Αρχική » » Οι καθηγητές δεν θέλουν τον... έλεγχο!

Οι καθηγητές δεν θέλουν τον... έλεγχο!


► Γιατί οι διδάσκοντες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμα του Τύπου να ασκεί κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις τους! 
► Επιδιώκουν να προλάβουν τις εξελίξεις ζητώντας στήριξη. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Απύθμενο απο­δεικνύεται το θράσος κά­ποιων διδα­σκόντων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελ­πίδων, οι οποίοι αμφισβη­τούν ακόμη και το δικαίω­μα του Τύπου να ασκεί κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις τους! Επί­μαχο ζήτημα είναι και πά­λι οι διαδικασίες για την εκλογή καθηγητού της Στρατιωτικής Ιστορίας, το οποίο σε μακροσκελή επι­στολή τους προσπαθούν να συνδέσουν με παλαι­ότερα περιστατικά άλλων στρατιωτικών σχολών, με προφανή στόχο τη δημι­ουργία εντυπώσεων και τη συσκότιση του πραγματι­κού προβλήματος, αφού μάλιστα καταλογίζουν και «δόλο» σε όσους αναφέρ­θηκαν στο θέμα. 

Έτσι, σχετικά με δημο­σιεύματα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» και της «δημοκρατίας» ανα­φέρουν:...
 

«Την 11η Μαΐου 2014 δημοσίευμα της εφημερίδας "κυριακάτικη δημο­κρατία" με τίτλο "Στρατιωτικές Σχολές με "άσφαιρους" καθηγητές", το οποίο υπογράφει ο Ευθύμιος Πέτρου, ουσιαστι­κά προσπαθεί να κρίνει τη συνάφεια των εκλεκτό­ρων όπως αναγράφει σε ένστασή του συγκεκριμένος μη εκλεγείς ενδιαφερόμενος (το από 27 Μαρτί­ου 2014 πρακτικό εκλογής, το οποίο προσεπικυρώθηκε από τον διοικητή της ΣΣΕ την 16η Μαΐου 2014). Με βάση την ελληνική νο­μολογία (ΣτΕ 2917/1994), η συνάφεια κρίνεται από το αρμόδιο ακαδημαϊκό όργανο και όχι από δημοσιογράφους ή μη εκλεγέντες ενδιαφερόμενους». 

Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αναφορά αυτή περιττεύει. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την αντίληψη που έχουν για την έννοια της ελευθερίας του Τύπου οι εν λόγω καθηγητές, οι οποίοι θε­ωρούν ότι ουδείς δικαι­ούται να ασκήσει κριτική στις πράξεις τους και να αμφισβητήσει το «αλάθη­το» της ακαδημαϊκής κοινότητας. Περαιτέρω αμφι­σβητούν τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρα­τία» την επομένη ημέρα (12/5) σχετικά με το πα­ρελθόν και τις θέσεις που είχαν διατυπώσει πρόσω­πα τα οποία επελέγησαν ως εκλεκτορικό σώμα για τη συγκεκριμένη εκλογή. 

Για τις παρατυπίες της διαδικασίας εκλογής, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπήρχαν (και ακό­μη δεν υπάρχουν) δημοσι­οποιημένοι κατάλογοι κα­θηγητών από τους οποίους θα επιλέγονται οι εκλέκτορες, δεν γίνεται η παραμι­κρή μνεία στις 11 σελίδες της επιστολής, η οποία απευθύνεται τόσο προς τους συλλόγους διδακτικού προσωπικού των Σχο­λών Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων όσο και προς την Πανελλήνια Ομο­σπονδία Συλλόγων Δι­δακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας. Χαρακτηριστική εί­ναι η φρασεολογία του θέματος της επιστολής, που επιγράφεται: «Καταγγε­λία για τη συκοφαντία και δυσφήμηση μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ και νομοθετικές ρυθμίσεις που διαβάλλουν τον ακαδημα­ϊκό χαρακτήρα των ΑΣΕΙ»! 

Σκόπιμη άγνοια; 

Παράλληλα, διά της επιστολής, ο Σύλλογος του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού επιτί­θεται κατά των ειδησεο­γραφικών δικτυακών τό­πων που έχουν επίσης επισημάνει τις παρατυπίες και έχουν ασκήσει κρι­τική στη διαδικασία εκλο­γής. Και ενώ πρόκειται για εξειδικευμένα portals του αμυντικού χώρου (On alert, Defense-point κ.λπ.), οι υπογράφοντες την επιστολή τα χαρακτη­ρίζουν ιστολογία (blogs), θέλοντας πιθανότατα να τα υποβαθμίσουν. Εκτός εάν οι διδάσκοντες της Ευελπίδων έχουν άγνοια των δικτυακών εφαρμο­γών (με ό,τι τούτο συνε­πάγεται) και δεν γνωρί­ζουν τη διαφορά ανάμεσα στους παραπάνω όρους... 

Από τα πυρά των διδα­σκόντων δεν γλιτώνει ού­τε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσε­ων Ιωάννης Παρίσης για άρθρο του στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτι­κά Ιδρύματα. Να σημει­ωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά μετριοπαθές και δεν αναφέ­ρεται σε ειδικές περιπτώσεις. Δεν μιλούν για ευέλπιδες! 

Όμως, οι διδάσκοντες συμπεραίνουν ότι τα δη­μοσιεύματα «προσβάλ­λουν τον ακαδημαϊκό χα­ρακτήρα των ΑΣΕΙ και θέ­τουν σε κίνδυνο το νομικό πλαίσιο». Ακόμη θεωρούν ότι η κριτική μέσω του Τύ­που έχει «επιπτώσεις στην ποιότητα σπουδών των φοιτητών της Στρατιωτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του δημοκρα­τικού αισθήματός τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφεύγεται η χρήση του όρου ευέλπιδες για τους μέλλοντες αξιωματικούς. Η επιλογή της φρασεολογίας μιλάει από μόνη της. 

Στην ίδια γραμμή με την προσφυγή στο ΣτΕ (την οποία υπενθυμίζου­με ότι υπογράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος) αμφισβητούν τη νομιμό­τητα της αποφάσεως της πενταμελούς επιτροπής την οποία συγκρότησε το ΓΕΣ και η οποία ακύρω­σε την εκλογή του καθη­γητού, επικαλούμενη συγκεκριμένες παραλείψεις και παρατυπίες. Φυσικά, δεν σχολιάζουν καθόλου την ουσία της αποφάσεως και τις συγκεκριμένες επισημάνσεις που κάνει. 

Περιορίζονται να χα­ρακτηρίσουν τον νόμο για την επιτροπή αυτή «αντισυνταγματικό». Άλλωστε, το πρόσωπο (με βασικό πτυχίο στα μαθηματικά), η εκλογή του οποίου ακυρώ­θηκε, εξακολουθεί να δι­δάσκει στρατιωτική Ιστο­ρία στους ευέλπιδες. 

Και ενώ θα έπρεπε η στρατιωτική ηγεσία να έχει ήδη παρέμβει για το θέμα αυτό, ο σύλλογος των διδασκόντων έρχε­ται να προκαταλάβει τις εξελίξεις ζητώντας στήρι­ξη των αγώνων του (;) και προαναγγέλλοντας «θεσμικές παρεμβάσεις». Με στόχο τι; 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/12/2014) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger