Αρχική » » Κλειδώνουν οι μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών

Κλειδώνουν οι μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών


 Περικοπές 15%-20% στους υψηλόμισθους και 5%-7% στους χαμηλόμισθους. 
 Ήδη συζητήθηκαν οi τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή των ένστολων στο πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ στον δημόσιο τομέα. 
 Κλειδώνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών αλλά και των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας, με το «μπαλάκι» πλέον να βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σε συνεργασία και με τους δύο αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα καθορίσει το μέγεθος της μείωσης. 

Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. Επρόκει­το για μια σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει και της επικείμενης ...έλευσης των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας συ­ζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή των ένστολων στο πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ στον δημόσιο τομέα. Αν και οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμ­βρίου, εντούτοις, όπως προ ενάμιση μηνός είχε αποκαλύψει η «Ε», οι μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5% και 7%, δεδομένου ότι οι περικοπές κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια αφορούν όχι σε οριζόντια βάση αλλά κατά μέσο όρο. 

Συγκεκριμένα, σε ορισμένους, σχετικά, καλύτερα αμειβόμενους κλάδους, όπως των γιατρών ή των δικαστικών, οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα κυμανθούν μεταξύ 15% και 20%, ενώ αντίστοι­χα σε άλλους κλάδους, όπως στην προκειμένη περίπτωση των στρατιωτικών, οι οποίοι ήδη αμείβονται εξαιρετικά χαμηλά, το ποσοστό μείωσης του μισθού τους θα κυμανθεί αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 12%. 

Συναντήσεις 

Για το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων αναμένεται, ενδεχομένως και σήμε­ρα, να έχουν συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα, δε­δομένης της θύελλας των αντιδράσεων που υπάρχουν τόσο μεταξύ των εν ενεργεία όσο και μεταξύ των αποστρατεία στε­λεχών του στρατεύματος. Σύμφωνα, άλλωστε, και με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα, καθώς, « ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων έν­στολων, τα χρήματα που παίρνουν είναι κραυγαλέα ελάχιστα». 

Αναδρομικός χαρακτήρας 

Να σημειώσουμε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην εξοικονόμηση του αντίστοιχου κονδυλίου ώστε να μη γίνουν, τουλάχιστον φέτος και του χρόνου, περικοπές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Είναι κάτι, όμως, που έως και σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, η οποία πιέζει για τη λήψη μόνιμων μέτρων στα μισθολόγια του Δημοσίου. Όπως εκτιμάται, στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στην Αθήνα, το «παρών» θα δώσουν και οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς ένα από τα επιπλέον ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν είναι και από πότε θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι μει­ώσεις που θα επιβληθούν στα ειδικά μισθολόγια το πιθανότερο είναι πως θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα από 1/7/12, όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-28/8/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger