Αρχική » » Συνεργασία στην Αθήνα, παραβιάσεις στο Αιγαίο!

Συνεργασία στην Αθήνα, παραβιάσεις στο Αιγαίο!


Λίγες ώρες πριν προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Νταβούτογλου και η πολυπληθής συνοδεία του, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις προκλήσεις.
Η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της, ακόμη και όταν αυτές παραβιά­ζουν το διεθνές δίκαιο. 
ΕΦ' ΟΛΗΣ της ύλης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με επίκεντρο το Κυπρι­ακό, αλλά και την οι­κονομική συνεργα­σία των δυο χωρών, συζήτησαν Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Των Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ & Π. ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 

Όσο και αν η Άγκυρα επιθυμούσε να δώ­σει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον χαρακτήρα της κανονικότητας η παράνομη παρουσία του ερευνητικού σκά­φους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και η επίμονη ανάμειξη στη Θράκη δεν εμπνέουν παρά ανασφάλεια και καχυποψία. 

Ο εκπεφρασμένος στόχος της τουρκικής αποστολής των 350 ατόμων που έκανε «απόβαση» την ...Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης και η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας. Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της ακόμη και όταν αυτές απο­τελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δί­καιου. Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμη και λίγο πριν φθάσουν στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ επαναλάμβαναν ότι το «Μπαρ­μπαρός» θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις έρευνες τους για φυσικό αέριο. Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία αναδεικνύει το ζήτημα της εκμετάλλευ­σης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου σε κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευ­σης για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να συγκινείται από τις καταδικαστικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ξένων κυβερνήσεων. 

Για όσους δεν θυμούνται, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο εμπνευ­στής της θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», μιας σχεδόν ρομαντικής προσέγγισης για την εξομάλυνση των εξωτερικών σχέσεων με τους γείτονες. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου όμως όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχουν απο­δείξει κατ' επανάληψη πως αντιλαμβάνονται τα μηδενικά προβλήματα: Η Τουρκία προκαλεί, συχνά μάλιστα ως το όριο, όπως κάνει τώρα με το «Μπαρμπαρός» ή ακόμη και με το αίτημα να επισκεφθεί ο Α. Ντα­βουτογλου με το μισό του υπουργικό συμβούλιο τη Θράκη, το οποίο και απορρίφθηκε - χω­ρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι ο κ. Νταβού­τογλου δεν μπορεί να επισκεφθεί «ιδιωτικώς» την περιοχή. Κατόπιν τείνει χείρα φίλιας διακη­ρύσσοντας τις καλές προθέσεις της χώρας του. 

Εμμονή στην ένταση 

Η Άγκυρα απλώς μετρά κάθε φορά το μέγεθός της και ενεργεί ανάλογα. Αυτή την περίοδο, λό­γω της απειλής των τζιχαντιστών, η οποία έχει αναδειχθεί από τις ΗΠΑ σε κορυφαία προτεραιότητα, η Τουρκία απολαμβάνει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρόσφατη επίσκε­ψη του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν «χάιδεψε» την Άγκυρα, αφού προηγουμένως της είχε ζητήσει και συγγνώμη για την αναφορά του σε πιθανή στήριξη των τζιχαντιστών. 

Στο Πεντάγωνο, πάντως δεν ανέμεναν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουρ­γού Α. Νταβούτογλου και 10 υπουργών του στην Αθήνα για να διαπιστώσουν τις προθέσεις της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά. Από την παραμονή είχαν σαφή εικόνα για την εμμονή της στην τακτική της έντασης. Μια σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, μπαράζ πα­ραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και δυο ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και καιρό όλοι βλέπουν στο Πεντάγωνο: η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα. 

Λίγες ώρες πριν ο Α. Νταβούτογλου προσγει­ωθεί στην Αθήνα η τουρκική Αεροπορία έκανε όργια στο Αιγαίο. 29 παραβιάσεις από μαχη­τικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, την ίδια ώρα μάλιστα που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα με το ατύχημα του διθέ­σιου F-16 που έπεσε στη Γαύδο, ευ­τυχώς χωρίς να πάθουν το παραμικρό οι δυο χειριστές του. 

Ο τουρκικός στό­λος βρίσκεται πλή­ρως ανεπτυγμένος από το βόρειο ως το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με την κα­θόλου πειστική δικαιολογία της «επιχειρησι­ακής αξιολόγησης». Δεκάδες πολεμικά πλοία των Τούρκων βγήκαν από τους ναυστάθμους από τις αρχές της εβδομάδας και παραμένουν εν πλω, υποχρεώνοντας το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να κινητοποιηθεί. Με τους στόλους των δυο χωρών «απέναντι», λοιπόν, έγινε το Συμβούλιο Συνεργασίας! 

Το «Μπαρμπαρός» 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, παραμονή της άφιξης Νταβού­τογλου και των υπουργών του, εξέδωσε ανακοί­νωση με την οποία απορρίπτει την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» αλ­λά και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύ­ουν από την κυπριακή ΑΟΖ. Η αποχώρηση εί­χε τεθεί από ελληνικής πλευράς από τον αντι­πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και από κυπρια­κής από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομι­λιών στην Κύπρο. 

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν δυο ασκή­σεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, στην οποία επισημαίνεται ότι: 

Η φρεγάτα TCG Gaziantep των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων παρέχει προστασία και υποστήριξη στο πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο συνεχίζει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αέριου ανοιχτά της Κύπρου. 

Η φρεγάτα TCG Bartin παρακολουθεί σε από­σταση 8 χιλιομέτρων το πλοίο SAIPEM 1000 με σημαία Μπαχαμών, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. 

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί, επαγρυ­πνεί και προσπαθεί να αποφύγει το λάθος που θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση, την οποία φαίνεται ότι επιδιώκει η Άγκυρα. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι είναι «αποφασισμένη και ισχυρή να επιβάλει τα "θέλω" της», αλλά είναι και πολύ μόνη, σε αντί­θεση με την Ελλάδα που αυτή την περίοδο έχει «χτίσει» συμμαχίες και συνεργασίες ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, που μπορούν να φα­νούν πολύ χρήσιμες. Οι αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Ευάγγελος Τουρνάς με διαφορά μιας εβδομάδας βρίσκονται στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο πτέραρχος που ξεκι­νά αύριο την επίσκεψη του εκεί, δεν είναι μό­νος. Έξι ελληνικά F-16 έχουν μετασταθμεύσει στο Ισραήλ για να κάνουν κοινές ασκήσεις με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Ο «στρα­τιωτικός άξονας» Ελλάδας-Ισραήλ ισχυροποιεί­ται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας. 

(REAL NEWS-07/12/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger