ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με περιορισμένες επιλογές αντίδρασης, Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν την Άγκυρα να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και να πραγματοποιεί δεύτερη «εισβολή», στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» για σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Παρά την κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δημόσιες ...δηλώσεις στήριξης που απέσπασε από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Γαλλία, Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, ενώ ο υποχρεωτικός αποκλεισμός της στρατιωτικής αποτροπής περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες αντίδρασης, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία δημιουργίας τετελεσμένων. Έτσι η Λευκωσία για μια ακόμη φορά αισθάνεται πολύ μόνη όταν η απειλή από την Τουρκία κλιμακώνεται...
0 μόνιμος εφιάλτης
Ο εκτροχιασμός της Άγκυρας σε τέτοιες, πειρατικού τύπου ενέργειες ήταν αναμενόμενος. Αυτός ακριβώς ήταν, άλλωστε, ο εφιάλτης της Λευκωσίας από την εποχή ακόμη του Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο για ανακήρυξη ΑΟΖ και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σαφής και σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αμφισβήτηση της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η de facto επιβολή της ύπαρξης «κυριαρχικών δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους και η εμπέδωση της αντίληψης ότι το ψευδοκράτος (κι όχι απλώς οι Τουρκοκύπριοι) έχει ίσα δικαιώματα επί ολόκληρης της Κύπρου.
Η Άγκυρα επιδιώκει να «βραχυκυκλώσει» το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου προτού τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και η ενεργοποίηση των συμφωνιών συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελέσουν «ασπίδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυρίως όμως επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση αμφισβητώντας εμπράκτως την κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει, υποχρεώνοντας έτσι την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει υπό πίεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπου στην κορυφή της ατζέντας θα μπει και επίσημα πλέον το θέμα των φυσικών πόρων και του φυσικού αερίου ώστε σε κάθε περίπτωση -είτε υπάρξει λύση είτε όχι- να εξασφαλίσει μερίδιο μέσω των Τουρκοκυπρίων από τον «θησαυρό» που της στέρησε η γεωγραφία.
Ήταν εντελώς λανθασμένη η υπερπροβολη -όχι μόνο τώρα, αλλά και πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση- από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Νίκο Αναστασιάδη του ότι το φυσικό αέριο ανήκει τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργήθηκε η εντύπωση κι άρχισε να εμπεδώνεται ως πεποίθηση και στη διεθνή κοινότητα ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει είτε να μην αντληθεί και εξαχθεί είτε, εφόσον προχωρήσει η εκμετάλλευσή του, τα έσοδα από αυτό να μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των «δύο ιδιοκτητών του νησιού», Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.
Επρόκειτο για ολέθριο σφάλμα. Η ΑΟΖ, ο φυσικός πλούτος του νησιού, οι υδρογονάνθρακες δεν ανήκουν στη μία η στην άλλη κοινότητα ή και στις δύο ισότιμα· ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και μελλοντικά στο Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος που θα προκύψει εάν και όποτε υπάρξει λύση. Με την αναφορά σε φυσικό αέριο που ανήκει στις δύο κοινότητες ουσιαστικά η Λευκωσία κάνει δύο ακόμη βήματα πιο πίσω από το Σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο ομόσπονδο κράτος.
Σήμερα οι δυνατότητες αντίδρασης περιορίζονται και πάλι στα ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία ελάχιστα αποτελεσματικά έχουν αποδειχτεί τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Ελληνοτουρκικά. Εκτός απροόπτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινώσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Κύπρος «παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ζητώντας συγχρόνως έμπρακτη στήριξη από τις Βρυξέλλες.
Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κρύβει όμως κινδύνους η νομική προσφυγή εναντίον της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ, που ως αντίμετρο για το ψευδοκράτος θα επιφέρει την επιβολή προστίμων σε όσους φτάνουν στο νησί από τα παράνομα λιμάνια και το παράνομο αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μέτρα που δεν πρόκειται να εμποδίσουν το «Barbaros» να συνεχίσει τις σεισμογραφικές του έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το αρχικά προβλεπόμενο όριο, την 30η Δεκεμβρίου...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-23/10-29/10/14)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.