Αρχική » » Δεν αντέχουν άλλες μειώσεις στους μισθούς τους τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων

Δεν αντέχουν άλλες μειώσεις στους μισθούς τους τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων


 Στα όρια της ανέχειας και με την ψυχολογία στο ναδίρ, οι ένστολοι παρακολουθούν Σαμαρά και Παναγιωτόπουλο να δίνουν τη μάχη για να βρεθούν τα ισοδύναμα. 

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ και ανησυχία είναι τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της συνεχιζόμενης ασάφειας που υπάρχει για το οικονομικό τους μέλλον, ως συνέπεια των ήδη σαρωτικών μειώσεων στους μισθούς τους, που τους έχει οδηγήσει στα πρόθυρα του οικονομικού κραχ, την ώρα που η τρόικα ζητάει περαιτέρω παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, με τους σχεδιασμούς να κάνουν λόγο για νέο «κούρεμα» στους μισθούς κατά... 10%- 12% και την κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση ισοδυνάμων, έτσι ώστε να μην πληγεί περαιτέρω και το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα στελέχη από τον βαθμό του Επαγγελματία Οπλίτη έως και τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη έχουν χάσει από τις περικοπές της προηγούμενης κυβέρνησης από τις αρχές του 2011 ποσά που ξεκινάνε από 100 ευρώ και φτάνουν έως και 355 ευρώ τον μήνα. 

Τα μέτρα 

Τις ημέρες αυτές και εν όψει της έλευσης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας αύριο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνουν κυριολεκτικά τη «μητέρα των μαχών» για να βρουν τα ισοδύναμα εκείνα μέτρα που δεν θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Και αυτό γιατί οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 ξεπερνούν κάθε λογική και θα έχουν συνέπειες που μπορεί η τρόικα να παριστάνει ότι αγνοεί, ωστόσο θα γίνουν σύντομα ορατές. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από το 31,88% και φτάνουν το 45,42%, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση. Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά που έχουν κυριολεκτικά «διαλύσει» την ψυχολογία των στελεχών του Στρατεύματος. 

Είναι πραγματικά απορίας άξιο ποιος και πώς θα ανακοινώσει σ' έναν Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠ.ΟΠ.), για να πιάσουμε την πυραμί­δα από τη βάση της, ότι θα πρέπει να ζει με 700 ευρώ, υπηρετώντας σε κάποια ακριτική μονάδα. Ακόμη χειρό­τερα αν αυτός ο άνθρωπος είχε κά­νει το... λάθος να δημιουργήσει οικογένεια  Και όσοι δεν είχαν προλάβει είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν ού­τε να το ονειρευτούν. 

Άλλωστε οι στρατιωτικοί δεν πρόκειται για απλούς δημοσίους υπαλλήλους, για να προλάβουμε όσους σπεύσουν να κάνουν ατυχείς συγκρίσεις με υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Οι περισσότεροι ΕΠ.ΟΠ., για να αναφερθούμε σ' αυτούς που πλέ­ον έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, είναι στρατιώτες που υπηρετούν αποκλειστικά σε μονάδες πολύ μακριά από το σπίτι τους και είναι βέβαιο ότι πλέον με τον μισθό που θα μπαίνει στην τσέπη τους δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. 

Δεν αποκλείεται πια να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο φυγής ΕΠ.ΟΠ. από το Στράτευμα, μόλις συμπληρώνουν τον υποχρεωτικό χρόνο θητείας τους. Για πολλούς απ' αυτούς θα είναι ίσως προτιμότερο να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Στρατεύματος, όπου θα μπορούν να έχουν παράλληλα περισσότερες από μία δουλειές για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Κάτι που και τώρα βέβαια συμβαίνει -αν και απαγορεύεται- με την ανοχή των Ε.Δ. και των ανωτέρων τους που αναγνωρίζουν το πρόβλημα επιβίωσης που ήδη αντιμετωπίζουν. 

Κλίμα φυγής είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε και σε επίπεδο στελεχών των Ε.Δ. Το χειρότερο είναι ότι είναι βέβαιο ότι αυτοί που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από τις Ε.Δ. θα είναι οι περισσότεροι καταρτισμένοι και ικανοί. Γι' αυτό και θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα της εξόδου από τις Ε.Δ. και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα είναι περιζήτητοι. Γιατί; Μα γιατί θα είναι φτηνότεροι και «ανασφάλιστοι». Η πρόβλεψη για την «παράλληλη» απασχόληση των αποστράτων βολεύει αφάνταστα τη «μαύρη εργασία». 

Το κακό σενάριο 

Εφόσον η τρόικα δεν δεχτεί τελικά να μην ισχύσει η περικοπή στα ειδικά μισθολόγια για τους στρατιωτικούς και για τα Σώματα Ασφαλείας, οι Έλληνες στρατιωτικοί θα γίνουν ακόμη φτωχότεροι. Και δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. 

Και αυτό γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε περίπτωση που η περικοπή περάσει, θα υποστούν κραχ. Και όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως ψυχολογικό. Αυτό θα έχει τις μεγαλύτερες συνέπειες και πρέπει να απασχολήσει την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Και την απασχολεί. 

Ας μην κρυβόμαστε. Το κλίμα που επικρατεί σ' όλες τις στρατιωτικές μονάδες, μικρές και μεγάλες, δεν είναι το καλύτερο, όπως βέβαια και σε κάθε εργασιακό χώρο. Όμως ειδικά στις Ε.Δ., όπου η φύση των καθηκόντων και της αποστολής απαιτεί από­λυτη προσήλωση, το διαρκώς αρνητι­κό κλίμα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. 

Βασίλης Θασίτης 
(ΕΦ.ΚΥΡ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-26/8/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger