■ Ο Ρ.Τ. Ερντογάν και ο Α. Νταβούτογλου στην κηδεία αστυνομικών που σκοτώθηκαν σε επίθεση Κούρδων ανταρτών.
■ Περισσότεροι από 100 νεκροί Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες και άγνωστος αριθμός ανταρτών του ΡΚΚ είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της πιο σκληρής προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα.
ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
«Στα ζάρια» παίζει τη σταθερότητα της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, προκειμένου να ενισχύσει την προεδρική του εξουσία, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην έξαρση του εθνικισμού και στην αυξανόμενη βία στα νότια σύνορα της χώρας. Η προεκλογική περίοδος χρωματίζεται με αίμα στη γείτονα, που μοιάζει να έχει επιστρέψει στις παλιές εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης των Γκρίζων Λύκων και της αστάθειας, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία.
«Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα» είχε δηλώσει πριν από εβδομάδες ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας,... τερματίζοντας τις διετείς ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κουρδικό. Τη δήλωση αυτή ακολούθησε ένας ανοικτός πόλεμος εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστών (ΡΚΚ), που πήρε μορφή πογκρόμ στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκειμένου να πληγούν οι Κούρδοι στρατιωτικά και πολιτικά, ενόψει των νέων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Κύριο μέλημα της ισλαμοσυντηρητικής ελίτ της Τουρκίας είναι η μείωση της επιρροής των Κουρδών και των ποσοστών του φιλοκουρδικού HDP, που κέρδισε τον Ιούνιο την άνετη είσοδό του στη Βουλή, στερώντας από το κυρίαρχο ΑΚΡ την αυτοδυναμία.
Περισσότεροι από 100 νεκροί αστυνομικοί και στρατιώτες και άγνωστος αριθμός ανταρτών του ΡΚΚ είναι ο φόρος αίματος της πιο βίαιης προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας, ενώ η κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των Κούρδων έχει οξύνει τα πνεύματα σε όλη τη χώρα. Η εθνικιστική έξαρση εκδηλώνεται με επιθέσεις «πολιτών» εναντίον των Κούρδων σε πόλεις της Τουρκίας. Σπίτια και καταστήματα Κούρδων, τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) σε πολλές περιοχές και τα γραφεία εφημερίδων που επικρίνουν την πολιτική Ερντογάν - Νταβούτογλου, δέχονται την οργή των «αγανακτισμένων», σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και άλλους σκοτεινούς κύκλους. Με σύνθημα «κατάρα στην τρομοκρατία», οι εθνικιστές και οι υποστηρικτές κατηγορούν τους Κούρδους και το HDP πως υποδαυλίζει την αναταραχή, οργανώνοντας τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον του στρατού και της τουρκικής αστυνομίας. Σε κεντρικούς δρόμους της ανατολικής Τουρκίας επικρατεί χάος, ενώ σε άλλες πόλεις διοργανώνονται διαδηλώσεις κατά του ΡΚΚ, εντείνοντας τους φόβους για τον τρόπο διεξαγωγής των νέων βουλευτικών εκλογών. Ο απολογισμός των 30 νεκρών Τούρκων στρατιωτών στο Ιγκντίρ και το Χάκαρι την Τρίτη, από βομβιστικές επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ, προκάλεσε την αγανάκτηση του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ζήτησε επίσημη καταγραφή των απωλειών του στρατού. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε σκληρά αντίποινα και ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 αντάρτες του ΡΚΚ τόσο στο Καντίλ του Βόρειου Ιράκ όσο και στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ θα ενταθούν. Οι επιθέσεις των μαχητικών F-16 και F-14 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ υποστηρίζονται τις τελευταίες μέρες από τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις για πρώτη φορά ύστερα από τη διετή κατάπαυση του πυρός.
Γεμάτος «αγκάθια» ο δρόμος προς τις κάλπες
Οι εικόνες που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Εκτός από τις διαδηλώσεις κατά των Κούρδων, συστηματικές επιθέσεις δέχονται οι εφημερίδες που καταδικάζουν την πολιτική Ερντογάν. Πλήθος οργισμένων υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου πολιόρκησε για δυο νύχτες τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «σουλτάνου». Η εφημερίδα είχε γράψει ότι ο Ερντογάν συνέδεσε την αυτοδυναμία του κόμματός του (ΑΚΡ) στις εκλογές με το Κουρδικό και τις επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στέρησαν την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, ήδη εκφράζονται από πολλούς αμφιβολίες για το πώς θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία στα νοτιοανατολικά, όπου το φιλοκουρδικό HDP έχει τον κύριο όγκο των υποστηρικτών του. Σε αρκετές περιοχές έχουν επιβληθεί μέτρα που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. Ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι μέρα με τη αέρα γίνεται όλο και πιο αδύνατη η προετοιμασία για τις κάλπες υπό συνθήκες βίας και με την επιβολή εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταφέρθηκε εναντίον του Τούρκου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει τη βία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες.
Ως προς τις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) φαίνεται ότι έχει κερδίσει ένα μικρό ποσοστό, όμως δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα ξεπεράσει πιθανότατα το 42% (τον Ιούνιο κέρδισε το 40,9% των ψήφων) αλλά και το HDP εκτιμάται ότι δεν θα πέσει κάτω από το 12%, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη Βουλή. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα κυμανθεί γύρω στο 26% και οι εθνικιστές (ΜHP) στο 14%.
Πλήγμα στην οικονομία
Εκτός από την ικανοποίηση των εθνικιστών για το κυνηγητό των Κούρδων, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει να κερδίσει πολλά σε άλλους τομείς και κυρίως σε εκείνον της οικονομίας, που πλήττεται από την αστάθεια και την πολιτική αβεβαιότητα. Την αγωνία του για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας δεν έκρυψε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 27% της αξίας της από την αρχή του χρόνου, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης που είχε θέσει η Άγκυρα για 4%-5% θα μείνουν ευσεβείς πόθοι, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους του Reuters, η ανάπτυξη φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2,9% και το 3,4% τον επόμενό χρόνο.
«Όλα βαίνουν προς το χειρότερο»
Με αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Μουσταφά Ακιόλ της Χουριέτ Ντέϊλι Νιους τονίζει την απαισιοδοξία του για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, που μοιάζει με σκοτεινό τούνελ χωρίς αχτίδα φωτός στο βάθος. «Θα ευχόμουν το ΡΚΚ να ήταν το μοναδικό πρόβλημά μας. Όμως υπάρχει μια τάση ακραίου πολιτικού ακτιβισμού και πόλωσης εντός του ΑΚΡ. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν βλέπουν οποιονδήποτε ασκεί κριτική στον πρόεδρό ως «προδότη του έθνους» που συντάσσεται με τους εχθρούς του, από το ΡΚΚ έως τους Σιωνιστές!»
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/09-17/09/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.