Αρχική » » Ασκήσεις ισορροπίας στη Μεσόγειο

Ασκήσεις ισορροπίας στη Μεσόγειο


• Σε επαγρύπνηση οι Έλληνες αξιωματικοί για τα μυστικά σχέδια της Τουρκίας στη συριακή κρίση.
• Μια ενδεχόμενη εξωτερική επέμβαση στη Συρία με την εμπλοκή της Τουρκίας ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου.
Όσο αυξάνει η συγκέντρωση δυνάμεων πυρός στη Ν.Α Μεσόγειο τόσο αυξάνει και ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυξάνει μέρα με τη μέρα και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Συρία η παρουσία ξένων ναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, εντείνοντας ταυτόχρονα και την επαγρύπνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως...
ορισμένες δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις ενδέχεται να μην είναι, ίσως, τόσο αθώες όσο αρχικά φαίνονται, αφού μπορεί να προκαλέσουν έως και περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Ήδη στην περιοχή πλέουν ορι­σμένες μεγάλες μονάδες του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή πολεμική μοίρα ναυτικών δυνάμεων σκοπεύει να αποστείλει και η Γαλλία, θέτοντας μάλιστα επικεφαλής το αεροπλα­νοφόρο «Charles De Gaulle». Εκείνο, πάντως, που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επι­τελείς του Πενταγώνου δεν είναι τόσο οι γαλλικές όσο οι βρετανι­κές δυνάμεις, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι οι τελευταίες προ­γραμματίζουν να εκτελέσουν με­γάλης κλίμακας αποβατικές ασκήσεις στις ακτές της Ιταλίας και της Αλβανίας αλλά και μια ευρείας κλίμακας αμφίβια άσκηση σε «θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας». 

Πιθανή εισβολή 

Το τελευταίο ακριβώς σκέλος είναι και εκείνο που ανησυχεί το Πεντάγωνο, δεδομένου ότι το ερώ­τημα που προκύπτει είναι σε ποιες ακριβώς «θαλάσσιες περιοχές» της Τουρκίας θα αφορά η διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης, καθώς σε πρόσφατη ανάλογη άσκηση του Βρετανικού Πoλλεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο-με τη συμμετοχή μάλιστα και τουρκικών δυνάμεων-είχαν προκληθεί ορισμένες σημαντικές επιπλοκές για την επίλυση των οποίων είχε απαιτηθεί έως και η υποβολή διαβήματος από το υπουργείο Εξωτερικών προς το Λονδίνο. 

Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, οι Τούρκοι είχαν επιχειρή­σει να περάσουν μέσα από την άσκηση των Βρετανών και να νομι­μοποιήσουν σε επίπεδο ΝΑΤΟ το σύνολο των διεκδικήσεων που δια­τυπώνουν για τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και τις αρμοδιότητες για τις αποστολές έρευνας και διάσω­σης στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική ναυτική δύναμη, αυτή θα αποτελείται από το ελικοπτεροφόρο «Illustrious», το μεγάλο αποβατι­κό πλοίο «Bulwark», στο οποίο επι­βαίνουν 400 πεζοναύτες, ένα κατα­δρομικό, μια φρεγάτα και ένα υπο­βρύχιο. 

Την ίδια στιγμή, όμως, όσο αυ­ξάνει η συγκέντρωση δυνάμεων πυρός στη Ν.Α Μεσόγειο τόσο αυ­ξάνει και ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμε­ων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλεί­ας, δεδομένου ότι εκφράζονται φό­βοι πως ενδέχεται μέσα στο επόμε­νο χρονικό διάστημα αφενός να υπάρξει κάποια εξωτερική επέμβα­ση στη Συρία που θα αποσταθερο­ποιούσε την περιοχή, αφετέρου η συγκεκριμένη επέμβαση θα πυρο­δοτούσε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, σημαντικό μέρος του οποίου θα μπορούσε να κατευθυνθεί, μέ­σω Έβρου, προς τη χώρα μας. 

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανησυχεί ιδιαίτερα, όμως, και για τον βαθμό εμπλοκής της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας, καθώς δη­μοσιεύματα του τουρκικού Τύπου θέλουν την Άγκυρα να εντείνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας πιθανής εισβολής σε συρια­κό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 5 «ζωνών ασφαλείας» με μέση απόσταση 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. 

Κουρδοαντάρτες 

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι, μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, να κατα­φέρει να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στις δυνάμεις του ΡΚΚ που επιχει­ρούν εναντίον της μέσα από το έδα­φος της Συρίας. Η συγκεκριμένη εμπλοκή της Τουρκίας, σε συνδυα­σμό με το γεγονός ότι οι Κούρδοι αντάρτες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, αυξάνοντας τον αριθμό αλλά και τη σφοδρότητα των επιθέ­σεων τους σε στόχους που βρί­σκονται εντός της τουρκικής επι­κράτειας, έχει ανησυχήσει την ελ­ληνική πλευρά. 

Σενάριο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο 

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Έλλη­νες επιτελείς είναι το ενδεχόμενο εξαγωγής του προβλήματος σταθερότητας που αντιμετωπίζει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας, το οποίο, αδυνατώντας να καταστείλει τους μαχητές του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, πι­θανόν να επιδιώξει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στο Αιγαίο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, άλλωστε, και οι συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας στις οποίες προβαίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι μονάδες που αποτελούν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για ασκήσεις τα σενάρια των οποίων παραπέμπουν στην αντιμετώπιση ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, στα πρότυπα αυτού που είχε ξεσπάσει πριν από 15 χρόνια κατά την κρίση των Ιμίων και αφορούν από την ξαφνική ενεργοποίηση της ελληνικής αεράμυνας έως την κατάληψη και ανακατάληψη πολεμικών πλοίων και βραχονησίδων από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/8/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger