Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη χώρα. Η εφαρμογή των τελευταίων επώδυνων μέτρων αποκατάστησε την αξιοπιστία της χώρας, μηδένισε τον κίνδυνο ακαριαίου θανάτου της οικονομίας, διασφάλισε την παρουσία μας στο ευρώ, απομάκρυνε το σύννεφα της παραλυτικής οικονομικής αβεβαιότητας, βελτίωσε το οικονομικό κλίμα, αναγέννησε χαμένες προσδοκίες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ενίσχυσε τις υφεσιακές τάσεις, έδωσε συνέχεια στα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας, περιόρισε τα φορολογικό και ασφαλιστικά έσοδα, εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας. Και όλα μαζί έφεραν την πορεία του τόπου σε ένα ακόμη κρίσιμο μεταίχμιο....
Είναι προφανές πως η χώρα χρειάζεται λίγους ακόμη μήνες ώσπου να αναζητήσει οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους, να δρομολογήσει αναπτυξιακές δράσεις, να επισπεύσει την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να εξοφλήσει τις οφειλές του κράτους στους ιδιώτες, να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, να ολοκληρώσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να πετύχει επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζεται λίγο μόνο καιρό ώσπου να βγει από την κρίση και να πάρει τον δρόμο της ανάταξης και της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και της αποκατάστασης κραυγαλέων αδικιών του πρόσφατου παρελθόντος.
Στους κρίσιμους αυτούς μήνες η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολλά άλλα εσωτερικά και εξωτερικά, κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά ζητήματα. Η έξαρση της τρομοκρατίας και των κρουσμάτων οργανωμένης βίας είναι ένα από αυτά. Η απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και υποκίνησης ανεξέλεγκτων κοινωνικών αντιδράσεων είναι ένα άλλο. Οι έξωθεν πιέσεις και η αποθράσυνση της διαπλοκής είναι ένα ακόμη. Πάνω οπό όλα, όμως, στον κοντινό ορίζοντα διακρίνεται η απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να υφαρπάξει περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων που απεργάζεται η Άγκυρα είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2010 προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ λίγο αργότερα έστειλε στην ίδια περιοχή το «Πίρι Ρέις». Ιταμή εχθροπραξία με στόχο την ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου εκδηλώθηκε και τον Μάρτιο του 2011, όταν τουρκικά σκάφη ανάγκασαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora», που διενεργούσε έρευνες με ελληνική άδεια, να απομακρυνθεί από την περιοχή και του επέτρεψαν να γυρίσει μόνο με την άδειά της. Νέα απόπειρα τετελεσμένων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Τουρκία έστειλε ξανά στην ίδια περιοχή αρχικό το «Πίρι Ρέις» και αμέσως μετά το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor».
Αποκορύφωμα των τουρκικών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2012 να χορηγήσει άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας νότια και ανατολικά του Καστελόριζου. Μόλις πρόσφατα, στα τέλη Ιανουαρίου, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) απέκτησε κα νέο σύγχρονο ερευνητικό σκάφος. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Άγκυρα όχι μόνο ετοιμάζει νέα αποφασιστική απόπειρα τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και βιάζεται να δράσει σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα.
Αποκαλυπτικό των προθέσεων και των μεθοδεύσεων της Άγκυρας είναι επίσης το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών απαιτούσε να περιοριστούν οι διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και να εξεταστεί χωριστά η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε δημόσια και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Με έναν τρόπο που δείχνει ξεκάθαρα ότι άμεσος στόχος της Άγκυρας είναι να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι απομόνωσης του Καστελόριζου και να προωθήσει, επικαλούμενη τη διεθνή νομολογία, την αξίωση της να μην αναγνωριστεί στο νησί κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Και στο παιχνίδι αυτό μια νέα απόπειρα τετελεσμένων είναι σχεδόν βεβαία.
Του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ- 26/02/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.