■ ΠΟΕΣ: ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ.
■ Η ρύθμιση καταργεί την υποχρέωση των γυναικών ΕΠΟΠ, που επέστρεφαν από άδεια κύησης-τοκετού να βρίσκονται σε μονάδες πρώτης γραμμής μέχρι τη συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας.
■ Καταργείται η υποχρεωτική 7ετής υπηρεσία σε μονάδες πρώτης γραμμής για όσες επιστρέφουν από άδεια κυήσεως.
Μητέρες «δύο ταχυτήτων» βλέπουν οι στρατιωτικοί πίσω από την τροπολογία του ΥΠΕΘΑ που ρυθμίζει τις τοποθετήσεις των γυναικών ΕΠΟΠ μετά από άδεια κύησης - τοκετού, με αποτέλεσμα οι Ενώσεις για άλλη μια φορά να «βράζουν».
Αυτό, μάλιστα, μετά από την ανακοίνωση ενός μέτρου που κατά το υπουργείο λήφθηκε για να κάνει καλύτερη... τη ζωή των γυναικών ΕΠΟΠ. Η κόντρα ξεκίνησε όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τροπολογία της ΑΝΥΕΘΑ, Φώφης Γεννηματά, που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις θεμάτων Εφοδιαστικής», και ψηφίστηκε στη Βουλή, άλλαξε το υφιστάμενο καθεστώς για τις γυναίκες ΕΠΟΠ, καταργώντας την υποχρέωση οι γυναίκες ΕΠΟΠ μέχρι τη συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας να τοποθετούνται σε μονάδες πρώτης γραμμής παραμεθόριων περιοχών, ακόμη και μετά την άδεια κύησης.
Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα στις ΕΠΟΠ που επιστρέφουν στην ενεργό υπηρεσία μετά από άδεια κύησης-τοκετού και έχουν συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία, να μπορούν να υπηρετήσουν για δυο χρόνια στον τόπο που επιθυμούν, εφόσον όμως οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιτρέπουν.
Εύλογες απορίες
Και εδώ μπαίνει το πρώτο ερώτημα των στρατιωτικών: Και τι γίνεται αν δεν το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες; Παράλληλα, και ενώ το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτόν οι ΕΠΟΠ αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τα μόνιμα στελέχη και διευκολύνεται η οικογενειακή τους ζωή και η ανατροφή των παιδιών τους στα πρώτα έτη της ηλικίας τους, η ΠΟΕΣ χαρακτηρίζει την τροπολογία «εξόφθαλμα αντισυνταγματική», αφού όπως αναφέρουν οι στρατιωτικοί ανακυκλώνει την υφιστάμενη αθέμιτα άνιση μεταχείριση ανάμεσα στις μη μονιμοποιημένες και τις μονιμοποιημένες ΕΠΟΠ, εμπεδώνοντας το καθεστώς ΕΠΟΠ «δύο ταχυτήτων».
Και αυτό γιατί, όπως λένε οι στρατιωτικοί, οι πρώτες δικαιούνται να παραμείνουν για μόλις δύο χρόνια στον τόπο προτίμησης μετά την άδεια κύησης-τοκετού, ενώ οι τελευταίες για πέντε χρόνια.
Με αφορμή, μάλιστα, αυτή την τροπολογία η ΠΟΕΣ άρπαξε την ευκαιρία να στείλει και μήνυμα στη Φ. Γεννηματά πως οι στρατιωτικοί της ΠΟΕΣ θα προτιμούσαν από την ΑΝΥΕΘΑ να έχει υποβάλει τροπολογία για τη συμμόρφωση του ΥΠΕΘΑ με την απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές τους, θέμα το οποίο, όπως της αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ας μη διαφεύγει ότι αφορά και εσάς».
Κώστας Αττίας
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-04/10/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.