• Οι φοιτητές του Columbia στη Νέα Υόρκη είχαν την μοναδική ευκαιρία την περασμένη Τέταρτη να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δίωρο σόου με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο Γιώργο Παπανδρέου.
Το τμήμα School of International and Public Affairs του Πανεπιστημίου καλεί τιμητικά κάθε τόσο εξέχουσες προσωπικότητες από το εξωτερικό (Κόφι Ανάν, πρώην πρωθυπουργούς κα.) οι οποίες θα μεταδώσουν στους φοιτητές το σπουδαίο έργο τους και θα τους φέρουν κοντά με τα διεθνή τεκταινόμενα. Ήταν μοιραίο το κάλεσμα λοιπόν του Γιώργου Παπανδρέου όσο κι αν προκαλεί απορία σε πολλούς ανίδεους....
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σκιαγραφεί τον Παπανδρέου λίγο πριν τον υποδεχτεί στην αίθουσα όπου θα δώσει την ομιλία του με τίτλο «Μέτρα Διάσωσης και Δημοψηφίσματα: Οι νέες προκλήσεις της Δημοκρατίας και η περίπτωση της Ευρώπης». Ανέφερε, ότι είχε επιλεχθεί ως ένας από τους 100 πρώτους παγκόσμιους στοχαστές του εξωτερικού σύμφωνα με το Policy Magazine το 2010. Επίσης ότι κατείχε κι άλλες κυβερνητικές θέσεις, πέραν του πρωθυπουργού, όπως υφυπουργός πολιτισμού, υπουργός παιδείας και υπουργός εξωτερικών.
Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «ο Παπανδρέου έκανε το καλύτερο για την Ελλάδα, όταν διήνυε τη χειρότερη της χρονιά». Ο κος Πρύτανης θέλοντας να ωραιοποιήσει στο έπακρον το προφίλ του καλεσμένου του, απέφυγε να αναφέρει πως ο ίδιος ο Παπανδρέου εισήγαγε τη χώρα στη χειρότερη της χρονιά υπό την αιγίδα του -αμερικάνικου - ΔΝΤ. Το σατυρικό δράμα συνεχίστηκε με τον Πρύτανη να κάνει λόγο για τις τιμητικές διακρίσεις του πρώην πρωθυπουργού, για το έργο του για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας και για την καταπολέμηση του ρατσισμού! Επίσης τόνισε τις επιτυχημένες προσπάθειες του ως υπουργός Εξωτερικών, να κατασκευάσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κος Πρύτανης ξέχασε να αναφέρει το σημαντικότερο έργο του Παπανδρέου, που σαν άλλη Μητέρα Τερέζα, βοηθάει παγκοσμίως μέχρι σήμερα φτωχούς κι αρρώστους γι΄ αυτό και θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ δεν αποκλείεται κι η αγιοποίηση του από τον Πάπα.
Η ομιλία του Παπανδρέου προβλεπόμενη. Θεωρητική και δακρύβρεχτη, από την κρίση της ευρωζώνης μέχρι την κρίση της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε να επευφημήσει φυσικά τον «Μηχανισμό Στήριξης» που χάρη σε αυτόν «η Ελλάδα ξανακέρδισε σε δύο χρόνια την ανταγωνιστικότητα που είχε χάσει σε μία δεκαετία από τότε που μπήκε στο ευρώ». Η σημερινή Ελλάδα, χάρη στον Παπανδρέου έχει και θα έχει μηδενική ανταγωνιστικότητα κάτι που ο ίδιος δεν διατύπωσε, καθώς δεν ήθελε να απογοητεύσει το κοινό που πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για να ακούσει έναν διακεκριμένο πρωθυπουργό.
Το κοινό, που χειροκροτούσε ύστερα από τις μεγάλες παύσεις του πρώην πρωθυπουργού, συγκινήθηκε όταν τον άκουσε να λέει «έχω τεράστια πίστη στις δυνατότητες της χώρας μου», νομίζοντας πως εννοεί την Αμερική, αφού γνωρίζει κι η κουτσή Maria από την Αλαμπάμα πως η Ελλάδα έχει ξοφλήσει.
Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε «πολιτική συνοχής» για την ανεργία στους νέους στην Ελλάδα που φτάνουν το 62%. Όπως είπε «να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο υποτροφιών που θα δίνει στους ανέργους τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης σε όποια χώρα επιθυμούν. Ένα πρόγραμμα τύπου Erasmus για τους ανέργους». Η δυνατότητα του πρώην πρωθυπουργού και νυν εξέχοντος ομιλητή να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας αφήνει τους πάντες άφωνους ακόμη και σήμερα. Η λύση που προτείνει είναι μια μετανάστευση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς οι άνεργοι αφού δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, μιας κι η ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο, δεν μένει παρά να εκπαιδευτούν μέσω υποτροφιών σε πανεπιστήμια βλ. Columbia.
Η ομιλία του πρώην ηγέτη μπορεί να μην διαφώτισε τα μυαλά των φοιτητών για την πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα τους έγινε κατανοητό πως οι συνιστώσες δρουν σε ένα πείραμα και τι δραματικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Ο Πρύτανης σε μια δήλωση του σε ξένο μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως «θα έχει ενδιαφέρον για τους φοιτητές να δουν πως γίνονται οι λήψεις αποφάσεων από το ανώτατο βάθρο σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο...».
(Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου για τη διάλεξη που έδωσε έλαβε το ποσό των 30 αργυρίων ή αλλιώς 30.000 δολαρίων).
ΑΠΟ ΤΗΝ Φ0ΙΒΗ ΠΕΤΡ0Π0ΥΛ0Υ
(ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-24/02/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.