Καθυστερούν οι προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ζουν σε μια διαρκή διαδικασία εκπαιδεύσεως. Όταν τα στελέχη δεν παρακολουθούν κάποιο σχολείο, εκπαιδεύονται στις μονάδες η εκπαιδεύουν άλλους πάνω σε αυτά που έχουν διδαχθεί. Είναι, λοιπόν, παράδοξο ένας τέτοιος οργανισμός να παραμελεί τις σχολές στις οποίες το μόνιμο προσωπικό του κάνει τα πρώτα του βήματα, δηλαδή τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών.
Και δεν αναφερόμαστε στα χρόνια προβλήματα που έχει διαμορφώσει το ισχύον στρεβλό νομικό ...
πλαίσιο. Υπάρχουν προβλήματα πολύ συγκεκριμένα. Έχει μπει Οκτώβριος και ακόμη δεν έχουν γίνει οι ετήσιες προσλήψεις των συμβασιούχων καθηγητών της Σχολής Ευελπίδων. Πώς περιμένουν ορισμένοι να λειτουργήσει η σχολή χωρίς διδακτικό προσωπικό είναι μυστήριοί
πλαίσιο. Υπάρχουν προβλήματα πολύ συγκεκριμένα. Έχει μπει Οκτώβριος και ακόμη δεν έχουν γίνει οι ετήσιες προσλήψεις των συμβασιούχων καθηγητών της Σχολής Ευελπίδων. Πώς περιμένουν ορισμένοι να λειτουργήσει η σχολή χωρίς διδακτικό προσωπικό είναι μυστήριοί
Σε αυτή δε την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα από τα συνήθη ζητήματα διοικητικής γραφειοκρατίας. Όλα έχουν γίνει εγκαίρως και κανονικότατα από τη διοίκηση της σχολής, μόνο που οι φάκελοι «χάθηκαν» κάπου στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Οι συμβασιούχοι καθηγητές είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος των μαθημάτων. Και όμως, είναι οι πλέον παραμελημένοι. Ποτέ οι -κατ’ όνομα μόνο ετήσιες- συμβάσεις τους δεν καλύπτουν πλήρες 12μηνο. Αν πληρώνονται δηλαδή τους 11 μήνες του χρόνου, 0α πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι. Αν αργήσει η υπογραφή των συμβάσεων, δεν προβλέπεται να έχουν αναδρομική ισχύ. Δηλαδή, αν αρχίσουν να παρέχουν τις διδακτικές υπηρεσίες τους πριν από την υπογραφή, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν ποτέ γι' αυτές. Πέρα από το γεγονός ότι μέχρι την υπογραφή υπάρχει η αβεβαιότητα για το αν τελικά θα προσληφθούν και φέτος...
Ποιος, λοιπόν, θα αναλάβει το διδακτικό έργο; Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες οι μόνιμοι καθηγητές δεν επαρκούν. Φροντίζουν, άλλωστε, οι ίδιοι να μη συμπληρώνονται οι θέσεις. Πρόσφατα είδαμε τα «κατορθώματα» του ακαδημαϊκού συμβουλίου και του κοσμήτορα της σχολής στην περίπτωση της προσπάθειας για εκλογή καθηγητού Στρατιωτικής Ιστορίας!
Η μία παρανομία πίσω από την άλλη, για να φθάσουμε τελικά σε ακύρωση της εκλογής. Και όχι μόνον αυτό. Η υπόθεση αποκάλυψε έναν «ακαδημαϊκό» προσανατολισμό που δεν συνάδει με την ιδιότητα του καθηγητού σε ανώτατο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Καιρός είναι τα πράγματα να μπουν σε τάξη. Το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεων μας εξαρτάται από αυτή τη σχολή. Δεν επιτρέπονται η αδιαφορία και η εγκατάλειψη τις οποίες βλέπουμε σήμερα. Και πέρα από τους συμβασιούχους καθηγητές (που είναι το άμεσο) πρέπει να μπει μια τάξη και στο ακαδημαϊκό συμβούλιο.
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/10/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.