Οι πληροφορίες από την αντίπερα όχθη ενισχύουν τις εκτιμήσεις που πηγάζουν οπό την πρόσφατη ιστορική εμπειρία. Εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του λεγόμενου «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας» οι γείτονες άρχισαν να ετοιμάζουν καυτή ατζέντα. Δείχνουν, ήδη, αποφασισμένοι να εξαπολύσουν διπλωματική επίθεση στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς οι οποίοι θα τον συνοδεύουν. Αλλά και να επαναφέρουν ζητήματα που μόχλευσαν στο παρελθόν με άθλιους ισχυρισμούς γιο δήθεν στήριξη «Κούρδων τρομοκρατών» και «παραβίαση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»...
Ο τουρκικός Τύπος άρχισε κιόλας να στρώνει το έδαφος. Μετά τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν ότι έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά -κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Κατάρ – ζήτημα «στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών», κάτι το οποίο διέψευσε η Αθήνα, οι τουρκικές εφημερίδες επανέρχονται υποστηρίζοντας πως το θέμα θα τεθεί και πάλι, στις 4 και 5 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας». Αναφέρουν, μάλιστα, ότι π Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) ετοίμασε φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ταχατες άτι «Κούρδοι τρομοκράτες εκπαιδεύονται σε στρατόπεδο στο Λαύριο, στην Κινέττα, στον Ωρωπό και το Δήλεσι».
Πρόκειται, προφανώς, για κατασκευάσματα που στόχο έχουν να φέρουν την ελληνική αποστολή σε θέση απολογούμενου. Και ασφαλώς δεν αρκεί να απαντηθούν οι αυθαίρετοι τουρκικοί ισχυρισμοί. Ούτε μπορεί να αφεθεί η Τουρκιά σε ρόλο κατήγορου την ώρα που είναι κατηγορουμένη. Υπάρχει, άλλωστε , η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος - μιλώντας στην εφημερίδα «Μπιργκιούν» («Birgun») τον Δεκέμβριο του 2011 - αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997 ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ. Μίλησε, μάλιστα, για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος και υπογράμμισε πως ένα μέρος τους είχε διατεθεί για «την απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδος».
Επιθετική αναμένεται να είναι η Άγκυρα προς τους επισκέπτες της και σε ο,τι αφορά τις μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη, τις οποίες οι γείτονες μας επιμένουν να εμφανίζουν σαν «τουρκική». Όπως, μάλιστα, επιμένει ο Τύπος της Άγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται, ήδη, έτοιμος να θέσει «ζήτημα αναγνώρισης των δικαιωμάτων της μειονότητας στη βάση της αμοιβαιότητας». Εκεί, δηλαδή, που μας χρεωστάγανε ετοιμάζονται να ζητήσουν και το αμπέλι. Υπάρχει, όμως, και σε αυτό -και στηρίζεται ακριβώς στη βάση της αμοιβαιότητας- ξεκάθαρη επιθετική και όχι αμυντική απάντηση. Είναι η απάντηση την οποία έδωσε, από το 1976, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Τούρκο ομόλογο του Μπ. Ετζεβίτ. Ότι, δηλαδή, εάν υπάρχει θέμα μειονοτήτων είναι ένα και μόνο. Και το θέμα αυτό αφορά στην αποκατάσταση της αριθμητικής ισορροπίας των εκατέρωθεν μειονοτήτων που επέβαλε η Συνθήκη της Λοζάνης .Ότι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης «ισάριθμοι τότε με τους μουσουλμάνους της Δ Θράκης» εξαφανίστηκαν, ενώ οι εδώ μουσουλμάνοι αυξήθηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται. Και κάτι ακόμη: Ότι όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ποτέ το ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης που προβλεπόταν από την ίδια Συνθήκη για τους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά δεν έμεινε στα δύο νησιά τίποτε ελληνικό.
Επιτέλους, άλλωστε! Δεν μπορεί η Τουρκία από τη μια να πληρώνει πράκτορες και να τους στέλνει να καίνε τα δάση μας και από την άλλη να κατηγορεί την Ελλάδα για δήθεν εκπαίδευση Κούρδων. Ούτε, προπάντων, να παριστάνει τον κατήγορο σε ό,τι αφορά τις μειονότητες, όταν η ίδια εξαφάνισε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Δεν μπορεί, βέβαια, ούτε η ελληνική πλευρά να αμύνεται εκεί όπου οφείλει να διεκδικεί και να αντεπιτίθεται. Για τον απλούστατο λόγο ότι σε μια τέτοια περίπτωση σε λίγο καιρό δεν θα κλαίμε μόνο για τον ελληνισμό που έσβησε στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ούτε μόνο γιο την τουρκοκρατούμενη Κύπρο, αλλά και για τη Δυτική Θράκη.
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-13/2/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.