Ως πολύ σημαντική εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι την επίσκεψη του αιγυπτίου υπουργού εξωτερικών, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς έρχεται να επιστεγάσει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την ελληνική πλευρά για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο μετά την καθεστωτική αλλαγή που έφερε η «Αραβική Άνοιξη» και τις αρχικές ανησυχίες που δημιούργησε η «απότομη» προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας. Η Αίγυπτος αποτελεί κρίσιμης σημασίας χώρας στη Μ. Ανατολή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή ένωση την ίδια....
Υπογράφηκε σειρά συμφωνιών που με κυριότερες αυτές που αφορούν την επανίδρυση του Ελληνο-Αιγυπτιακού επιχειρηματικού συμβουλίου, τη συνεργασία ανάμεσα στους λιμένες Αλεξάνδρειας και Πειραιά και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και της ελληνικής προεδρίας, (η σχέση με την Ε.Ε «καίει» τους Αιγυπτίους, καθώς, μεταξύ άλλων, η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση και η Ένωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δανειστές). Τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης δύο:
Η διαβεβαίωση του αιγυπτίου υπουργού ότι προστατεύονται στο ακέραιο οι ήδη υφιστάμενες ξένες επενδύσεις (μετά την καθεστωτική αλλαγή υπήρξαν προσφυγές για την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, ζήτημα που αφορά ελληνικές εταιρίες που είναι στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα τον Τιτάνα), και, πολύ σημαντικότερα η διαβεβαίωση και δέσμευση της Αιγύπτου ότι θα κρατήσει στάση ουδετερότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε όποιο ζήτημα προκύψει, (ή είναι ήδη ανοικτό, όπως, π.χ η ΑΟΖ), και δεν θα συμμετάσχει ή δεν θα στηρίξει μονομερείς τουρκικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.
(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-16/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.