του Γιώργου Δελαστίκ
Απέτυχε παταγωδώς η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να βελτιώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Σε κανένα ουσιώδες θέμα δεν υπεγράφη καμία συμφωνία, παρά τις προσδοκίες μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού - και αυτό έγινε με ευθύνη πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης και δευτερευόντως της ρωσικής.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα στις εντολές των Γερμανών από πέρσι τον Ιούλιο, μετά το δημοψήφισμα, οπότε ο πρωθυπουργός πέρασε αντικειμενικά στο γερμανικό στρατόπεδο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα για να δει αν η Ρωσία μπορεί να αγοράσει τίποτα από την ελληνική δημόσια περιουσία που έχει βγει όλη στο σφυρί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον τομέα της ενέργειας οι Ρώσοι δεν είχαν καμιά ελπίδα. Γνώριζαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλήρως υποταγμένη στον αμερικανικό σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην ευθεία υπονόμευση κάθε ρωσικού σχεδίου πώλησης φυσικού αερίου ή πετρελαίου στο εξωτερικό.
Αυτό που προέχει για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η προσπάθεια αποκατάστασης εν τίνι μέτρω των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες έχουν δεχτεί βαρύτατο πλήγμα μετά την «καρατόμηση» από τον πρωθυπουργό του Γιάνη Βαρουφάκη πέρσι, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.
Γι' αυτό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας και τον Νίκο ΓΊαππά στις ΗΠΑ, όπου όμως το κλίμα που συνάντησε ήταν σαφέστατα αρνητικό. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, προτιμά τον Τσίπρα από τον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι καθαρά των Γερμανών.
Η Μόσχα δεν πήρε τίποτα
Οι Ρώσοι ζήτησαν διά στόματος Πούτιν δυο πράγματα: τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (δηλαδή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (δηλαδή τον ΟΛΘ). Η κυβέρνηση Τσίπρα τους απάντησε ότι δεν τους δίνει κανένα από τα δύο και αντιπρότεινε τα λιμάνια της Καβάλας ή της Αλεξανδρούπολης!
Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη όμως σε πολλές πολιτικές και διπλωματικές απρέπειες που παραβλάπτουν τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Εν πρώτοις, ήταν απαράδεκτο αυτό που έκανε με τα εγκαίνια του υπό αμερικανικό έλεγχο αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και μέσω Αλβανίας και Αδριατικής Θάλασσας στην Ιταλία, που είναι και ο τελικός προορισμός. Ο αγωγός TAP που προωθούν οι ΗΠΑ υπονομεύει ανοιχτά τον αγωγό South Stream που επεδίωκε να κατασκευάσει η Ρωσία.
Το να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας εγκαίνια του αμερικανικού αγωγού TAP στην Ελλάδα δέκα μόλις μέρες πριν έρθει στην Αθήνα -και μάλιστα έπειτα από δέκα (!) ολόκληρα χρόνια- ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνιστά ωμή πολιτική και διπλωματική πρόκληση. Είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.
Και δεν σταμάτησαν εδώ οι προκλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στο Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώσει ότι τον Ιούλιο ο Τσίπρας θα ταξιδέψει στο... Πεκίνο! Μια ακόμη αμερικανική πρόκληση δηλαδή, αφού η Κίνα θεωρείται ότι ακολουθεί την αμερικανική γραμμή στα σοβαρά διεθνή θέματα.
Όλα πήγαν στραβά
Ας αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ήρθε έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια ο πρόεδρος της Ρωσίας και ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόρθωσαν να πείσουν τον Πούτιν να του κάνουν ένα τραπέζι! Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί τον Πούτιν. Δηλαδή αν ερχόταν ο Ομπάμα δεν θα πήγαινε ο Τσίπρας στο αεροδρόμιο; Θα φρόντιζε, μάλιστα, εκμεταλλευόμενος το πρωτόκολλο, να μην στείλει κανέναν υπουργό που να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ;
Φυσικά και είναι προς τιμήν του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι αυτός υποδέχτηκε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν - πόσω μάλλον που ο ίδιος είναι δεξιός πολιτικός, χωρίς ποτέ να το κρύψει. Τιμή και για τον ίδιο προσωπικά και για το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ.
Απορούμε όμως τι πραγματική σκοπιμότητα είχαν όλες αυτές οι προκλήσεις. Ποιον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσαν; Ή μήπως ο παλιός, σφοδρότατος αντισοβιετισμός του ΚΚΕ Εσωτερικού έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο αντιρωσισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Απορούμε...
Πόσω μάλλον που διατίθενται 550 χιλιόμετρα ελληνικού εδάφους για το πέρασμα του αγωγού TAP από τη χώρα μας και η Ελλάδα θα εισπράξει το εξευτελιστικό ποσό των... 32 εκατομμυρίων (εκατομμυρίων, τονίζουμε, όχι δισεκατομμυρίων) ευρώ! Χώρια που δεν θα πάρει ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου η Ελλάδα από τα αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα μεταφέρει κάθε χρόνο ο TAP προς την Ιταλία. Μιλάμε για τεράστια οικονομική και πολιτική επιτυχία!
Φλερτ με τη Δεξιά
Η ρωσική πλευρά ήξερε, φυσικά, πού ερχόταν. Γι΄ αυτό και ο Πούτιν έδωσε αποκλειστικό άρθρο του στην Καθημερινή και όχι στην κυβερνητική Αυγή την παραμονή της επίσκεψής του! Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό άρθρο, το οποίο θέτει ευθέως τα θέματα για τα οποία η Ρωσία κατηγορεί την Κομισιόν ότι παρενέβαλε εμπόδια.
«Από το 2006 η Gazprom προωθούσε δυναμικά το σχέδιο Νότιος Αγωγός (South Stream). Αλλά σε κάποιο στάδιο η υλοποίησή του έγινε αδύνατη λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει ο Πούτιν στο άρθρο του. «Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. Πρόκειται για τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης», γράφει ο Ρώσος πρόεδρος λίγο πιο κάτω στο άρθρο του.
«Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ευελπιστώ ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια», καταλήγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κλείνοντας το ενδιαφέρον άρθρο του.
Το γεγονός όμως ότι κατόπιν υπόδειξης της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ο Πούτιν έδωσε το άρθρο του αυτό στην Καθημερινή, μια εφημερίδα της Δεξιάς που κυριολεκτικά επιτίθεται σφοδρότατα εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα λυσσομανώντας εναντίον της, έχει μεγάλη πολιτική σημασία.
Έπαινοι στους... Μητσοτάκηδες!
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε το άρθρο του σε κάποια εφημερίδα, μεγαλύτερης, μάλιστα, κυκλοφορίας από την Καθημερινή, όπως, π.χ., στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία και διάκειται ευμενέστερα από τη Δεξιά αναφορικά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να ξεχάσει την εποχή που την Ελλάδα κυβερνούσε η Δεξιά της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή. Νομίζει ότι αν επανερχόταν η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, έστω και υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ακολουθούσε λίγο πολύ ανάλογη γραμμή.
Κάνει λάθος ο Ρώσος πρόεδρος. Ένα λάθος που συμπλήρωσε με δύο ακόμη λάθη. Πρώτον, συνάντησε στη μία και τέταρτο τη νύχτα (!) τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ξενοδοχείο που πέρασε τη νύχτα του ο Πούτιν. Δεύτερον, είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η οικογένεια Μητσοτάκη έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και στη συνεργασία των δύο κρατών!
Είναι φανερό ότι ο Ρώσος πρόεδρος προτιμά να κυβερνά την Ελλάδα η Δεξιά της ΝΔ αντί να την κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν του κάνει καμία χάρη αναφορικά με το να δώσει κάτι και στους Ρώσους!
Το ζήτημα που ανακύπτει όμως έγκειται στο ότι πρέπει να δούμε αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που γίνεται. Δεν νομίζουμε ότι το να δίνει τα πάντα ο Τσίπρας στους Γερμανούς, στους Αμερικανούς ή στους Κινέζους, ως «εξάρτημα» των ΗΠΑ, υπερτερεί από το να έδινε κάτι και στους Ρώσους. Έτσι κι αλλιώς, διαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, δεν θίγει το σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφοροποίηση αυτών στους οποίους ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δείχνει να υπερτερεί, στο πλαίσιο του συστήματος, από την εμμονική μονομέρεια.
Η ουσία, βέβαια, είναι πως με το ένα και με το άλλο χάνεται σταδιακά κάθε ελπίδα αλλαγής και ένα βαρύ σύννεφο απόγνωσης απλώνεται σε όλη τη χώρα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-03-09/06/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.