• Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λέει «ναι» στη μοριοδότηση των μεταθέσεων των στρατιωτών, αλλά...
Σε δύο σημαντικές αποφάσεις έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος και ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας). Η πρώτη αφορά τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Δεν θα μειωθεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στους έξι μήνες, πάρα τις έντονες πιέσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων.
Όμως, απορρίπτεται οριστικά και η πρόταση της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας, που παρέμεινε ενεργή, για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Σοβαροί και, κυρίως, ακομμάτιστοι στρατιωτικοί εκτιμούν, και μάλιστα με βάσιμα επιχειρήματα, ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είναι αναγκαία, επειδή οι μονάδες εκστρατείας στα σύνορα και στα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού θητείας. Ασφαλώς, θα μπορούσε η στρατιωτική θητεία να περιοριστεί στους έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλαμβανόταν ικανός αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από τη μεγάλη «δεξαμενή» των άνεργων νέων. Όμως, στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις ΕΠΟΠ.
Η άλλη σημαντική καινοτομία, που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είναι να καταργήσει το «ρουσφέτι» στις μεταθέσεις των στρατιωτών. Οι παρεμβάσεις πολιτικών, βουλευτών, προέδρων ποδοσφαιρικών σωματείων, δημάρχων, δημοσιογράφων και άλλων είχαν δημιουργήσει ένα απαράδεκτο καθεστώς ευνοιοκρατίας για τους εκλεκτούς στρατιώτες, που υπηρετούσαν όπου τους βόλευε και, μάλιστα, δεν τους γνώριζε ούτε καν ο διοικητής της μονάδας τους! Αυτό το απαράδεκτο γεγονός τελειώνει, υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Θεσπίζεται η μοριοδότηση και το αποτέλεσμά της θα καθορίσει πού θα μετατεθεί ο στρατιώτης. Αξιολογούνται και βαθμολογούνται οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια. Το σύνολο της βαθμολογίας είναι εκείνο που θα δώσει την απάντηση στην ερώτηση: «πού θα μετατεθώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου;». Στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) περνάει πλέον, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η αρμοδιότητα για τις μεταθέσεις των οπλιτών. «Βέβαια», εξήγησε ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, «δεν θα πάψει η προσπάθεια από πολλούς γονείς να αναζητούν και άλλους τρόπους για ευνοϊκές μεταθέσεις, αλλά μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής μοριοδότησης που καθιερώνουμε, οργανώνουμε ένα είδος προστατευτικού τείχους».
Απομένει να διαπιστώσουμε αν αυτό το τοίχος είναι αδιαπέραστο για όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους.
Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-17/06/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.