► Γιατί οι διδάσκοντες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμα του Τύπου να ασκεί κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις τους!
► Επιδιώκουν να προλάβουν τις εξελίξεις ζητώντας στήριξη.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Απύθμενο αποδεικνύεται το θράσος κάποιων διδασκόντων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, οι οποίοι αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμα του Τύπου να ασκεί κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις τους! Επίμαχο ζήτημα είναι και πάλι οι διαδικασίες για την εκλογή καθηγητού της Στρατιωτικής Ιστορίας, το οποίο σε μακροσκελή επιστολή τους προσπαθούν να συνδέσουν με παλαιότερα περιστατικά άλλων στρατιωτικών σχολών, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τη συσκότιση του πραγματικού προβλήματος, αφού μάλιστα καταλογίζουν και «δόλο» σε όσους αναφέρθηκαν στο θέμα.
«Την 11η Μαΐου 2014 δημοσίευμα της εφημερίδας "κυριακάτικη δημοκρατία" με τίτλο "Στρατιωτικές Σχολές με "άσφαιρους" καθηγητές", το οποίο υπογράφει ο Ευθύμιος Πέτρου, ουσιαστικά προσπαθεί να κρίνει τη συνάφεια των εκλεκτόρων όπως αναγράφει σε ένστασή του συγκεκριμένος μη εκλεγείς ενδιαφερόμενος (το από 27 Μαρτίου 2014 πρακτικό εκλογής, το οποίο προσεπικυρώθηκε από τον διοικητή της ΣΣΕ την 16η Μαΐου 2014). Με βάση την ελληνική νομολογία (ΣτΕ 2917/1994), η συνάφεια κρίνεται από το αρμόδιο ακαδημαϊκό όργανο και όχι από δημοσιογράφους ή μη εκλεγέντες ενδιαφερόμενους».
Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αναφορά αυτή περιττεύει. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την αντίληψη που έχουν για την έννοια της ελευθερίας του Τύπου οι εν λόγω καθηγητές, οι οποίοι θεωρούν ότι ουδείς δικαιούται να ασκήσει κριτική στις πράξεις τους και να αμφισβητήσει το «αλάθητο» της ακαδημαϊκής κοινότητας. Περαιτέρω αμφισβητούν τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρατία» την επομένη ημέρα (12/5) σχετικά με το παρελθόν και τις θέσεις που είχαν διατυπώσει πρόσωπα τα οποία επελέγησαν ως εκλεκτορικό σώμα για τη συγκεκριμένη εκλογή.
Για τις παρατυπίες της διαδικασίας εκλογής, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπήρχαν (και ακόμη δεν υπάρχουν) δημοσιοποιημένοι κατάλογοι καθηγητών από τους οποίους θα επιλέγονται οι εκλέκτορες, δεν γίνεται η παραμικρή μνεία στις 11 σελίδες της επιστολής, η οποία απευθύνεται τόσο προς τους συλλόγους διδακτικού προσωπικού των Σχολών Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων όσο και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η φρασεολογία του θέματος της επιστολής, που επιγράφεται: «Καταγγελία για τη συκοφαντία και δυσφήμηση μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ και νομοθετικές ρυθμίσεις που διαβάλλουν τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ΑΣΕΙ»!
Σκόπιμη άγνοια;
Παράλληλα, διά της επιστολής, ο Σύλλογος του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού επιτίθεται κατά των ειδησεογραφικών δικτυακών τόπων που έχουν επίσης επισημάνει τις παρατυπίες και έχουν ασκήσει κριτική στη διαδικασία εκλογής. Και ενώ πρόκειται για εξειδικευμένα portals του αμυντικού χώρου (On alert, Defense-point κ.λπ.), οι υπογράφοντες την επιστολή τα χαρακτηρίζουν ιστολογία (blogs), θέλοντας πιθανότατα να τα υποβαθμίσουν. Εκτός εάν οι διδάσκοντες της Ευελπίδων έχουν άγνοια των δικτυακών εφαρμογών (με ό,τι τούτο συνεπάγεται) και δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στους παραπάνω όρους...
Από τα πυρά των διδασκόντων δεν γλιτώνει ούτε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων Ιωάννης Παρίσης για άρθρο του στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά μετριοπαθές και δεν αναφέρεται σε ειδικές περιπτώσεις. Δεν μιλούν για ευέλπιδες!
Όμως, οι διδάσκοντες συμπεραίνουν ότι τα δημοσιεύματα «προσβάλλουν τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ΑΣΕΙ και θέτουν σε κίνδυνο το νομικό πλαίσιο». Ακόμη θεωρούν ότι η κριτική μέσω του Τύπου έχει «επιπτώσεις στην ποιότητα σπουδών των φοιτητών της Στρατιωτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του δημοκρατικού αισθήματός τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφεύγεται η χρήση του όρου ευέλπιδες για τους μέλλοντες αξιωματικούς. Η επιλογή της φρασεολογίας μιλάει από μόνη της.
Στην ίδια γραμμή με την προσφυγή στο ΣτΕ (την οποία υπενθυμίζουμε ότι υπογράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος) αμφισβητούν τη νομιμότητα της αποφάσεως της πενταμελούς επιτροπής την οποία συγκρότησε το ΓΕΣ και η οποία ακύρωσε την εκλογή του καθηγητού, επικαλούμενη συγκεκριμένες παραλείψεις και παρατυπίες. Φυσικά, δεν σχολιάζουν καθόλου την ουσία της αποφάσεως και τις συγκεκριμένες επισημάνσεις που κάνει.
Περιορίζονται να χαρακτηρίσουν τον νόμο για την επιτροπή αυτή «αντισυνταγματικό». Άλλωστε, το πρόσωπο (με βασικό πτυχίο στα μαθηματικά), η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε, εξακολουθεί να διδάσκει στρατιωτική Ιστορία στους ευέλπιδες.
Και ενώ θα έπρεπε η στρατιωτική ηγεσία να έχει ήδη παρέμβει για το θέμα αυτό, ο σύλλογος των διδασκόντων έρχεται να προκαταλάβει τις εξελίξεις ζητώντας στήριξη των αγώνων του (;) και προαναγγέλλοντας «θεσμικές παρεμβάσεις». Με στόχο τι;
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-21/12/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.