Αρχική » » Με το... ζόρι τους κάνουν αποστρατεία

Με το... ζόρι τους κάνουν αποστρατεία


«Τιμωρία» των στρατιωτικών καταγγέλλει η ΕΣΠΕΘ. 

Δεν έφτανε n ευθεία παραβίαση του «κοινω­νικού συμβολαίου», που σύναψε π Πολιτεία με τους στρατιωτικούς τις περασμένες δε­καετίες, όταν δηλαδή τους προσέφερε ένα «ευνοϊ­κό» συνταξιοδοτικό καθεστώς, το οποίο πολλοί εκλάμβαναν ως ένα στοιχειώδες αντιστάθμισμα στις μεταθέσεις. στις σκληρότερες συνθήκες εργα­σίας, στις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά. 

Τώρα, όπως προκύπτει από καταγγελία της ΕΣΠΕΘ, η Πολιτεία «τιμωρεί» τα στελέχη με το να τους ...
αρνείται να ανακαλέσουν τις αιτήσεις αποστρατείας τους. Να μην τους επιτρέπει, δηλαδή, να υπαναχωρήσουν από μία απόφαση που πήραν με άλλους ορούς και προϋποθέ­σεις. αλλά τπ χρεώνονται ακόμα και τώρα που έχουν, μονομερώς, αλλάξει οι όροι του «παιχνιδιού». 

Η υπόθεση αυτή, που έχει αναστατώσει τους στρα­τιωτικούς. έγινε γνωστή από τους ίδιους τους ενδιαφε­ρομένους που κατήγγειλαν πως δεν τους δίνουν τη δυ­νατότητα ανάκλησης της αίτησης αποστρατείας που υπέβαλαν πριν από τις 14 Αυγούστου 2015, δηλαδή πριν από την ψήφιση του ν. 4334/2015, ο οποίος ανέτρεψε τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όσα στε­λέχη είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και 31 -12-2014 και αποχωρούν από το 2015 και μετά. Και αυτό συμβαίνει γιατί ισχύει το ν.δ 1400/1973, που λέει ότι «αίτηση αποστρατείας άπαξ υποβληθείσα δεν δύναται να ανακληθεί. Η υποβολή θεωρείται συντελεσθείσα από της πρωτοκολλήσεως της σχετικής αιτήσεως». Με έκδηλη την απόγνωσή τους, καθώς για ακόμα μία φορά βρέθηκαν στη γωνία αιφνιδιαστικά, οι στρατιωτικοί της ΕΣΠΕΘ, με γνώμονα ότι τα στελέχη υπέβαλαν παραίτηση χωρίς να γνωρίζουν τις νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ζητούν λύση. 

«Η αλλαγή αυτή ήρθε σε αντίθεση με ό,τι γνώριζαν οι συνάδελφοι μας μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι οποίοι εί­χαν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, καθώς με τον ν. 3865/2010 καθοριζόταν ότι όσοι αποχωρούσαν από 1 -1 -2015 δεν θα θίγονταν από την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους, τον τρόπο υπολογισμού, καθώς και τον χρόνο έναρξης καταβο­λής της σύνταξής τους», τονίζει η ΕΣΠΕΘ, που ζητά το απολύτως ελάχιστο. Να γίνει, δηλαδή, η αυτονόητη ρύθμιση, όπως το 2010 με τον ν. 3865/2010, που θα δίνει δικαίωμα ανάκλησης της αίτησης παραίτησης, λό­γω συνταξιοδότησης. για έναν μήνα. 

Στο πλευρό της ΕΣΠΕΘ στάθηκε και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ, χαρακτηρίζοντας εύλογη την πρότα­ση και θυμίζοντας τον διαχωρισμό μεταξύ «αίτησης αποστρατείας· και «αίτησης παραίτησης», αφού στην ει­ρήνη η αποδοχή της αίτησης αποστρατείας που δεν δύναται να ανακληθεί είναι υποχρεωτική (δυναμένη να αναβληθεί επί τρίμηνον λόγω υπηρεσιακών αναγκών), της δε παραίτησης (που μπορεί να ανακληθεί εντός 15 ημερών) δυνητική σύμφωνα με τον ν. 1400/73 που, επίσης όπως φαίνεται, χρήζει πια αλλαγών. 

Κώστας Αττίας 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-26/09/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger