• Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Βίτσας, χωρίς αντίδραση από τον υπουργό Παν. Καμμένο, επέμεινε στην ανακεφαλαιοποίηση των χρεών, αν και είχε προειδοποιηθεί ότι τέτοια μέτρα συνιστούν έμμεση κρατική επιδότηση, και τώρα, υπό την απειλή κυρώσεων της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να την πάρει πίσω.
• Τα όνειρα του, εμπνευσμένου Έλληνα, Προδρόμου Μποδοσάκη Αθανασιάδη καταστράφηκαν από την κρατική διαχείριση της βιομηχανίας.
-Του Ευθ. Π. Πέτρου-
Το κυβερνητικό σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κατέρρευσε παταγωδώς. Όμως ήταν κάτι απολύτως προβλέψιμο. Για έναν ανεξήγητο λόγο, η πολιτική του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Βίτσα, είχε επικεντρωθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των χρεών της εταιρείας, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει φορολογική ενημερότητα. Παρ’ όλον ότι είχε προειδοποιηθεί ότι τέτοια μέτρα συνιστούν έμμεση κρατική επιδότηση που θα αντίκειται στους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού της Ε.Ε., προχώρησε στο σχέδιο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική νομοθετική διάταξη απορρίφθηκε και, υπό την απειλή κυρώσεων, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να την πάρει πίσω, με τροπολογία που πέρασε μαζί με όλα τα μέτρα που ψηφίσθηκαν.
Έτσι αποκαλύφθηκε αφενός η αποτυχία των κυβερνητικών σχεδίων και αφετέρου το γεγονός ότι, εξαιτίας αυτών, χάθηκε πολύτιμος χρόνος που έχει φέρει τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα του λουκέτου. Ρεαλιστικά, η μοναδική λύση θα ήταν να συμφωνηθεί η εν λειτουργία εκκαθάριση της εταιρείας και να ευρεθεί κάποιος επενδυτής να την αγοράσει.
Το να ευρεθεί επενδυτής είναι τελείως απίθανο. Πριν από χρόνια ακόμη, όταν η εταιρεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όλες οι προσπάθειες για εύρεση στρατηγικού επενδυτή στα ΕΑΣ είχαν αποτύχει. Πόσο μάλλον σήμερα με τα τεράστια ελλείμματα, τις αδυναμίες, ακόμη και την έλλειψη πρωτογενούς τεχνογνωσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΕΑΣ δεν έχουν αναπτύξει νέο προϊόν από τη δεκαετία του ΄80 και δεν μετέχουν σε προγράμματα από κοινού αναπτύξεως με άλλες βιομηχανίες. Λειτουργεί μόνον ως υποκατασκευαστής σε προγράμματα του Ελληνικού Στρατού, παράγοντας προϊόντα, τα οποία δεν μπορεί να εμπορευθεί αυτοτελώς προς τρίτους πελάτες.
Ήδη οι προκαταβολές των προγραμμάτων του Ελληνικού Στρατού έχουν δαπανηθεί σε λειτουργικά έξοδα και η εταιρεία χρειάζεται νέα χρηματοδότηση. Οι ελπίδες που υπήρχαν, το Δεκέμβριο του 2014, για προγράμματα πυρομαχικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (έστω και αν οι τελευταίες είχαν απαίτηση για παλαιάς τεχνολογίας πυρομαχικά L60) εξανεμίσθηκαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την εταιρεία σε περιπέτειες στη λατινική Αμερική και αλλού οδηγώντας την σε απώλεια όλων των ρεαλιστικών συμβολαίων.
Σήμερα, η εταιρεία ελπίζει σε ένα συμβόλαιο από την Ινδία, για έναν ναυτικό πύργο στη συμπαραγωγή του οποίου επιδιώκει να είναι ο κύριος ανάδοχος. Γι΄ αυτό και οι συνεχείς επαφές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης με την Ινδία. Όμως μόνον απελπισμένος θα μπορούσε να ελπίζει σε δουλειές με τους Ινδούς. Μια διαπραγμάτευση μαζί τους μπορεί να κρατήσει χρόνια και η υπογραφή μιας συμβάσεως δεν σημαίνει και άμεση έναρξη εφαρμογής της. Ας κοιτάξουμε την τύχη του μεγάλου συμβολαίου για το νέο τους μαχητικό (όπου το Rafale επεκράτησε του Eurofighter) και θα καταλάβουμε.
Με τα δεδομένα αυτά, τα ΕΑΣ δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της αξιολογήσεως που είχαν τεθεί από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ενέκριναν το πρόγραμμα διασώσεως του 2013. Το Δεκέμβριο του 2014 πολύ λίγα έμεναν να μην πληρούνται. Τόσο που υπήρχαν ελπίδες να διασωθεί και το εργοστάσιο της Μάνδρας (στην Ελευσίνα) το οποίο, αρχικά, προγραμματιζόταν να κλείσει. Τώρα, ακόμη και το κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας στον Υμηττό κινδυνεύει να εκποιηθεί για οικοπεδοποίηση. Και, μαζί μ’ αυτό, θα εκποιηθεί ένα κομμάτι ελληνικής ιστορίας, καθώς και τα όνειρα του εμπνευσμένου Έλληνα Προδρόμου Μποδοσάκη Αθανασιάδη, τα οποία κατέστρεψε η κρατική διαχείριση της βιομηχανίας.
(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-07/06/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.