ΑΡΘΡΟ του υποστρατήγου ε.α.
Ιπποκράτη Δασκαλάκη
Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου μια αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, η οποία οδήγησε την Άγκυρα σε αντιπαράθεση με το ISIS. Η μεταστροφή αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη Σουρούκ της νοτιανατολικής Τουρκίας -που αποδόθηκε στο ISIS - και στοίχισε τη ζωή σε 32 Τούρκους (κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι), μέλη και υποστηρικτές οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην ανοικοδόμηση της συριακής κουρδικής πόλης-σύμβολο Κομπάνι.
Η μέχρι πρόσφατα ανεκτική -έως και υποστηρικτική- στάση της Τουρκίας έναντι του ISIS είχε ...προκαλέσει την κριτική στάση των χωρών που συγκρότησαν μια ετερόκλητη συμμαχία για να αναχαιτίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία. Αναμφισβήτητα, οι ευθύνες γιγάντωσης του ISIS βαραίνουν εξίσου τις βασικές σήμερα χώρες που απαρτίζουν τη συμμαχία (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ, Ιορδανία) όσο και την Τουρκία, καθόσον από κοινού συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην ενίσχυση της οργάνωσης, η οποία σήμερα στρέφεται με πρωτοφανή βιαιότητα και φανατισμό εναντίον των πάντων.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στη Σουρούκ από το λαλίστατο και άριστα χειριζόμενο τις επικοινωνιακές επιχειρήσεις ISIS. Όλα τα ενδεχόμενα για τους υπευθύνους και τους στόχους της επίθεσης παραμένουν ανοιχτά: μια προειδοποίηση του ISIS, μια μεμονωμένη ενέργεια συμπαθούντων την οργάνωση, πέραν όμως των κεντρικών σχεδιασμών της. μια απόπειρα εσωτερικής αποσταθεροποίησης της Τουρκίας ή, τέλος, μια προβοκάτσια σκοτεινής προέλευσης.
Παρά τις αμφιβολίες, η Τουρκία -υπό τη διεθνή και εσωτερική πίεση- προχώρησε σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του ISIS στη βόρεια Συρία. Επιθέσεις εξαπολύθηκαν, όμως, ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα και ζήλο εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε η κυβέρνηση της Άγκυρας. Καίτοι έχουν παρέλθει σχεδόν δύο μήνες από την υποτιθέμενη ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας κατά του ISIS, δεν έχουμε δει ακόμη δυναμικές αντιδράσεις της τελευταίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί βάσιμες υποψίες για τη συνέχιση της σιωπηλής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αναμφίβολα, η χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων αύξησε τις επιχειρησιακές ικανότητες της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών. Σε αντίθεση, όμως, με την χαμηλής έντασης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τουρκική στρατιωτική εμπλοκή κατά του ISIS, οι συγκρούσεις κατά των ανταρτών του ΡΚΚ επεκτείνονται καθημερινά με σημαντικές εκατέρωθεν απώλειες.
Η τουρκική πολιτική του «προέδρου-σουλτάνου» για άλλη μία φορά φαίνεται να ακροβατεί, επιδιώκοντας την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των δυτικών χωρών, την προώθηση των θέσεών της στο συριακό ζήτημα (δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο συριακό έδαφος και ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ), τη στρατιωτική συντριβή των κουρδικών οργανώσεων (ΡΚΚ, ΥΡG), την πολιτική τους αποδυνάμωση (ΗDΡ) και την επανάκτηση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας ΑΚΡ - και όλα αυτά αποφεύγοντας την αιματηρή αναμέτρηση με το ISIS.
Η επιδίωξη όλων αυτών των αντικρουόμενων στόχων ενδεχομένως να αποδειχθεί πέραν των δυνατοτήτων της Τουρκίας και, υπό προϋποθέσεις, ενδέχεται να επιφέρει διάχυση του συριακού εμφύλιου πολέμου στο εσωτερικό της, ενεργοποιώντας υποβόσκοντα ιδεολογικά, εθνοτικά και πολιτικά ρήγματα. Ήδη, η αναζωπύρωση της δράσης του ΡΚΚ και η αντίδραση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας οδήγησαν στη διακοπή της εκεχειρίας του 2013.
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-18/09/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.