• Τεστ ετοιμότητας, για ενδεχόμενη κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας.
• Το ΓΕΕΘΑ εδώ και περίπου δύο μήνες δοκιμάζει τις «ετοιμότητες» του συνόλου σχεδόν των μονάδων.
Τον βαθμό ετοιμότητας αλλά και αντίδρασης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, σε ενδεχόμενη κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας στο Αιγαίο, δοκίμασε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να έχει θέσει τις...
Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή εγρήγορση, πραγματοποιώντας συνεχείς διακλαδικές ασκήσεις.
Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή εγρήγορση, πραγματοποιώντας συνεχείς διακλαδικές ασκήσεις.
Η νέα άσκηση πραγματοποιήθηκε στη νήσο Δοκό στα ανοικτά της Ύδρας και σε αυτήν συμμετείχαν και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Η εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης δόθηκε από τον Α\ΓΕΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των επιχειρήσεων. Ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ενεργοποιείται η συγκεκριμένη δύναμη (φέρει την κωδική ονομασία «Δέλτα»), γεγονός που αποτυπώνει την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.
Αναπτύσσοντας μια ασυνήθη, για τους καλοκαιρινούς μήνες, δραστηριότητα, το ΓΕΕΘΑ εδώ και περίπου δύο μήνες δοκιμάζει τις «ετοιμότητες» του συνόλου σχεδόν των μονάδων, που, σε ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο», θα κληθούν πρώτες να αντιμετωπίσουν την απειλή. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε επίπεδο αεράμυνας όσο και σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας πάντα ως βασικό σενάριο την αντιμετώπιση τουρκικού πλήγματος.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η αυξημένη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σχετίζεται άμεσα και με την αντίστοιχη κινητοποίηση των τουρκικών στρατευμάτων, δεδομένου του ότι, με πρόφαση την ένταση στα σύνορα της με τη Συρία, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην εκδήλωση ευρείας κλίμακας ασκήσεων όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και στο πλαίσιο της Στρατιάς του Αιγαίου και της Θράκης που διατηρεί στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα ελληνικά νησιά και στον Έβρο αντίστοιχα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες τουρκικές δυνάμεις από τις αρχές του χρόνου έχουν ενισχυθεί ή πρόκειται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τόσο με αποβατικό πλοία όσο και με γέφυρες διάβασης ποταμών, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των Ελλήνων επιτελών.
Οι ίδιοι επιτελείς προβληματίζονται επίσης και για έναν επιπλέον λόγο, ο οποίος σχετίζεται και με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΡΚΚ, ότι δυνάμεις του κατέλαβαν μια τουρκική πόλη στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εκτιμάται ότι θα έχει απρόβλεπτες αλλά και αποσταθεροποιητικές συνέπειες στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γιο έναν πιθανό κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.
«Ψυχρός πόλεμος»
Δίπλα στα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον «ψυχρό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, με βασικούς πόλους από τη μια πλευρά την Τουρκία και από την άλλη τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ. Να σημειώσουμε, άλλωστε, ότι μέσα στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι -πιθανόν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο- να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση στο Μέγαρο Μάξιμου έχει συσταθεί μια σχετική ομάδα, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-02/8/2012)
ΔΕ ΛΕΓΕΤΕ ΒΡΑΧΟΝΥΣΙΔΑ ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή