Οι αποχαιρετιστήριες... οδηγίες του στρατηγού Κωσταράκου.
Μετά από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων (ο μακροβιότερος αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τη μεταπολίτευση - μάλιστα, υποδέχθηκε και αποχαιρέτησε οκτώ υπουργούς Εθνικής Άμυνας), ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος παρέδωσε την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
Εκεί θα τεθεί επικεφαλής του ευρωστρατού, της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης που θα... υλοποιεί τις αποφάσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Τη δημιουργία στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί σαφές στη Ρωσία πως «μιλάμε σοβαρά για την προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος από τις 10 Νοεμβρίου αναλαμβάνει πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (chairman of the European Union Military Committee-EUMC).
Ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες για το έργο του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος είπε: «Πρωταρχικός στόχος, που θέσαμε τις βάσεις και εξελίσσεται ικανοποιητικά, είναι η διακλαδικότητα. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και οι σύγχρονες και ταχέως εξελισσόμενες συνθήκες επιβάλλουν την ύπαρξη Ένοπλων Δυνάμεων άριστα εξοπλισμένων, οργανωμένων και εκπαιδευμένων. Επαύξηση της διακλαδικότητας, με δημιουργία τομέων όπου αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα. Οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και προκλήσεις, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, επιβάλλουν την πλήρη εφαρμογή της διακλαδικότητας».
Επίσης, ο Μ. Κωσταράκος, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με νέα υποβρύχια, τόνισε: «Ο θαλάσσιος χώρος που περιβάλλει τη χώρα μας και η εν γένει γεωστρατηγική θέση της επιβάλλουν την ύπαρξη ισχυρών και επαρκών ναυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα δε στόλου υποβρυχίων, ως προϋπόθεση αποτροπής δυσμενών εξελίξεων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαρκή ετοιμότητα της Δύναμης «Δ» (Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης), επισημαίνοντας ότι «οι σύγχρονες μορφές απειλών και οι επιχειρησιακές δυνατότητες των πιθανών αντιπάλων απαιτούν μια διαρκή ετοιμότητα και την πρόβλεψη ταχυκίνητων μονάδων, οι οποίες είναι ικανές να δράσουν "εν τόπω και χρόνω"». Το έργο και γενικά η παρουσία του στρατηγού Μ. Κωσταράκου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνονται -ακόμα και με αυστηρά κριτήρια- ιδιαίτερα θετικά.
Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-18/09/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.