Κατεπείγον σήμα του ΓΕΕΘΑ στους διοικητές μετά τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά.
Οι πρόσφατες αυτοκτονίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ένας μάλιστα πήδηξε από το μπαλκόνι φορώντας τη στολή του, καθώς και αρκετές απόπειρες αυτοκτονιών στρατιωτικών, που ευτυχώς δεν τελεσφόρησαν, οι περισσότερες από τύχη, έχουν «προβληματίσει» την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Και δεν αναφερόμαστε στις αυτοκτονίες των στρατιωτών θητείας, διότι αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο, που περιλαμβάνει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες οι οποίες κατά κανόνα δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι ικανότατος αξιωματικός και έχει δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για το στρατιωτικό προσωπικό (στελέχη - στρατιώτες). Γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε αυξημένες προσδοκίες από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε θέματα μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού. Και η πρώτη και βασική αρχή, κ. ναύαρχε, είναι η κατανόηση και υλοποίηση του περιεχομένου του ρητού του Ιπποκράτη «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».
Αυξημένες υποχρεώσεις, με λιγότερα χρήματα
Αξιόπιστες πληροφορίες, που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά, που όμως για ευνόητους λόγους δεν κοινοποιούνται, αναφέρουν ότι οι αυξημένες μέχρι εξαντλήσεως υποχρεώσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δραματικές περικοπές στις αποδοχές τους είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα στελέχη αυτά στο απονενοημένο διάβημα (είναι η αυτοκτονία ανθρώπου ευρισκόμενου σε κατάσταση συναισθηματικής υπερχείλισης, λόγω προσωπικών, οικογενειακών, εργασιακών και οικονομικών αδιεξόδων).
Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά αυτοκτονίας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δόθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα Γενικά Επιτελεία κατευθύνσεις άμεσης ανάληψης όλων των αναγκαίων ενεργειών πρόληψης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Τονίστηκε, ειδικότερα, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τον πιο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και το πιο πολύτιμο στοιχείο τους. Η πνευματική και σωματική υγεία των στελεχών πρέπει να αποτελεί για κάθε προϊστάμενο διαρκές και αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοικητές και οι προϊστάμενοι πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο συνεχούς και ουσιαστικής επικοινωνίας με το προσωπικό τους επί των προβλημάτων που τους απασχολούν, στη λογική ότι πάντα υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προσπαθειών για τον εντοπισμό ενδείξεων ανεπιθύμητων καταστάσεων, με σκοπό την πρόληψή τους.
Οι οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, είναι φυσικά χρήσιμες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Η επιβεβαιωμένη κακή σχέση κάποιων διοικητών με τα στελέχη που υπηρετούν υπό τη διοίκησή τους οφείλεται πιθανόν σε «ιδιορρυθμίες» των διοικητών (άρα κακώς τους ανατέθηκαν διοικητικά καθήκοντα), κυρίως όμως οφείλονται στον «καριερισμό» των διοικητών και στον κομματισμό των «διαδρομιστών» αξιωματικών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό και απάνθρωπο εργασιακό περιβάλλον που επιδεινώνεται δραματικά, λόγω της οικονομικής ανέχειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ με τη συνεργασία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων να τα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά και να είχαν επιλυθεί οριστικά.
Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν υποστεί οικονομική πανωλεθρία σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δεν στέργει στην αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των στρατιωτικών.
Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/11/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.