• Συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας εν μέσω θέρους.
• Οι επιτελείς στο Πεντάγωνο θεωρούν πως είναι ζήτημα χρόνου για την Τουρκία να προκαλέσει ένα «μίνι θερμό επεισόδιο».
• Το 1996 στα Ίμια τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία πιάστηκαν στον ύπνο, αφού δεν προέβλεψαν την τουρκική απειλή.
Σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί οι μονάδες που συναποτελούν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πραγματοποιούνται συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας εν μέσω καλοκαιριού.
Αυτή τη φορά ήταν η...
σειρά της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών να αποδείξει τις δυνατότητές της. Ήταν λίγο πριν από τις 8 το πρωί, όταν οι άνδρες της ΔΥΚ έλαβαν αιφνιδιαστικά εντολή από τον Α\ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο να προχωρήσουν σε κατάληψη πλοίου. Η επιχείρηση που έφερε την κωδική ονομασία «Πυρπολητής» ολοκληρώθηκε μέσο σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους βατραχανθρώπους της ΔΥΚ να καταλαμβάνουν μία «εχθρική» πυραυλάκατο, επιβεβαιώνοντας την άριστη εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό που χαρακτηρίζει τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατεύματος.
σειρά της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών να αποδείξει τις δυνατότητές της. Ήταν λίγο πριν από τις 8 το πρωί, όταν οι άνδρες της ΔΥΚ έλαβαν αιφνιδιαστικά εντολή από τον Α\ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο να προχωρήσουν σε κατάληψη πλοίου. Η επιχείρηση που έφερε την κωδική ονομασία «Πυρπολητής» ολοκληρώθηκε μέσο σε σύντομο χρονικό διάστημα με τους βατραχανθρώπους της ΔΥΚ να καταλαμβάνουν μία «εχθρική» πυραυλάκατο, επιβεβαιώνοντας την άριστη εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό που χαρακτηρίζει τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατεύματος.
Το εντυπωσιακό είναι όμως πως το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης έρχεται ως συνέχεια εκείνου που πραγματοποιήθηκε πριν από 10 περίπου ημέρες και αφορούσε την ανακατάληψη βραχονησίδας, επίσης, από μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
Και στις δύο περιπτώσεις οι ομοιότητες των σεναρίων με τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στην κρίση των Ιμίων πριν από 15 περίπου χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι επιτελείς στο Πεντάγωνο που θεωρούν πως είναι απλά ζήτημα χρόνου για την Τουρκία να προκαλέσει ένα «μίνι θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι ίδιοι επιτελείς εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται οι Τούρκοι να επιλέξουν και αυτή τη φορά να δράσουν αιφνιδιαστικά, επιλέγοντας ως χρόνο εκδήλωσης των προθέσεών τους τη χρονική περίοδο αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι συναγερμοί ετοιμότητας αφενός ανακοινώνονται αιφνιδιαστικά στις μονάδες αφετέρου αφορούν αποκλειστικά σχεδόν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, οι άνδρες της οποίας και θα κληθούν να «σηκώσουν στους ώμους τους» το μεγαλύτερο βάρος μιας τυχόν ελληνοτουρκικής κρίσης.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους επιτελείς, η διάρκεια της κρίσης θα είναι εξαιρετικό σύντομη, ίσως και λίγων μόλις ωρών, οι οποίες όμως θα είναι υπεραρκετές για να καθορίσουν τη σχέση των δύο χωρών για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των Ιμίων. Να θυμίσουμε ότι το 1996 στο Ίμια η χώρα μας πιάστηκε στον... ύπνο, αφού τόσο η πολιτική όσο και στρατιωτική ηγεσία, προχωρώντας από λάθος σε λάθος, δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν αλλά ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την τουρκική απειλή, με τα γνωστά αποτελέσματα: Η Άγκυρα για πρώτη φορά να αμφισβητεί την κυριαρχία εκατοντάδων νησιών στο Αιγαίο, να «γκριζάρει» αρκετές περιοχές του ελληνικού Αρχιπελάγους και να εγκαινιάζει μία πρώτη νέα τακτική επέκτασης στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο, που λίγα χρόνια αργότερα προσδιόρισε ως «οθωμανικό» ο νυν υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Wikileaks
Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού υποστήριξε, μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ότι «για ορισμένες (σ.σ ελληνικές) νησίδες και βραχονησίδες υπάρχει σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας», τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση γι΄αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα, όπως προκύπτει και μέσα οπό σειρά τηλεγραφημάτων του Wikileaks, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανιζόταν το 2009 να βάζει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στην ίδια κατηγορία με τα Ίμια.
Οι εξελίξεις στη Συρία εντείνουν τον προβληματισμό
Αυτή τη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πάντως, έχει ακόμη περισσότερους λόγους να ανησυχεί ότι οι Τούρκοι κάτι μπορεί να ετοιμάζουν στο Αιγαίο. Τα γεγονότα στη Συρία, σε συνδυασμό με τις ολοένα και περισσότερες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ότι επίκειται το ξέσπασμα μιας «κουρδικής άνοιξης» στο σύνολο των περιοχών της Μέσης Ανατολής, όπου κατοικούν αμιγώς κουρδικοί πληθυσμοί, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην τουρκική πολιτική ηγεσία και μεγάλο εκνευρισμό στους Τούρκους στρατιωτικούς.
Ιδιαίτερα οι τελευταίοι βλέπουν πως όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνεται η δύναμη των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ και ταυτόχρονα οι δικές τους απώλειες. Πρόκειται για απώλειες που δεν μετριούνται μόνο σε αριθμό νεκρών στρατιωτών στις καθημερινές σχεδόν μάχες που μαίνονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία με τους Κούρδους αντάρτες, αλλά και σε επίπεδο κύρους και αξιοπιστίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο βασικός στυλοβάτης της τουρκικής κοινωνίας και ο θεσμός που απολαμβάνει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών.
Επιπτώσεις
Τα πλήγματα που δέχτηκαν τελευταία από τους Κούρδους αντάρτες αλλά πρόσφατα και από τη συριακή αεράμυνα-πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μαχητικού- έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην «καλή εικόνα» τους, με αποτέλεσμα το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της χώρας να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Αυτός ακριβώς είναι και ο μεγαλύτερος προβληματισμός που εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι ανησυχούν πως μια πιθανή εξαγωγή των τουρκικών προβλημάτων προς τη χώρα μας είναι προ των πυλών.
Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-09/8/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.