►Στρατιώτης στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
►Βαρύ πρόστιμο 6.000 ευρώ για ανυπότακτους!
►Θα εισπράττεται μέσω των κατά τόπους εφοριών
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ πολλών νέων που έχουν πάρει αναβολή στρατεύσεως για σπουδές στο εξωτερικό είναι τι θα κάνουν εάν την υπερβούν είτε διότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε αν παράλληλα με αυτές έχουν βρει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, οπότε επιλέγουν να παραμείνουν μακριά από την Ελλάδα.
Η κατηγορία αυτή των ανυπότακτων εξωτερικού, όπως... χαρακτηρίζονται, αποτελεί τη μεγαλύτερη αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκετές φορές, μάλιστα, έχει τεθεί η πρόταση για υποχρεωτική στράτευση όλων στην ηλικία των 18, ώστε όλοι να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους προτού αρχίσουν τις σπουδές τους.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οι συνέπειες αρκετά οδυνηρές για τον ανυπότακτο, ο οποίος μπορεί να βρεθεί αποκλεισμένος στο εξωτερικό μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 45 ετών, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, αίρεται για όλους η υποχρέωση να στρατευτούν.
Άλλαξε το μέτρο
Ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια η ανυποταξία αντιμετωπιζόταν από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη με ποινές πρόσθετης θητείας σχεδόν πάντα εξαγοράσιμες, τελευταία στις κυρώσεις προστέθηκε η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 6.000 ευρώ, το οποίο καταλογίζεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι ο υπόχρεος σε στράτευση δεν εμφανίστηκε να καταταγεί.
Η σχετική διοικητική πράξη διαβιβάζεται από τις στρατολογικές Αρχές στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο ανυπότακτος, η οποία από εκεί και πέρα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την είσπραξή της. Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ο στρατεύσιμος εμφανιστεί καθυστερημένα για κατάταξη, δεν προβλέπεται διαδικασία άρσεως του συγκεκριμένου προστίμου ή συμψηφισμός του με όποια άλλη ποινή επιβληθεί. Παραμένει ακόμη ασαφές εάν και κατά πόσον η ΔΟΥ μπορεί να βάλει ένα τέτοιο πρόστιμο στις διαδικασίες διακανονισμού των χρεών προς το Δημόσιο.
Γεγονός είναι ότι στα χρόνια που αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανυπότακτων εξωτερικού που επέστρεψαν για να στρατευτούν, οπότε δεν έχει αντιμετωπιστεί στην πράξη το ζήτημα της εισπράξεως του προστίμου. Οι στρατολογικές Αρχές «νίπτουν τας χείρας τους», θεωρώντας ότι το ζήτημα έχει φύγει από την αρμοδιότητα τους. ενώ οι διευθυντές των ΔΟΥ βρίσκονται σε αμηχανία καθώς δεν υπάρχουν εγκύκλιοι ή άλλες οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν αυτά τα χρέη.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/06/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.