ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΣΧΟΒΑ
«Όποιοι μπήκαν σε αυτή την κυβέρνηση τελείωσαν. Ειδικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ», «Ήταν το κύκνειο άσμα του Βενιζέλου». Μερικές από τις φράσεις πρώην κυβερνητικών στελεχών αποτυπώνουν με ενάργεια το κλίμα που επικρατούσε σε πολλά κομματικά και κοινοβουλευτικά μέλη της Ιπποκράτους τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το «μούδιασμα» ήταν φανερό μόλις ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης. Ορισμένοι συνδέουν τις εξελίξεις με επιδιώξεις εξωπολιτικών κέντρων: «Όλο το σκηνικό δεν έγινε για τον Βενιζέλο ή τον Κουβέλη, αλλά για να κοντύνει ο Σαμαράς. Αυτό ήταν το μήνυμα που εδόθη...» υποστηρίζουν....
Επί της ουσίας υπάρχουν κι άλλα σχόλια «Πρόκειται για μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, που εκφράζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς της ΝΔ» ήταν το πρώτο σχόλιο. Το δεύτερο αφορούσε στη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ο Βενιζέλος έδωσε τη μάχη μόνο για τον εαυτό του. Να γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Δεν πάλεψε για κανέναν άλλο -ούτε καν για τον πιστό του Πάρι Κουκουλόπουλο», έλεγαν χαρακτηριστικά. Η «συγκομιδή» κρίνεται φτωχή - ακόμη και από πούρους βενιζελικούς: στην προηγούμενη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ διέθετε 5 κυβερνητικά στελέχη που μετά την παραίτηση Βερνίκου έγιναν 4:2 υπουργούς και 2 υφυπουργούς.
Πλέον το υπουργικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 11 κυβερνητικά στελέχη: 4 υπουργούς (Βενιζέλος ΥΠ.ΕΞ, Μανιάτης ΥΠΕΚΑ, Χρυσοχοΐδης Υποδομών, Τσαυτάρης Αγροτικής Ανάπτυξης), 2 αναπληρωτές (Γεννηματά Άμυνας, Γρηγοράκος Εσωτερικών) και 5 υφυπουργούς (Χριστοφιλοπούλου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κεδίκογλου Παιδείας, Κούρκουλας Εξωτερικών, Π. Καψής ΕΡΤ (αν και καταγράφεται ως ουδέτερος), Β. Κεγκέρογλου Εργασίας). Δύο από τα υπουργεία αυτά (ΥΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης) τα είχε ήδη, άρα το κέρδος είναι μόλις δύο νέα υπουργεία, το Εξωτερικών και το Υποδομών. Οι υπόλοιπες θέσεις κρίνονται λιγότερες από τις αναμενόμενες (λίγη ώρα πριν από τον ανασχηματισμό στην Ιπποκράτους ανέμεναν 15 κυβερνητικούς και 6 υπουργεία), ενώ οι θέσεις δεν είναι «κρίσιμες». Τουναντίον, ο Σαμαράς κράτησε τα καίρια υπουργεία για νεοδημοκράτες (Ανάπτυξης, Υγείας κ.λ.π).
Διαπραγμάτευση και αρνήσεις
Στη διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε «χαλαρός», όπως παραδέχονται πολλοί. Δεν πίεσε για να γίνει υπουργός ο Π. Κουκουλόπουλος στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών (ενόψει και δημοτικών εκλογών). Δέχτηκε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού που προσέφερε ο Σαμαράς την οποία όμως απέρριψε ο κ. Κουκουλόπουλος που θεώρησε άτι οι αρμοδιότητες του θα είναι ψαλιδισμένες. Έτσι επιστρατεύτηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος που αποδέχτηκε ασμένως.
