Αρχική » , , , , , » Έφθασαν τα τρία πρώτα ελικόπτερα Σινούκ

Έφθασαν τα τρία πρώτα ελικόπτερα Σινούκ


Με εμπορικό πλοίο και δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο, με βάση το χρονοδιάγραμμα, κατέφθασαν τα πρώτα τρία μεταχειρισμένα Σινούκ.
Θα παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού - Η σύμβαση αφορά 15 μεταχειρισμένα ελικόπτερα με κόστος 120 εκατ. δολαρίων.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τα πρώτα τρία μεταχειρισμένα αμε­ρικανικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ (CH-47D) έφθασαν χθες διά θαλάσσης στην Ελλάδα προκειμένου να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρα­τού, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη παρτίδα από τα συνολικά 15 Σινούκ που πρέπει να παραλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού κατέφθασε με εμπορικό πλοίο δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενό­μενο, με βάση το υφιστάμενο χρο­νοδιάγραμμα. Η αρχική διακρατική συμφωνία για τα Σινούκ είχε υπογραφεί επί των ημερών της κυβερνήσεως του κ. Αντ. Σαμαρά και αφο­ρούσε 10 Σινούκ, ωστόσο η σύμ­βαση προχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο και το συνολικό κόστος της υπολογίζεται στα 120 εκατ. δολάρια. Έκτοτε οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσθέσουν πέντε ακόμη Σινούκ στην αρχική παραγγελία ως δωρεά. Όπως τονίζουν πηγές του ΓΈΣ, το σύνολο των 15 ελικοπτέρων έχει επιλεγεί ένα προς ένα, από ομάδα πιλότων και εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας Στρατού.

Οι Έλληνες ειδικοί ταξίδεψαν αρκετές φορές στις ΗΠΑ από τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις. Και τα 15 Σινούκ είναι ανα­κατασκευασμένα και ανήκουν στον τύπο «D» ο οποίος διαθέτει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσει που είχαν κάνει οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προτού αποφασίσουν να τα αποσύρουν από το οπλοστάσιό τους. Πρόκειται για ελικόπτερα που έχουν ως βασικό σκοπό τη μετα­φορά ενισχύσεων στο πεδίο της μάχης και η εικόνα τους είναι συνυφασμένη στη μνήμη πολλών με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Από την ελληνική Αεροπορία Στρατού χρη­σιμοποιούνται σε ασκήσεις, αλλά αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο σε αποστολές αεροπυρόσβεσης σε δύσβατες περιοχές ή και αεροδιακομιδές από σημεία στα οποία δεν μπορούν να μεταβούν τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να καταφθάσει στην Ελλάδα ακόμη μία παρτίδα από τα υπόλοιπα 12 Σινούκ, ενώ η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Εφόσον ολοκληρωθεί η παράδο­ση των ελικοπτέρων, το σύνολο των ελληνικών Σινούκ του τελευ­ταίου τύπου θα φθάσουν τα 30. Θε­ωρείται σημαντική ενίσχυση για τον υφιστάμενο στόλο, ωστόσο, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το βασικό πρόβλημα της Αεροπορίας Στρατού εντοπίζεται στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων, όπου έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές απώλειες λόγω ατυχημάτων (πριν από δύο μήνες ετέθη εκτός λειτουργίας ακόμη ένα Απάτσι, το τρίτο στη σειρά).

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-12/11/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger