Αρχική » » Ειδικά μισθολόγια. Σώζονται οι μάχιμοι ένστολοι πνίγονται οι συνταξιούχοι

Ειδικά μισθολόγια. Σώζονται οι μάχιμοι ένστολοι πνίγονται οι συνταξιούχοι


Σχέδιο για να μην πληγούν οι αποδοχές σε έξι ειδικότητες πρώτης γραμμής. 
Προς κατάργηση ό,τι είχε απομείνει από τα δώρα στους συνταξιούχους, ενώ σχεδιάζεται και η επιβολή εισφοράς 1-3% σε όσους πήραν σύνταξη μετά το 1995.
Ασπίδα για μάχιμους. Φόρμουλα για να σωθούν οι αποδοχές όσων υπηρετούν σε έξι μάχιμες ειδικότητες, την ώρα που θυσιάζονται στον βωμό της τρόικας οι συντάξεις όλων των κατηγοριών. 

Να εξαιρεθούν από τις περικοπές έξι κατηγορίες ενστόλων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας (πιλότοι πολεμικών αεροσκα­φών, πληρώματα υποβρυχίων, ΟΥΚ, ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, Ομάδες ΔΙΑΣ, Δέλτα και «Ζ» και ΕΜΑΚ), καταλήγει η κυβέρ­νηση. Αντίθετα, αντιμέτωποι με την κατάργηση των...
δώρων και άλλες περικοπές βρίσκονται οι συνταξιούχοι, ενώ στο τραπέζι επανήλθε και η μείωση κατά 30 ευρώ στις προνοιακές συντάξεις του ΟΓΑ. 

Στην εξαίρεση από τις μισθολογικές περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας, και σε κλιμακωτή μείωση για κάθε άλλη ομάδα (υπόλοιποι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ, αρχιερείς κ.ά.), κα­ταλήγει - κατά πληροφορίες - η κυβέρνηση, ενώ επανέρ­χεται στο τραπέζι η μείωση κατά 30 ευρώ των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ. Τα δύο ζητήματα αποτε­λούν και δύο από τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, παράλληλα με το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και το όριο από το οποίο θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή φέρεται ότι έχει κλειδώσει η κατάργηση των δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ εξετάζεται η επιβολή εισφοράς 1%-3% στις συντάξιμες αποδοχές όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/1995. Το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυ­βέρνησης, το οποίο θα έχουν σήμερα μπροστά τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ κατά τη σύσκεψη του Πρω­θυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έως την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και τη συ­νεδρίαση του Eurogroup (14 Σεπτεμβρίου), αλλά έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες από την πλευρά του οι­κονομικού επιτελείου για το σχέδιο των περικοπών που θα εξετάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Με τον Πρωθυπουργό να τραβά τη δική του «κόκκινη γραμμή» για τις ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια, φαίνεται ότι λύνεται ο γρίφος που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και προκαλεί έντονες τριβές με τα υπουργεία Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προβλέπει την εξαίρεση από τις περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων που κατατάσσονται στην πρώτη κλίμακα επικινδυνότητας. Ειδικότερα, από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ - ΕΚΑΜ, Ομάδες ΔΙΑΣ - Δέλτα - «Ζ» της Ελλη­νικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. 

«Εγώ δεν δέχομαι νέες μειώσεις γι' αυτές τις κατηγορίες», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε συνομιλητές του και τη θέση αυτή θα προβάλει στη σημερινή σύσκεψη με τους κ.κ. Βενι­ζέλο και Κουβέλη, αλλά και απέναντι στην τρόικα. Κατά τις ίδιες πηγές, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενστόλων προβλέπεται αναπροσαρ­μογή του επιδόματος επικινδυνότη­τας που λαμβάνουν σήμερα ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου, ενώ στην κυβέρνηση υπολογίζουν στα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να εξασφαλιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η τύχη των ειδικών μισθολογίων αποτελεί βασικό θέμα στην ατζέντα της σύσκεψης των τριών αρχηγών, που καλούνται ουσιαστικά να συνυπογράψουν τα επώδυνα μέτρα. 

Ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου χθες μήνυμα - κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέ­σματα της περιοδείας σε Βερολίνο και Παρίσι - ότι το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο με περικο­πές, ενώ προβάλλοντας με έμφαση τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ τόνισε ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε ένα γύρο αποφασιστικό». 

Συνεργάτες του ανέφεραν πως η δήλωση αποτελούσε προπομπό και της εισήγησης του Πρωθυπουργού στη σημερινή σύσκεψη, καθώς για το Μαξίμου προέχει να διατηρηθεί αρραγές το μέτωπο της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Σαφές μήνυμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στο πακέτο των μέτρων εξέπεμψε χθες το βράδυ και ο κ. Στουρνάρας, διαμηνύοντας πως πλέον για την κυβέρνηση προέχουν τα χρονοδιαγράμματα και ο συντονισμός δράσεων. Γι' αυτό τον λόγο στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο συμμετείχαν και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Μουρ­μούρας, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος. 

Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η οριστική λίστα των μέτρων να έχει συμπληρωθεί πριν από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας, που αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ σχετική συζήτηση (με εντολές από τον κ. Σαμαρά για γρήγορους ρυθμούς) θα γίνει και την Παρασκευή στην -πρώτη μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 

Τέσσερα αγκάθια για τους τρεις. 

ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ με το θέμα του ει­δικού μισθολογίου, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τρία ακόμη ζητήματα που έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια για τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και την κυβερνητική συμμαχία: 

1. Την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με βασικό επιχείρημα ότι οδηγεί σε απολύσεις υπαλλήλων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με το νέο σχέδιο της διαθεσιμότητας (για 40.000 απομακρύνσεις εντός διετίας) που εξέτασαν ο κ. Στουρνάρας με τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, υπουρ­γό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώ­νη Μανιτάκη και αφορά υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί και να βρεθεί κοινός τόπος. 

2. Τη μείωση των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ που περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Την περικοπή είχαν απορρίψει σε πρώτη φάση οι τρεις αρχηγοί, αλλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα 400 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση οι συντάξεις του ΟΓΑ θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009 (330 ευρώ μηνιαίως). 

3. Το κατώτατο όριο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Κατά την αρχική φάση των δι­αβουλεύσεων οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ανέβαζαν τον πήχη πάνω από τα 1.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει στο δικό του σχέδιο εναλλακτικές κλίμακες, αλλά οι ίδιες πηγές θεωρούν η τελική μάχη των αρχηγών θα δοθεί στα επίπεδα των 700-800 ευρώ. 

4. Προεξοφλείται ότι οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν και για το κλίμα που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, ενόψει των σκληρών μέτρων. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ήδη προειδοποιήσει με διαγραφές και σε μια αυστηρή γραμμή θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούν και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. 

Αυστηρό μήνυμα, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές θα στείλει ο κ. Σαμαράς τόσο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ (για την εκλογή νέου γραμματέα) όσο και στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τρίτη. 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
(ΕΦ.ΤΑ ΝΕΑ-29/8/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger