείας θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό, καθώς συνολικά 19.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας. Μπορεί ακόμα να μην έχουν λάβει τις διαπιστωτικές πράξεις όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία με το πρώτο κύμα, αλλά ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δείξει την «έξοδο» σε ακόμη 19.000 δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Έτσι, έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των υπαλλήλων που πληρούν τα κριτήρια για να μπουν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Πρόκειται για όσους χρειάζονται το πολύ δύο χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Υπολογίζεται ότι οι τελικές λίστες θα περιλαμβάνουν περίπου 12.000 άτομα που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από 1ης Ιανουαρίου.
Επιπλέον, άλλοι 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που τώρα εργάζονται σε φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία ως πλεονάζον προσωπικό. Μάλιστα, οι σχετικές εγκύκλιοι θέτουν ασφυκτικά περιθώρια στις διοικήσεις των οργανισμών, αφού προβλέπεται ότι, αν δεν έχουν εκδοθεί έως το τέλος του μήνα οι αποφάσεις μεταφοράς των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες, τότε το σύνολο του προσωπικού σε κάθε φορέα θα τεθεί σε εφεδρεία από τις αρχές του 2012.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.