Πράξεις και όχι λόγια χρειάζονται, πλέον, οι ΕΔ.
Με μεγαλύτερη πείρα, μετά από ένα άκαρπο οκτάμηνο που άφησε τη δικαίωση με βάση την απόφαση του ΣτΕ και πάλι στο... περίμενε, οι στρατιωτικοί θέλουν αυτήν τη φορά από την επόμενη κυβέρνηση να δείξει πως νοιάζεται για τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων.
Το ίδιο περιμένουν και οι εργαζόμενοι της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία μετά από μια μικρή... ανάσα ξαναπήρε την κάτω βόλτα, αλλά και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχαν συσκέψεις επί συσκέψεων, όμως αποτέλεσμα δεν είδαν. Τα κόμματα, δυστυχώς, αφιέρωσαν ελάχιστο από τον προεκλογικό τους χρόνο για τα ζητήματα της εθνικής άμυνας και, κυρίως, για τον πιο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος της άμυνας της χώρας, που δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό. Πειστικές απαντήσεις στο γιατί δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για τους στρατιωτικούς δεν δόθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα απέφυγαν επιμελώς να προτείνουν οτιδήποτε συγκεκριμένο. Δείγμα ίσως και της άγνοιας που υπάρχει στην πλειονότητα του πολιτικού συστήματος για τις ανάγκες των στρατιωτικών.
Μια άγνοια που εν πολλοίς παράγεται από την αδιαφορία των περισσοτέρων για τις πραγματικές ανάγκες του προσωπικού, οι οποίες συχνά δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ για να ικανοποιηθούν. Η ανάγκη για διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις δεν απαιτεί παρά μόνο μια πολιτική απόφαση: η παροχή της δυνατότητας, σε όλα τα στελέχη που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και το επιθυμούν, να υπηρετήσουν τουλάχιστον μία φορά στο εξωτερικό και η ταυτόχρονη απαγόρευση σε οποιονδήποτε να βρεθεί περισσότερες από μία φορά στο εξωτερικό, από τη στιγμή που άλλοι επιθυμούντες δεν έχουν ικανοποιηθεί, δεν χρειάζεται ευρώ αλλά μια υπογραφή. Όπως και το αν, τελικά, οι Ενώσεις θα αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στις Λέσχες τους, το αν θα διευκολυνθούν, επιτέλους, όσοι στρατιωτικοί σπουδάζουν με αποκλειστικά προσωπικό κόστος τους, παρότι η υπηρεσία θα εκμεταλλευτεί δωρεάν τις γνώσεις τους.
Αμυντική βιομηχανία
Ελάχιστο είναι το κόστος για το αν θα φτιαχτούν παιδικοί σταθμοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, αν θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στρατιωτικών οικημάτων κ.λπ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην αμυντική βιομηχανία, όπου με έναν καλύτερο προγραμματισμό θα μπορούσαν να είχαν γίνει άλματα αντί να βρίσκεται εκ νέου στην εντατική, αλλά και για το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που περιμένει ακόμα μέχρι και τα ΦΠ των 168 δικαιούχων, κόστους μόλις 19.723,20 ευρώ.
Το μόνο ίσως που έχει αλλάξει από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πως πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε και γι΄ αυτό, ίσως, ανάμεσα στα στελέχη των στρατιωτικών το σύνθημα «δεν είμαστε δεδομένοι» αναβιώνει με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ.
Κώστας Αττίας
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-18/09/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.