■ 0 Σαμαράς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
■ 0 Α. Σαμαράς μπορεί να μην είναι διατεθειμένος να παραδώσει την αρχηγία της παράταξης, αλλά αυτό επ' ουδενί εμποδίζει τους επίδοξους νεο-δελφίνους να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους «σαν έτοιμοι από καιρό».
* ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, άνοιξε την κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, την έκλεισε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τη «σφράγισε». Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το «γαλάζιο» εσωκομματικό σκηνικό με αφορμή την «επιβεβαίωση» που πήρε η δικομματική την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας, όπως ήταν φυσικό, τα σενάρια για την επόμενη μέρα...
Η επιλογή Βορίδη
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει ως αντικαταστάτη του, λόγω της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο, στην έναρξη της διαδικασίας τον Μάκη Βορίδη όχι μόνο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά άνοιξε και τη συζήτηση για το αν κλείνει το μάτι στον υπουργό Υγείας. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως μόνο μία φορά στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας πρωθυπουργός δεν άνοιξε τη διαδικασία, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον είχε, ωστόσο, αντικαταστήσει ο πρώτος τη τάξει υπουργός τότε, Δημήτρης Ρέππας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τώρα, που δεν τηρήθηκε η θεσμική ιεραρχία.
Ο Μάκης Βορίδης, που ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις φιλοδοξίες του, είδε αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού ως χρυσή ευκαιρία για να δηλώσει «παρών» στα πράγματα της ΝΔ. Ο ίδιος φρόντισε, μάλιστα, να δώσει και το ιδεολογικό του στίγμα, απευθυνόμενος σε «όλους τους καλούς Έλληνες που στηρίζουν την κυβέρνηση» (!), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Με λίγα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από παρότρυνση του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθου Λαζαρίδη επέλεξε να επενδύσει στη δεξιά στροφή, την οποία υπηρετεί πιστά ο Μάκης Βορίδης, εκτιμώντας, βέβαια, και τη ρητορική δεινότητα του τελευταίου.
Ο Μάκης Βορίδης, από τους «Ελεύθερους Μαθητές» του Κολεγίου Αθηνών, την αρχηγία του Ελληνικού Μετώπου, την ένταξη στον ΛΑΟΣ το 2005 και την υπουργοποίησή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, μεταπήδησε στη ΝΔ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012. Στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανέλαβε χαρτοφυλάκιο μετά τις γνωστές ενστάσεις της ΔΗMAP, ορίστηκε, ωστόσο, πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στον δε πρόσφατο ανασχηματισμό τού ανατέθηκε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της Υγείας, διαδεχόμενος στη θέση του υπουργού τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ίδιος σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του που εμφανίζουν «φιλολαϊκό προσωπείο», είναι σκληρός φιλελεύθερος και δεν έχει διστάσει να τοποθετηθεί με σαφήνεια για μια σειρά από ζητήματα όπως η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η αναθεώρηση του άρθρου που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η παρουσία του, πάντως, στο βήμα της Βουλής ως εκπροσώπου της κυβέρνησης φαίνεται ότι «άγχωσε» τους λοιπούς δελφίνους, όπως, φέρ' ειπείν, ο Νίκος Δένδιας, ενώ άλλοι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έδωσαν καν το «παρών» στην αίθουσα της Ολομέλειας, δείχνοντας έτσι την ενόχλησή τους.
0 αστός Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας, που δεν έχει βρει ακόμα βηματισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης, με πλέον χαρακτηριστική την αστοχία του στον χειρισμό της υπόθεσης με τα «κόκκινα» δάνεια -η τρόικα επέστρεψε το σχέδιο για περαιτέρω επεξεργασία-, δέχεται επικρίσεις από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο παρασκήνιο για προσπάθεια αξιοποίησης του ζητήματος για προσωπική προβολή. Ο αστός πολιτικός, που πασχίζει να τονώσει το προφίλ του ώστε να έρθει πιο κοντά στον μέσο ψηφοφόρο της ΝΔ, δεν είδε με καλό μάτι την «πρωτοκαθεδρία» του Μάκη Βορίδη. Η «συμβιβαστική λύση» βρέθηκε με το να του ανατεθεί να κλείσει τη συζήτηση λίγο πριν ανεβεί στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος, σημειωτέον, στις εκλογές του 2012 διασώθηκε για μόλις λίγες ψήφους στην Κέρκυρα, μετακινείται στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας για να μπει στην περιφέρεια των «πρωτοκλασάτων» και να ανοίξει περπατησιά. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι στις ευρωεκλογές στην Κέρκυρα η «γαλάζια» παράταξη κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ η ανάμειξή του στα αυτοδιοικητικά, με την υποψηφιότητα που στήριξε, είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος να αλλάξει χέρια, πράγμα που τον έφερε αντιμέτωπο με κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του νομού. Όσον αφορά στο επιτελείο του, ποντάρει σε καραμανλικά στελέχη όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, που μόλις πρόσφατα διορίστηκε Συνήγορος του Καταναλωτή, και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο άνθρωπος που έχει επιλέξει για γενικό γραμματέα και στα δύο υπουργεία από τα οποία έχει περάσει (Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης), και σε αυτούς έχει αναθέσει τις επαφές με στελέχη της Β' Αθήνας. Είναι αυτονόητο ότι για να επιτευχθούν οι όποιοι στόχοι του θα πρέπει πρώτα απ' όλα να... εκλεγεί στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μην είναι διατεθειμένος να παραδώσει την αρχηγία της παράταξης ακόμα και σε δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων για το κόμμα του, αλλά αυτό επ' ουδενί εμποδίζει τους επίδοξους νεο-δελφίνους να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους «σαν έτοιμοι από καιρό», συνάπτοντας συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα για την κρίσιμη ώρα, όποτε κι αν έρθει. Και για μερικούς η ώρα αυτή δεν απέχει και πολύ...
Η Όλγα Κεφαλογιάννη
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με όχημα την πρωτιά στην Α' Αθήνας -πέρασε ακόμα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο- μπήκε για τα καλά στο κάδρο των «πρωτοκλασάτων» στελεχών με βλέψεις και φιλοδοξίες και για την επόμενη μέρα. Η ίδια φαίνεται πως κερδίζει και το στοίχημα του Τουρισμού, αφού τα αποτελέσματα στον νευραλγικό αυτό τομέα, με άμεση συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, τη δικαιώνουν. Η κυρία Κεφαλογιάννη, που ανήκει στη νέα γενιά της κεντροδεξιάς παράταξης, μέσα από την κυβερνητική της δράση, εκτός του εξωτερικού, περιοδεύει σε πολλές περιοχές ανά τη χώρα και διατηρεί επαφές με πολλά στελέχη. Πάντως στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μάχη με... άρωμα γυναίκας στην Α' Αθήνας, αφού εκεί επανακάμπτει η Ντόρα Μπακογιάννη, κι η υπουργός Τουρισμού δεν δείχνει διατεθειμένη να χάσει την πρωτοκαθεδρία...
0 παράγοντας Τζιτζικώστας
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που πήγε κόντρα στο ρεύμα και στις επίσημες επιλογές του κόμματος, με τη σπουδαία νίκη που πήρε στη μεγάλη και «ευαίσθητη» περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας βάζει υποθήκη για το μέλλον. Ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε πρώτη φάση κέρδισε το στοίχημα για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός άνοιξε τη συζήτηση για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», κάτι που υποστήριξαν στη συνέχεια βουλευτές απ' όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. Κατά τους «μυημένους», δεν αποκλείεται, αν όντως επιδείξει έργο στην περιφέρεια, έπειτα από πέντε χρόνια, όσο διαρκεί, δηλαδή, η θητεία του, να διαδραματίσει ρόλο στα «γαλάζια» πράγματα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-16-22/10/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.