Η ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντάει στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη μοιάζει αντιφατική. Υπογραμμίζει στην αρχή άτι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τις άδειες ερευνών που δόθηκαν στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων είναι αβάσιμοι, καθώς αφορούν περιοχές οι οποίες βρίσκονται στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο...
Τονίζει, κατόπιν, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Και καταλήγει πως ενώ θα γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί και η προσπάθεια για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Πολύ συνοπτικά η Τουρκία δηλώνει αφενός ότι θα επιμείνει στους διαύλους διαλόγου αφετέρου ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί το δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της Αν. Μεσογείου. Επιμένει ουσιαστικά πως το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, πως είναι δική της η υφαλοκρηπίδα η οποία εκτείνεται πέρα από τα χωρικά του ύδατα και πως δικαιούται να αξιοποιεί την υφαλοκρηπίδα των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, πως οι άδειες ερευνών που εξέδωσε για τις περιοχές αυτές είναι καθόλα νόμιμες και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί. Ότι, δηλαδή, θα προχωρήσει στη διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό από όσο αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.
Αναντίλεκτα οι μεθοδεύσεις που απεργάζεται η Άγκυρα είναι κρίσιμης σημασίας. Μεθοδεύει νέα τετελεσμένα, με στόχο να αποκόψει το Καστελόριζο από το ενιαίο πλέγμα των ελληνικών νησιών και να το εμφανίσει ως μεμονωμένη περίπτωση, προκειμένου να αμφισβητήσει εξολοκλήρου το δικαίωμα του στην υφαλοκρηπίδα. Επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη τις πρόνοιες του Δίκαιου της θάλασσας, που αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Σκοπεύει να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και του Καστελόριζου. Και έχει για τον σκοπό αυτόν από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου δικό της υπερσύχρονο ερευνητικό σκάφος.
Η τουρκική αντίδραση δικαιώνει, ουσιαστικά, την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να καταθέσει στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση με τις ελληνικές θέσεις. Οφείλουν, όμως, τόσον η Ελλάδα όσο και π Κυπριακή Δημοκρατία να κινηθούν ευρύτερα. Να θέσουν, πρώτα από όλα, την τουρκική επιθετικότητα σε όλο τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ζητήσουν ενεργοποίηση της αποτρεπτικής διπλωματίας, ώστε να εγκαταλειφθούν άμεσα τα σχέδια υφαρπαγής της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Κυρίως, όμως, να επικαλεστούν και να ενεργοποιήσουν αποτρεπτικά τη «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», η οποία περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, (άρθρο 28) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτουν».
Μπορούν ακόμη τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να ζητήσουν προληπτικά ασφαλιστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ανάλογη προσφυγή είχε κατατεθεί από την Αθήνα και τον Αύγουστο του 1976, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει το «Σισμίκ» για έρευνες στην αιγαιακή υφαλοκρηπίδα. Βέβαια το Διεθνές Δικαστήριο στην απόφαση του εκείνη (τον Σεπτέμβριο του 1976) απέρριψε το ελληνικό αίτημα. Το έκανε, όμως, με ένα ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τα ελληνική συμφέροντα, καθώς στο σκεπτικό της απόφασής του τόνιζε πως ‘η δραστηριότητα του "Σισμίκ" δεν δημιουργούσε τουρκικά δικαιώματα».
Οφείλει, ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι άκυρη και ανυπόστατη. Αλλά και τη σωρεία των κοινοτικών αποφάσεων που αναγνωρίζουν μόνο μια κρατική υπόσταση στην Κύπρο. Και να επαναλάβει προς τους εταίρους της πως η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τα Κατεχόμενα δηλαδή κυπριακά εδάφη, δεν συνιστούν ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορεί ο κατακτητής να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με τους κατοχικούς εκπροσώπους του.
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-25/2/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.