Αρχική » » Προς κοινό αμυντικό Δόγμα

Προς κοινό αμυντικό Δόγμα


Κοινές ασκήσεις Ελλάδας- Ισραήλ στη Ν.Α Μεσόγειο θα μεταφέρουν ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα
Το Τελ Αβίβ επιδιώκει συνεργασία με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις 
Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων

Σε νέα φάση περνούν οι ελληνοϊσραηλινές αμυντικές σχέσεις, την επέκταση των οποίων θεωρείται ότι θα επισφραγίσει ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, στο πλαίσιο της επίσκεψης που ήδη από χθες πραγματοποιεί στη χώρα μας. 

Πρόκειται για μια... επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία, αφού πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να «ξαναμοιράζουν την τράπουλα» στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, τόσο στον ενεργειακό όσο και στον γεωστρατηγικό τομέα. 

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εξάλλου, μια σειρά από συναν­τήσεις χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των δυο χωρών είχε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος, ώστε να διευκολυνθεί η εμπέδωση μιας ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας σε επίπεδο ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσονταν και οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούσαν κατά τα τελευταία δυο τουλάχιστον χρόνιο Αθήνα και Τελ Αβίβ, με αποκορύφωμα, ίσως, την πρόσφατη άσκηση με πραγ­ματικό πυρά που διεξήγαγαν στο Αιγαίο δυο ισραηλινά πολεμικά πλοία, κατόπιν σχετικής άδειας που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση - μια άσκηση η διεξαγωγή της οποίας προκάλεσε το έντο­νο διάβημα της τουρκικής διπλωματίας προς τη χώρα μας.

ΑΟΖ

Το Τελ Αβίβ φαίνεται να επιδιώκει την ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, όπως επισημαίνουν στελέχη του Πενταγώνου, η ύπαρξη μιας αξιόπιστης ναυτικής δύναμης που θα πλέει συνεχώς στην περιοχή αποτελεί βασικό αποτρε­πτικό παράγοντα στο ενδεχόμενο « τρίτες χώρες» να θελήσουν να επέμβουν «δυναμικά», αμφισβητώντας τις ΑΟΖ κυρίως της Ελλάδος και της Κύπρου και λιγότερο, ίσως, του Ισραήλ. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ναυτικές δυνάμεις των παραπάνω χωρών αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη και σε κοινές ασκήσεις στη Ν.Α Μεσόγειο, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο καθορισμός της έκτασης αλλά και η περιοδικότητα διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων αναμένεται να καθοριστούν κατά τη διάρ­κεια της επίσκεψης του Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, δεδομένου ότι εντός της συνοδείας του υπάρχουν και ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας. Η παρουσία, εξάλλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Ισραηλινό πρόεδρο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών αποκτά νέες διαστάσεις. 

Το στίγμα του βαθμού σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδος - Ισραήλ, σε γεωστρατηγικό κυρίως επίπεδο, περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφέροντας κατά την προσφώνηση του Σιμόν Πέ­ρες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του χθες βράδυ πως «η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος αλλάζουν το γεωοικονομικό και, κατ΄ επέκταση, και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας». 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-07/8/2012)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger