■ Η κυβέρνηση «ψάχνεται» για να αντιμετωπίσει τα stealth α/φ της Τουρκίας.
■ Για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 και την απόκτηση έστω και μίας μόνο μοίρας μαχητικών 5ns γενιάς θα χρειαστούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ.
Ανατρέπεται πλήρως η σχετική ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας, Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να αγοράσει άλλα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Φικρί Ισίκ.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά της Lockheed Martin Corp F-35A τύπου Stealth το 2018 και μέχρι το 2022 θα έχει παραλάβει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Τελικός στόχος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να έχει ένα σύνολο των 100 μαχητικών F-35.
Ο Πάνος Καμμένος πρόσφατα έθεσε το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του ΓΕΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείζονα αεροπορική απειλή από την Τουρκία, θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των F- 16, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Επίσης, μία άλλη πρόταση που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποκτήσουμε πρόσβαση στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση 12-15 μαχητικών αεροσκαφών F- 35 (κόστος 1,2-1,5 δισ. δολάρια).
Ωστόσο, η τιμή είναι 100 εκατ. δολάρια για καθένα F-35 είναι απαγορευτική για τα σημερινά ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα! Μάλιστα, οι θεσμικοί δανειστές ζητούν επιμόνως την περαιτέρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Άμυνα.
Αν, όμως, δεν υπάρξει απάντηση στη θεαματική ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τότε, από το 2018, θα είναι πλήρης η αεροπορική κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο. Βέβαια, το «θετικό» θα είναι ότι δεν θα έχουμε παραβιάσεις, αναχαιτίσεις και εμπλοκές με το ελληνικά μαχητικά, αφού δεν θα «βλέπουμε» τα τουρκικά! Σχεδόν 15 χρόνια αναπτύσσεται και κατασκευάζεται το F-35 από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Δανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ν. Κορέα και την Τουρκία. Σήμερα οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι παραδίδουν στην αγορά ένα υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος. Το υπερηχητικό, πολλαπλών ρόλων F-35, που θα προμηθευτεί η Τουρκία, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία stealth, που το καθιστά «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ, αλλά και πέμπτης γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος «αχρηστεύει» το αντιαεροπορικό σύστημα της Ελλάδας.
Ενημέρωση σε Ομπάμα
Το θέμα της ανατροπής της στρατιωτικής ισορροπίας Ελλάδας - Τουρκίας θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα. Υπάρχει όμως και η γεωπολιτική παράμετρος. Είναι η, μέσω της διπλωματίας των εξοπλισμών, αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ, με υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ στις απαιτήσεις της Άγκυρας, σε σημαντικά θέματα όπως Συρία, Κύπρος και Κουρδικό. Η εξέλιξη αυτή όμως προκαλεί ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις. Το πιθανότερο είναι ο Τ. Ερντογάν, αξιοποιώντας τη στρατιωτική υπεροπλία των τουρκικών ΕΔ, να περάσει στη φάση της υλοποίησης της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, εφόσον οι λύσεις, πολιτικές, συνοριακές και ενεργειακές, στη Μέση Ανατολή δεν θα ικανοποιούν τα σχέδια της Άγκυρας.
Η Τουρκία «παζαρεύει» μετά τη Μοσούλη και τη Ράκα της Συρίας, που είναι η πρωτεύουσα του ISIS. Ο Ερντογάν μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» και προχωράει στην άμεση προμήθεια 24 F-35! Και αμέσως μετά, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες με τη σύμμαχο Τουρκία, για τον ρόλο που θα παίξει στην επιχείρηση ανάκτησης της Ράκα, του προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία!
Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-12/11/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.