Αρχική » , , , » «ΚΟΡΑΚΙΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

«ΚΟΡΑΚΙΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Το «κούρεμα» φέρνει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δανειολήπτες 

Οι χιλιάδες Έλληνες που αδυνατούν να πληρώ­σουν στεγαστικά ή κα­ταναλωτικά δάνεια αι­σθάνονται σήμερα σχετικά ασφαλείς εξαιτίας του «παγώματος» των πλει­στηριασμών (για πρώτη κατοικία μέχρι συγκεκριμένης επιφάνειας κλπ.). Τα νέα που μας έρχονται από την... Ισλανδία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ή αντιμε­τωπίζουν αντίστοιχη κρίση με την Ελλάδα δείχνουν όμως ότι πρέπει να ανησυχούμε. 
Οι Ισλανδοί ανακαλύπτουν τους τελευταίους μήνες ότι, αντί να λαμ­βάνονται μέτρα ανακούφισής τους, η κυβέρνηση πώλησε τις τράπεζες και τα δάνεια σε «επενδυτές-κοράκια», τα λεγόμενα vulture funds, που αρχίζουν να διεκδικούν τα σπίτια όσων δεν πληρώνουν. Χθες διέρρευσε στους "Financial Times" ότι η κυβέρνη­ση της Ιρλανδίας εξετάζει την πώληση του οργανισμού που ελέγχει τα «κακά δάνεια» του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι νέοι ιδιοκτήτες ενδέχεται να ακολουθήσουν τον δρόμο των vulture funds στην Ισλανδία. 
Τα ίδια «κοράκια» βρί­σκονται τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα και εξετάζουν την αγορά προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Ούτως ή άλλως, αν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομο­λόγων, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύ­ματα δύσκολα θα αποφύγουν την κρατικοποίηση. Τότε τα προβλημα­τικά τους δάνεια, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ όπως δείχνει ο έλεγχος του οίκου BlackRock στα βιβλία τους, θα βγουν στο σφυρί και τα vulture funds περιμένουν. 
Τι ακριβώς συνέβη στην Ισλανδία, η οποία άνοιξε προ τριετίας τον χορό των χρεοκοπιών στην Ευρώπη; Οι αλχημιστές του Διεθνούς Νομισμα­τικού Ταμείου (ΔΝΤ), που πήγαν στη χώρα στα τέλη του 2008, συμβούλευ­σαν την κυβέρνηση να πωλήσει άμε­σα τις νέες τράπεζες που δημιουργή­θηκαν από τα αποκαΐδια των τριών παλαιών. Έτσι τα vulture funds έγι­ναν ιδιοκτήτες των δύο εκ των τριών νέων τραπεζών, με τις τοπικές εφημε­ρίδες να γράφουν ότι συνδέονται με­τοχικά (μέσω φορολογικών παρα­δείσων) με τους παλαιούς μετόχους, που ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της Ισλανδίας.
Οι νέοι ιδιοκτήτες των τραπεζών έχουν αρχίσει να ζητούν τα δάνεια από τους Ισλανδούς μαζί με προσαυ­ξήσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας και το γεγονός ότι αρκετοί έχασαν τις κατα­θέσεις τους, τα καταστήματα τους, τη δουλειά τους. Ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν στην «εύλογη αξία» τους, δη­λαδή αφού ληφθεί υπ" όψιν η σημερινή δυνατότητα αποπληρωμής των νοικοκυριών, τώρα δυσκολεύεται να ελέγξει τα «κοράκια». 
Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και οι Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι σήμερα είναι σχετικά προστατευμένοι εξαιτίας της ρύθμι­σης για τους πλειστηριασμούς και της ανοχής που επιδεικνύουν οι διοι­κήσεις των τραπεζών. Όταν τα δάνεια πωληθούν στα vulture funds αρ­κετοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως. 
Αρκετοί θεωρούν ότι εντός των επόμενων μηνών ενδέχεται να βρε­θούμε αντιμέτωποι με τους ίδιους γύ­πες που πετούν τώρα πάνω από τις στέγες του Ρέικιαβικ και σύντομα του Δουβλίνου. Οι τοκογλύφοι και οι λοι­ποί επιχειρηματίες που ασχολούνται εσχάτως με την αγορά χρυσού (κο­σμημάτων, ρολογιών κλπ.) μοιάζουν με παιδιά του κατηχητικού μπροστά στα αρπακτικά που ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την κρίση στην Ελ­λάδα. Αυτό τον καιρό έχουν ως στόχο τους καλές επιχειρήσεις που βουλιά­ζουν εξαιτίας της απουσίας ρευστό­τητας. Σύντομα θα αρχίσουν να χτυ­πάνε τις πόρτες των σπιτιών. 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger