►Ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να ισχυροποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας του κάνει «ανίερες συμμαχίες» και με τους κεμαλιστές, ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων!
►Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ κάνει build up (ανόρθωση) της απειλής κατά της Ελλάδας προετοιμάζοντας ψυχολογικά τον λαό του. Αν δεν του βγουν οι επιχειρήσεις σε Συρία και Μοσούλη υπάρχει φόβος στροφής του στο Αιγαίο. Γι΄ αυτό ο 6ος Στόλος βρίσκεται στην περιοχή σε ρόλο χωροφύλακα.
►Ο «σουλτάνος» κλιμακώνει τη στάση του προς το ΡΚΚ για να συσπειρώσει την εθνικιστική υποστήριξη. Έτσι δυσκολεύει η επανέναρξη των συνομιλιών της Άγκυρας με το ΡΚΚ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@peqasus.gr
ΕΝΑ γιγαντιαίο πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ σκεπάζει την πρόσοψη του κτιρίου της έδρας του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξης) του Ερντογάν! Αν είναι δυνατόν! Το βλέπω και απορώ! Εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι ο Ερντογάν από το 2002 «κατακεραυνώνει» τους κεμαλιστές και τώρα υψώνει το πορτρέτο τον Κεμάλ; Προφανώς κάτι δεν έχουμε καταλάβει καλά... Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Τουρκία σε διάστημα τριών μηνών και τα πολιτικά δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται. Όπως με πληροφορούν οι άνθρωποί μου στην Τουρκία, ο Ερντογάν αναγκάζεται να ανεχτεί τους κεμαλιστές στο στράτευμα για να καταφέρει να ελέγξει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
ΔΕΙΤΕ το «σατανικό» σχέδιό του. Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος καταγγέλλει ότι αυτό σχεδιάστηκε και εκδηλώθηκε εξ ολοκλήρου από τους οπαδούς του εδρεύοντος στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλεν, απαλλάσσοντας επί της ουσίας τους κεμαλιστές, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος είχαν ενεργό εμπλοκή στο πραξικόπημα. Σίγουρα οι γκιουλενιστές είχαν μια εδραιωμένη παρουσία στον στρατό την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά να μη διαφεύγει την προσοχή μας ότι οι περισσότεροι είχαν τοποθετηθεί μετά το 2002, όταν το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, ο αριθμός στρατηγών και ναυάρχων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, βάσει των ομολογιών των ίδιων των κεμαλικών, διαψεύδουν τον ισχυρισμό ότι η απόπειρα ήταν μόνο υπόθεση των γκιουλενιστών.
Η στιγμή της γέννησης
ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ πεποίθηση της τουρκικής κοινής γνώμης ότι υπήρξε συμμετοχή των κεμαλιστών στο πραξικόπημα, από τη στιγμή που ο Ερντογάν ονομάτισε τους γκιουλενιστές ως τους μοναδικούς ενόχους αυτόματα γεννήθηκε η συμμαχία «πρασίνων - κεμαλιστών» μεταξύ της κυβέρνησή και του στρατού («πράσινοι» εννοούνται οι σουνίτες της κυβέρνησης Ερντογάν). Ο Στρατός υποτάσσεται σε μια κυβέρνηση ισλαμιστών, και, βραχυπρόθεσμα ο Ερντογάν ανέχεται ότι οι κεμαλίστες θα κερδίσουν ισχύ! Η συμμαχία «πρασίνων κεμαλιστών» ήδη παίρνει μορφή. Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, δέκα κεμαλικοί συνταγματάρχες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση στις μαζικές δίκες για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον» προήχθησαν σε θέσεις ταξιάρχων και υποναυάρχων!
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, τους τελευταίους μήνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως επικαλεστεί τον Ατατούρκ ως σύμβολο της ενότητας της Τουρκίας και οι κεμαλιστές στον στρατό έχουν εκφράσει τη σταθερή υποστήριξή τους προς την εκλεγμένη κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν εξηγείται πώς το πορτρέτο του Ατατούρκ αναρτήθηκε στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ. Ο Ερντογάν, όσο αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιχειρεί να εξισορροπήσει δύο συγκρουόμενες στρατηγικές. Από τη μια να ανοικοδομήσει έναν διαλυμένο στρατό. Από την άλλη, να εξασφαλίσει ότι ο στρατός θα υποκύψει στη δική του εξουσία. Στην εξισορρόπηση αυτών των απαιτήσεων θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα επιτευχθεί μια βραχυπρόθεσμη συμμαχία μεταξύ της δικής του ισλαμιστικής κυβέρνησης και των κοσμικών υπερεθνικιστών στοιχείων στον στρατό και την κοινωνία της Τουρκίας: Ένας γάμος ευκολίας (συμμαχία πρασίνων - κεμαλιστών) που υπάρχει το ενδεχόμενο να μετακινήσει την Τουρκία μακριά από τη Δύση. Τους τελευταίους μήνες, το αντιδυτικό αίσθημα έχει φτάσει στα ύψη, κυρίως επειδή η κυβέρνηση και οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ υπήρξε έντονος στον στρατό, ειδικά την εποχή των δικών για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον», όταν οι Τούρκοι εισαγγελείς κυρίως στόχευσαν αντιγκιουλενικούς στρατηγούς που υποστήριζαν μια αλλαγή στον προσανατολισμό της Τουρκίας, μακριά από το NATO, προς την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία. Αυτοί οι στρατηγοί ήταν μέρος μιας ομάδας εντός του στρατού που θα μπορούσε να ονομαστεί ευρασιανιστές -μια κλίκα που έγινε πιο εχθρική προς τις ΗΠΑ την εποχή των δικών, επειδή υποπτευόταν ότι η Ουάσιγκτον είχε χρησιμοποιήσει τον Γκιουλέν για να καθαρίσει τον στρατό από επικριτές του ΝΑΤΟ.
ΤΩΡΑ, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, οι ευρασιανιστές του στρατού επέστρεψαν! Οι δέκα κεμαλικοί συνταγματάρχες που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στις δίκες της Βαριοπούλας και της Εργκένεκον και προήχθησαν μετά τον Ιούλιο είναι γνωστοί υποστηρικτές αυτού του στρατηγικού αναπροσανατολισμού.
Δύσκολη η διατήρηση
ΒΕΒΑΙΩΣ, μακροπρόθεσμα η διατήρηση της συμμαχίας «πρασίνων - κεμαλιστών» εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη. Παρά τη μετατροπή των γκιουλενιστών σε αποδιοπομπαίους τράγους, ο Ερντογάν είναι πιθανόν να εξακολουθεί να ανησυχεί για ένα πραξικόπημα υπό κεμαλική ηγεσία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές είναι βαθιά διχασμένες σχετικά με τα οράματά τους για τη χώρα και το μέλλον του στρατού. Οι κεμαλιστές πιστεύουν ότι η απάντηση στο πρόσφατο χάος είναι μια επιστροφή στις κοσμικές αρχές. Ενώ ο Ερντογάν, ο οποίος ανησυχεί ότι μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να ενδυναμώσει αδικαιολόγητα τους στρατηγούς, ευνοεί την πλήρη υποταγή του στρατού και τη σταδιακή έγχυση συντηρητισμού και ισλαμισμού στις τάξεις του. Ως εκ τούτου, μια ενδεχόμενη σύγκρουση σχετικά με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αναδιαρθρώσει τον στρατό φαίνεται πιθανή.
[ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Τα εν οίκω ... εν Δήμω)-20/11/2016]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.