0 φόβος της αλλαγής ισορροπιών στο Αιγαίο, οι περικοπές και τα ανταλλάγματα.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
Η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Κατά την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα θα διευκρινιστεί αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε σχέση με το αντίτιμο, αφού η Ουάσιγκτον ποτέ δεν δίνει χωρίς να πάρει κάτι πίσω ως γεωστρατηγικό αντάλλαγμα...
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γνώμη έχουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το status quo στο Αιγαίο. Αν κρίνουν ότι με την Τουρκία μπορούν να τα βρουν καλύτερα, τότε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση που δημιουργεί ο ανεξέλεγκτος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη. Αν, πάλι, εκτιμούν ότι η Ελλάδα τους είναι χρήσιμη, θεωρείται βέβαιο ότι η όποια βοήθεια θα συνδεθεί με υποχωρήσεις που θα απαιτηθούν από την ελληνική διπλωματία στο Κυπριακό, το οποίο έχει αποκτήσει έντονη επικαιρότητα, αλλά και στο Σκοπιανό.
Επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα μέχρι το 2020 αλλιώς...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα καταβάλει, όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», κάθε δυνατή προσπάθεια για χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της αγοράς μίας μοίρας F-35 (24 αεροσκάφη), για αναβάθμιση των F-16, παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών (αντιαεροπορική άμυνα περιοχής Arleigh Burke), μεταχειρισμένα ελικόπτερα UH-60L Kiowa και όχι μόνο. Αν, μάλιστα, η χώρα μας δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι στο Αιγαίο, όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό και να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα μέχρι το 2020. Τότε, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη ωρίμανση το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Άγκυρας, το οποίο απειλεί να ανατρέψει κάθε ισορροπία στην περιοχή.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) επιμένει να προκρίνει τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, συγκεκριμένα την αγορά μίας από τη Γαλλία και την κατασκευή πέντε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, θα «ζωντανέψει» τα τελευταία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέτει το ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων κάθε φορά που συναντά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Όπως και να 'χει, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αφού ανώτατη στρατιωτική πηγή κάνει λόγο στο περιοδικό μας για ραγδαία αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο σε βάρος της χώρας μας. Κι αυτό όταν, βάσει του προϋπολογισμού του 2017, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να θυσιάσει 400 εκατ. ευρώ από αυτά που ούτως ή άλλως του λείπουν προκειμένου να συμπλεύσει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις την ίδια ώρα που οι απαιτήσεις της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο φουντώνουν. Γι΄ αυτό και στο ΥΠΕΘΑ εμμένουν για μάξιμουμ περικοπή δαπανών 40-50 εκατ. ευρώ, μια και σε διαφορετική περίπτωση σε λίγο δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για καύσιμα, ενώ και το προσωπικό (στρατιωτικό και διοικητικό) ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/11-24/11/16)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.