ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Ευκαιρίες για να αναμειχθεί στην υπόθεση της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αναζητά διαρκώς η Άγκυρα, προχωρώντας σε συνεχείς προκλήσεις έναντι της ελληνικής πλευράς. Την ίδια στιγμή, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως λόγω της έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας, οξύνεται η παρασκηνιακή αντιπαράθεση Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας για τη θρησκευτική «καθοδήγηση» των μουσουλμανικών πληθυσμών στις χώρες των Βαλκανίων.
Η πιο πρόσφατη εκδήλωση επιθυμίας από την πλευρά της Άγκυρας -σε ρόλο «προστάτιδας δύναμης»- ...για εμπλοκή της στην ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, που σκοπό θα έχει την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών όλων των μουσουλμάνων που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια, μετρά μόλις λίγες μέρες και έγινε διά στόματος του καθηγητή Μεχμέτ Γκιορμέζ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία. Ο κ. Γκιορμέζ, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης (TRT), απηύθυνε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ταξιδέψουν από κοινού στην Αθήνα προκειμένου «να φτιάξουν μαζί αυτό το ιστορικό τζαμί», ενώ δήλωσε παράλληλα ότι η Αγία Σοφία δεν είναι ούτε «μουσείο» ούτε «εκκλησία», αλλά «τζαμί». Βεβαίως, η διαρκής σύνδεση, η οποία αποτελεί συνήθη πρακτική της Άγκυρας, της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της υπόθεσης της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την ανάγκη δημιουργίας ενός λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων στην Αθήνα είναι οφθαλμοφανώς ατυχής.
Η υπόθεση, εξάλλου, της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα δρομολογείται μετά τη θετική γνωμοδότηση το καλοκαίρι του Συμβουλίου της Επικράτειας, με την οποία ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατασκευή τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού, σε έκταση 17 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το έργο, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν αναλάβει οι τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ).
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί -καθότι έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός και ταυτόχρονα ήγειρε ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του- πως, παρότι η Τουρκία επιβουλεύεται τον «έλεγχο» της μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα μας, η αποστασιοποίηση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και του ελεγχόμενου από την Άγκυρα ιδιώτη μουφτή στην Κομοτηνή από αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ υπήρξε πλήρης.
Το πάγιο αίτημα των διαβιούντων στην Ελλάδα μουσουλμάνων υποστήριξε η μουφτεία Κομοτηνής -πρόκειται για δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτή γίνονται μέσω ΑΣΕΠ-, προβάλλοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκεκριμένου νόμιμου χώρου για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων και την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, κατοίκων της πρωτεύουσας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με διπλωματικές πηγές, είναι απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία ενός τεμένους στην Αθήνα, διότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η καταγραφή του πραγματικού αριθμού των μουσουλμάνων που ζουν στην ελληνική πρωτεύουσα ή πέριξ αυτής αλλά και ο έμμεσος έλεγχος της μουσουλμανικής κοινότητας ούτως ώστε να εντοπίζονται τυχόν θύλακες της διεθνούς τρομοκρατίας.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης μετανάστευσης από την Αλβανία και της πρόσφατης εισροής παράνομων μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία- που κατοικούν στην Αττική κυμαίνεται στους πεντακόσιες με επτακόσιες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι προσφεύγουν σε εκατόν είκοσι διαφορετικούς χώρους λατρείας στο λεκανοπέδιο της Αττικής που λειτουργούν κατά κύριο λόγο παράνομα.
Η «μετριοπαθής» Σαουδική Αραβία και ο φόβος του Γκιουλέν
Η Τουρκία, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα που έχει εκδηλώσει κατ' επανάληψη το ενδιαφέρον της να «αγκαλιάσει» τους μουσουλμάνους ανά την Ελλάδα. Αντιθέτως, εδώ και μία εικοσαετία η χώρα μας έχει υπάρξει αποδέκτης ανάλογων αιτημάτων και προτάσεων από τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία ήταν εκείνη που υπέβαλε πρώτη στο υπουργείο Εξωτερικών σχέδια για τη δημιουργία ισλαμικού ιδρύματος και τεμένους στην Αθήνα.
Όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία τεμενών και η ίδρυση Ισλαμικών Κέντρων είναι ζητήματα τα οποία η Σαουδική Αραβία έχει επιδιώξει να αναλάβει προκειμένου να αποτύχουν τα φανατικά ισλαμικά κινήματα που εκδηλώνονται στα Βαλκάνια μέσω της Τουρκίας, εξαιτίας των «παντουρκικών» βλέψεων της Άγκυρας.
Η δράση εντός και εκτός Τουρκίας των θρησκευτικών ταγμάτων, θερμών οπαδών -κατά περίπτωση- του θεοκρατικού συστήματος, με πιο γνωστό εκφραστή τους τον ηγέτη των «Νουρτζήδων», Φετουλάχ Γκιουλέν, και σήμερα πλέον υπ' αριθμόν ένα «εσωτερικό εχθρό» του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι, εξάλλου, γνωστή, όπως καταγεγραμμένες είναι και οι «παρενέργειες» των κηρυγμάτων τους, μέσω της λειτουργίας των «ειδικών» τουρκικών θρησκευτικών σχολείων, σε κάθε χώρα των Βαλκανίων. Εντούτοις, ως κύρια πηγή χρηματοδότησης του ακραίου Ισλάμ εμφανίζεται η ίδια η Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο αυτό, άκρως αποκαλυπτική -και, δυστυχώς, προφητική- όταν είδε το φως της δημοσιότητας υπήρξε η έκθεση με τίτλο «Η ισλαμική τρομοκρατία και τα Βαλκάνια» του αμερικανικού Κογκρέσου, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2005. Στο εν λόγω πόρισμα επισημαίνεται ότι «ορισμένες καταστάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στο μέλλον. Η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι εύθραυστη και η επιβολή της τάξης αδύνατη. Τρομοκράτες που τώρα μάχονται στο Ιράκ ενδεχομένως να προχωρήσουν στην αναδίπλωση των δυνάμεών τους στο μέλλον στα Βαλκάνια. Αντιστρόφως, μελλοντικές στρατολογήσεις τρομοκρατών στα Βαλκάνια θα μπορούσαν να επιλέξουν το Ιράκ για να πολεμήσουν».
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-02/10-08/10/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.