Στις βολιδοσκοπήσεις του ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε και αρνήσεις από στελέχη που έκριναν ότι η σύνθεση της κυβέρνησης περισσότερο θα έβλαπτε εαυτούς και το ΠΑΣΟΚ παρά θα ωφελούσε. Ο Φ. Σαχινίδης είχε εξαρχής διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται να μπει στην κυβέρνηση. Παρά ταύτα βολιδοσκοπήθηκε αν θα ήθελε να αναλάβει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή Υγείας ή ακόμη και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Αρνήθηκε, καθώς ήδη είχε δώσει εξετάσεις σε κατεξοχήν «μνημονιακό υπουργείο», αυτό των Οικονομικών, αρχικώς ως υφυπουργός κατόπιν ως αναπληρωτής και τέλος ως υπουργός διαδεχόμενος τον Ευ. Βενιζέλο. Όταν διαπίστωσε ότι υπουργεία-κλειδιά, όπως το Ανάπτυξης δεν θα τα έδινε ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε σχετική συζήτηση. Συνειδητά επίσης δεν θα μετάσχει στις κοινοβουλευτικές θέσεις που μένουν κενές του γραμματέα της Κ.Ο. (προαλείφεται ο Τ. Ρήγας), του αντιπροέδρου της Βουλής (πηγαίνει ο Π. Κουκουλόπουλος) και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο έτερος της ομάδος των «7» Θάνος Μωραΐτης. Του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος στις 19:45 μετά τη σύσκεψη με τον Α. Σαμαρά στο Μαξίμου. «Σε προτείνω γι' αυτή την κυβέρνηση, για τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Είναι σημαντικό για μας κα για τους στόχους μας», φέρεται να του είπε. «Πρόεδρε, σ΄ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά δεν μπαίνω σ΄ αυτή την κυβέρνηση», απάντησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.Του υπενθύμισε, δε, ότι είχε αποκαλέσει δημοσίως «ανεύθυνο» τον κ. Σαμαρά και σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου «ακροδεξιό». «Πρέπει να τιμάμε και τα παντελόνια που φοράμε», φέρεται να πρόσθεσε απορρίπτοντας την πρόταση. Φυσικά, ούτε ο Θ. Μωραΐτης προτίθεται να αναλάβει κάποια άλλη κομματική θέση (π.χ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)· αντιθέτως το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες με αποδέκτη την «ευρύτερη δημοκρατική παράταξη».
Οι «απέναντι»
Οι παπανδρεϊκοί είναι κοινό μυστικό άτι πιέζουν γιο κάποια κίνηση εκτός ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν, ωστόσο, εξασφαλίσει ακόμη το «πράσινο φως» από τον Γιώργο Παπανδρέου. Διαμηνύουν όμως ότι στην πρώτη στροφή θα «αδειάσουν» τον Βενιζέλο.
Στελέχη που επίσης θα σηματοδοτούσαν ευρύτερο άνοιγμα από πλευράς Βενιζέλου (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος) εφόσον μετείχαν στην κυβέρνηση δεν βολιδοσκοπήθηκαν καν. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγιναν κρούσεις σε Γιώργο Φλωρίδη και Αλέκο Παπαδόπουλο αλλά αρνήθηκαν δεν επιβεβαιώνονται. 0 Ηλίας Μόσιαλος αρνήθηκε -για προσωπικούς λόγους- τη θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα την ΕΡΤ, την οποία αποδέχτηκε ο Παντελής Καψής - το μόνο πρόσωπο (τυπικά) εκτός ΠΑΣΟΚ που μετέχει στον ανασχηματισμό.
Είναι επίσης προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους χειρισμούς του ξέκοψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας ή και κοινής εκλογικής καθόδου με τη ΔΗΜΑΡ. Έτσι η υπόθεση «Κεντροαριστερά» καθίσταται πλέον όνειρο απατηλό για το ΠΑΣΟΚ.
Με λίγα λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους έβαλε όλους απέναντι και κυρίως το… κόμμα του, συμμαχικός με τον Αντώνη Σαμαρά και ευελπιστώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη- αλλά… για ποιον: Όλα αυτό σε μια εύθραυστη πολιτικά κυβέρνηση, που έχει μπροστά της χιλιάδες απολύσεις και οσονούπω νέα μέτρα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-27/06-03/07/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.