►Οι Τσάμηδες πιέζουν την αλβανική κυβέρνηση να... κόψει τη φόρα της Ελλάδας για ΑΟΖ.
Επτά ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερνιογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο, με τους εξ ανατολών γείτονές μας να θεωρούν «casus belli» την οριοθέτηση ΑΟΖ από πλευρά της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) στην Αλβανία, το οποίο αντιδρά έντονα στην κατάθεση της μονομερούς οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο από την ελληνική κυβέρνηση...
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με καμία από τις γειτονικές της χώρες. Και ενώ στην κυβέρνηση πίστευαν πως μόνο από Αιγαίο υπάρχουν προβλήματα, αίφνης διαπιστώνεται ότι προβλήματα ορθώνονται και στο Ιόνιο με τη στάση που τηρεί η Αλβανία. Η Τουρκία για άλλη μία φορά έκανε σαφές άτι αμφισβητεί πως υπάρχει υφαλοκρηπίδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και πως υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών. Θεωρεί ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και απειλεί ότι θα προσφύγει κι εκείνη στα Ηνωμένα Έθνη.
Το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, αν και από το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται πως στη συνάντηση αυτή θα τεθούν θέματα « χαμηλής πολιτικής» μόνο. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες όπου θα συνεδριάσει το κοινό υπουργικό συμβούλιο θα τεθούν όλα τα θέμα στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Η Ελλάδα πηγαίνει σε αυτή τη συνάντηση με στόχο να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν
πρόκειται να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα και πως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο μας για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα στο θέμα αυτό υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει άτι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συμμετάσχουν περίπου δέκα υπουργοί από κάθε χώρα και στο τραπέζι θα βρεθούν τουλάχιστον έντεκα Μνημόνια Συνεργασίας, επί των οποίων οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην τελική μορφή των κειμένων.
Από τον ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
(ESPRΕSS0 - 25/02/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.